noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 3 juli 2021

zomer 2021: oranje, geel en groen – 4: 17.000 stappen door poznań

zaterdag 3 juli: @ nowe miasto nad warta (polen)

Buiten ontbijten met bruine bollen die aan de camper bezorgd werden. Service. Nog meer service: “Weet je wel dat je een naadje van je jurk los hebt hangen? Wacht maar even, dat gaan we fixen.” Op welke camping wordt tijdens de afwas je jurk gerepareerd door de eigenaresse (van de camping, niet van de jurk)?

Dwie wycieczki powrotne do Poznania ze zniżką dla osób starszych”. Heb er lang op geoefend en het kwam er niet helemaal vlekkeloos uit, dus maar op een papiertje meegenomen. Vrij vertaald: twee retourtjes naar Poznań met bejaardenkorting. 42 minuten duurde de reis, omgerekend 50 delen door 4 (4 zloty’s in één euro), delen door 2 (twee personen), delen door 2 (een heen en terugje) is iets meer dan 3 € per persoon voor een enkeltje. Kom daar in Nederland eens om. We hadden een propvolle trein heen, minder dan de helft van de passagiers voorzien van een mondkapje. Veel jeugd en dan vooral jonge meiden, die het heel gezellig hadden en om elf uur de wodkafles al rond lieten gaan.

Een tegenvaller: had gedacht dat we zo
van de trein de stare miasto (de oude stad) in konden lopen. Viel een beetje tegen: twee kilometer tot aan de oude binnenstad. Kun je verwachten bij een stad van ruim een half miljoen inwoners. Maar toen we eenmaal in het centrum waren, leek het net een sprookjesboek dat middeleeuwse stadshart van Poznań. Een zonnetje tussen de witte wolken door maken de foto’s een stuk mooier. De Oude Markt (Stary Rynek) was erg mooi. Tal van 16e-eeuwse huizen en op elk van de hoeken van het plein een fontein. De oude vissershuisjes staan statig te pronken in alle kleuren van de regenboog. Vroeger werd onder de bogen van de huisjes de verse visvangst verkocht. Pronkstuk van het plein is het oude raadhuis (Ratusz). Elke middag om twaalf uur komen er twee geiten uit de klokkentoren om elkaar twaalf kopstoten te geven. Het is een verwijzing naar een oude legende over twee geiten die ooit het stadhuis binnen gingen om een ruzie uit te vechten. We waren te laat, dus hebben elkaars koppen maar even 12 keer geramd.


Na een wandeling naar en langs de Warta keerden we terug naar het Oude Marktplein om 
op één van de vele terasjes een hapje te eten. Ga je naar Polen dan eet je een Pizza toch?
Was wel één van de lekkerste pizza's die we ooit gegeten hebben.



Poznań is een van de oudste steden van Polen. In de 10e en 11e eeuw was het ook een van de belangrijkste centra van de net opgerichte Poolse staat. De eerste Poolse koningen werden ook begraven in de kathedraal van Poznań, die de oudste van Polen is.
Ik zal je niet lastig vallen met de geschiedenis van Polen, maar neem van mij aan dat die behoorlijk roerig is geweest en dat Polen op de landkaart in de loop der tijden behoorlijk naar het westen is opgeschoven en zelfs een tijdje helemaal niet heeft bestaan, Met de Poolse Delingen tussen 1772 en 1795 verdeelden Rusland, Oostenrijk en Pruisen onderling in drie stappen het Gemenebest van Polen en Litouwen, dat daardoor in 1795 van de Europese kaart verdween. Poznań werd in 1793 bij Pruisen gevoegd. Pas na de Eerste Wereldoorlog kwam er een zelfstandig Polen terug. Ik laat hier alleen de situatie van 1919 tot na de Tweede Wereldoorlog zien.

Poznań is rijk aan monumenten, die zich vooral in de Oude Stad bevinden, de kathedraal (die we niet bezocht hebben) ligt buiten dit gebied. Ik volsta met een aantal foto’s.











Op weg naar het station
Poznań Główny kwamen we in een mars van de jaarlijkse Poznań pride week terecht. Zelden zoveel regenboogvlaggen gezien. Weet je dat er zelfs regenboogmondmaskers zijn? De trein terug was een stuk rustiger dan die op de heenweg en vanaf het eindstation naar de camping was het nog eens 1,3 kilometer (vooral bult op). De oogjes vielen dicht en er werd gezwommen, je mag zelf de juiste poppetjes bij de activiteiten plaatsen. Janneke heeft voor ons gekookt: gehaktballetjes, frietjes en witlofsalade. Een mooie dag met mooie temperaturen en mooie dingen.