noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 16 juli 2021

zomer 2021: oranje, geel en groen – 17: een beetje reismoe?

De post. W te L wil graag weten of het altijd goed gaat met de vertalingen van Google Translate. Meestal wel, maar om eerlijk te zijn kom je ook soms hele rare dingen tegen. Een week geleden bezochten we Vilnius. Het kasteel van Gediminas ligt boven op een bult. We lieten de Litouwse tekst van de website vertalen en kregen het volgende voorgeschoteld: Voor degenen die niet met de lift naar de lift gaan, maar wel met de lift, moet onderaan een kaartje worden gekocht.” We hebben het kasteel maar geskipt.

vrijdag 16 juli; @ saue (nabij tallinn)

Bij het opstaan gutst het zweet weer in straaltjes langs onze prettige lijven. Echt een dag waar het maar op één plek echt lekker is: het coconnetje van de bus met de airco op standje levensgevaarlijk. Ook vandaag weer de route van de NKC gevolgd en wel het traject van Haapsalu naar Saue Vald, richting Tallinn dus, maar dan via binnendoorweggetjes. Google Maps geeft aan dat we 134 km gereden hebben, in het eggie zijn het er 154, Google neemt soms de vogelvluchtroute (we hebben echt niet een stuk gezwommen!). Ook de fietskilometers kloppen niet, op het moment van het screenshot was de fietsroute nog niet helemaal bijgewerkt.

Een paar stops onderweg. Allereerst het kloostercomplex bij Padise. Waren hier oorspronkelijk alleen de cisterciënzers aan het bidden en aan het werk, nu is er een hele poespas omheen georganiseerd. Het ziet er allemaal gelikt uit en dat kan ook niet anders want het geheel is pas in 2020 gerestaureerd. W bleek meer geïnteresseerd te zijn in een moderne vorm van boodschappenservice. Hoe was het ook al weer? Been there, done that!



De NKC heeft wat met krijtrotsen. Vandaag konden we weer een blik werpen en nu zagen we ze wat beter. Maar het blijven krijtrotsen, ook al ben je in Pakri Pank en vertelt de Estlandse versie van Wikipedia (vertaald) het volgende: "De onderste Cambrische, Boven-Cambrische en Ordovicische rotsen zijn zichtbaar op de oever. Er is een typische ontsluiting van het Pakerort-stadium, waar de dikte van glauconietzandsteen en dictyonema-marliet het grootst is, respectievelijk 3,7 en 4,5 m. De bank is ook een stratotype van de Pakri-formatie.Kijk, daar kun je mee thuiskomen! Pakri Pank ligt vlak bij de stad Padalski, waar we beiden (geheel onafhankelijk van elkaar) koude rillingen van kregen: bleek tijdens de Sovjettijd een militaire basis te zijn en straalt die sfeer nog steeds uit.



In het kader van de cursus eenvoudig Ests voor onderweg vandaag het woord jõgi. Het woord kom je elke keer tegen wanneer je een riviertje oversteekt en daar hebben ze er hier veel van. Op de bijgaande afbeelding Pärnu jõgi, die we een paar dagen geleden regelmatig overgestoken hebben, zowel met de bus als met de fiets.

Het Estonian Open Air Museum moesten we van de NKC ook bezoeken, maar we gingen er van uit dat de vroegere boerderijen en huizen in Estland vergelijkbaar zijn met die van Letland die we een weekje geleden uitvoerig bekeken hebben, Misschien worden we wel een beetje reismoe? Wel interessant was een parkeerplek ergens langs de kust. "Nu de stoelen nog naar buiten en de thermosfles koffie op tafel en een diepzinnig gesprek met Martine van Os voeren", sprak W die de herhalingen van We zijn er bijna volgt in aanloop tot een serie fonkelnieuwe uitzendingen de komende weken.









Uiteindelijk streken we neer bij  Vanamõise Caravanpark in Saue Veld, waar we konden kiezen uit 98 van de 100 beschikbare plekken en als we nog een minuutje zouden wachten uit 99, want er vertrok net een caravan. Vlak bij een station vanwaar de trein je de 19 kilometer naar Tallinn op prettige wijze laat overbruggen. Vandaag niet meer, moet er niet aan denken om vanmiddag ook nog de hoofdstad van Estland te bekijken. Gewoon een stukje fietsen. Helaas geen leuk terrasje gevonden, zijn hier gewoon niet in de binnenlanden. Misschien hebben de Esten er het geld niet voor? Een lege camping dus, terwijl alles picco bello voor elkaar is. Eén nadeel: vrij nieuw, dus geen schaduw. Het "klimaat" valt uiteindelijk nog mee, want de wind blaast lekker door de bus (en daarbuiten) en we kunnen in de schaduw van ons Puzzeltje zitten. En morgen? Morgen is er weer een dag en dan gaan we echt naar Tallinn!

V: 161.218
A: 161.372

rijtemperatuur: 25 – 27 gr


fietsen: 20 km


Wifi-snelheid: 93 %

4G TELIA EE


Vanamõise Caravanpark in Saue Veld € 24,50 all-in