noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 25 juli 2021

zomer 2021: oranje, geel en groen – 26: ook polen kent geocaches

Nog even over verkeersborden in het buitenland. Vandaag zagen we een stopverbod (gold voor een kleine 200 meter onder een hoogspanningsleiding). Het begin werd aangegeven met een onderbord “pijl naar boven”, het einde met “pijl naar beneden”. Heb ze in Nederland nog nooit gezien, maar ze schijnen ook in België voor te komen.

Een beetje politiek dan? Op 8 juli van dit jaar stond er een artikel in de Volkskrant met de titel “Voor Polen en Hongarije zijn er slechts twee smaken: afspraken respecteren of vertrekken uit de EU” van de hand van Raoul du Pré. Hij vindt dat de Europese Commissie te lang de fluwelen handschoenen heeft aangehouden in de omgang met “de dissidente lidstaten in het oosten, Polen en Hongarije voorop”. “De weigering om corruptie aan te pakken, het knevelen van de onafhankelijke rechterlijke macht, het niet willen meedenken in het vluchtelingenvraagstuk, het schenden van de rechten van minderheden, het aan banden leggen van de media: het werd vanuit Brussel allemaal veroordeeld, maar niet serieus bestraft.” Het wordt tijd dat Brussel de hand op de knip houdt wanneer deze landen zich niet houden aan afspraken die ze zelf getekend hebben. “En uiteraard heeft niemand er belang bij dat het zover uit de hand loopt dat de afvallige EU-lidstaten echt afhaken en wellicht weer in de Russische invloedssfeer belanden. Maar gelukkig zijn hun ervaringen daarmee nog zo vers dat we daar waarschijnlijk niet zo bang voor hoeven te zijn. Als het er echt op aankomt, heeft de Europese Unie niet veel te verliezen. Polen en Hongarije zelf des te meer”. Volledige artikel is te lezen via https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/voor-polen-en-hongarije-zijn-er-slechts-twee-smaken-afspraken-respecteren-of-vertrekken-uit-de-eu~b7e7e014/. Las ook nog een artikel uit het Parool van 15 juli van dit jaar met als kop “Poolse opperrechter negeert uitspraak Hof EU: ‘Polen is op weg naar polexit’”, eigenlijk met dezelfde strekking als het Volkskrantartikel. Genoeg politiek: over naar de orde van de dag.

zondag 25 juli: @ nowe miasto nad warta (polen)

Met één werkende accu kunnen we maar 25 kilometer fietsen. Weinig, maar het is niet anders. In combinatie met het zoeken naar geocaches is dat een prettige afstand, vooral wanneer je het twee keer doet: ‘s morgens naar het zuiden en ‘s middags (na het opladen van de accu) naar het noorden. Kom je toch nog aan 46 hele fietskilometers. Schatten zoeken in Polen vraagt wat meer inspanning dan in Nederland. Het merendeel van de beschrijvingen, aanwijzingen en hints zijn alleen in het Pools voorhanden, een enkeling heeft zijn teksten door de vertaalmachine gehaald en levert ook een min of meer Engelse tekst aan. Zeer sporadisch is er ook wat Nederlands te vinden, maar daar kun je weinig soep van koken, zie bijgaande schermafdruk bij de beschrijving van een cache bij een vervallen boerderij. Niet veel schatten gevonden, maar wel heel mooie en aparte plekjes bezocht. 

Het leverde twee keer over een verrassende tocht op met veel kruisen, kapellen, heiligenbeelden en uiteindelijk ook nog een foto van een echte Poolse sklep. Op bijgaande schermafdruk zijn gele smileys gevonden caches en blauwe de niet gevonden. Naar groen hebben we niet gezocht. En tussen die twee tochten? Nadenken over de zin van het leven, zwemmen (W), afwassen (W), dutten (B). Een zwaarbewolkte dag, dat komt de kwaliteit van de foto's niet ten goede. Aber mann muss das Leben eben nehmen wie das Leben eben ist (vast oefenen voor de komende dagen). Koken hoefde niet, dat deed Janneke vandaag voor ons: voor het eerst sinds 50 jaar weer eens gebakken varkenslever met spek en uien gehad. W vertelde dat ze het nog nooit eerder had geproefd. Het was lekker.










Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag en dan gaan we richting Berlijn. Kijken of de Duitsers nog een paar donkerroodgekleurde Nederlanders toelaten en of er wel plek is nu alle Deutschen hun Heimat niet gaan verlassen.