noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 24 september 2022

nazomeren – 19: terug in nederland

Het had weinig gescheeld of we waren de afgelopen nacht al thuisgekomen. Reden: mijn verhaal over de kathedraal van Straatsburg die niet de kathedraal van Straatsburg bleek te zijn en het toch wel was. Had één ding gemist: boven op de uitkijkpost stond een plattegrond met een pijltje naar.. de kathedraal van Straatsburg. “En maak dat maar weer eens goed” was de opdracht van W en met mijn belofte dit grondig te corrigeren en het boetekleed aan te trekken kon ik weer eens een huwelijkscrisis in de kiem smoren. Bijgaand plaatje geeft de kathedraal van Straatsburg weer en W: ik zal voortaan beter naar je luisteren. Zo weer goed?





zaterdag 24 september: @ ittervoort

Een kort verhaal verdaag, weinig spannends meegemaakt. Om half negen al anroet. Eerste deel “binnendoor” door de Elzas, want tolwegvermijdend. Even tanken voor 1.694 per liter, helaas begrensd tot € 150,00, maar daar halen we Lichtenvoorde wel mee. Mooi stuk langs de flanken en door de Vogezen. In Duitsland bij Zweibrücken de A8 op, rustige autoweg. Dacht eerst dat vrachtwagens niet mochten rijden (tenzij ze een ontheffing hebben), maar het schijnt dat er in deze tijd van het jaar alleen een rijverbod voor de zondag geldt. We hebben dit stuk Autobahn volgens mij nog nooit gereden. Bij Kreuz Saarbrücken gingen we verder op de A1, veel onderhoud, maar de Baustellen leverden geen noemenswaardige vertragingen op. Bij Kreuz Wittich werd het de A60 richting Lüttich, gelukkig stond er Liège tussen haakjes achter, zodat we wisten dat we richting Luik reden. Ruiterwisserzwiepend af en toe, dat weer wel. Mooie route. Volgens W in één woord “heel erg mooi”; kun je tellen: tel dan mee! Ik deed het in twee woorden: “onmeunig mooi”. Onmeunig is een paar jaar geleden uitgeroepen tot het mooiste dialectwoord van Overijssel. Volgens mij is de Achterhoekse variant “onmundig”. De laatste kilometers voor de grens met België is de A60 geen autosnelweg meer maar meteen na de denkbeeldige streep gaat het weer over in 2 x 2 stroken en heet het ineens de A27 terwijl het gewoon de E42 blijft. Eén Europa is goed, maar het moet niet te gek worden. Koud in de heuvels, de buitentemperatuur daalde naar 11 graden en voor het eerst deze reis hebben we de verwarming aangezet. Luik alleen in de verte gezien (“Maar goed ook, je wordt altijd ontzettend chagrijnig van die stad”, volgens W) en toen we eenmaal in Nederland waren, waren het de vertrouwde A2 en uiteindelijk de Napoleonsweg die ons naar Ittervoort brachten.

W moest nog even “uitgelaten” worden, dus een fietstocht van 24 kilometer door de omgeving moest de ergste energie uit het lijf halen. Fietsen, zonder doel en zonder vaststaande route. Ook wel weer eens leuk. Even bij Jan Linders ingeslagen voor de maaltijd van vanavond: zuurkool met spekjes en braadworst, we zijn weer in Nederland!

 

V: 187.214 ; A: 187.648. Rijtemperatuur: jojoënd tussen 11 en 18 graden, af en toe een spettertje, één keer konden de ruitenwissers het niet meer aan in de intervalstand. Temperatuur vooral afhankelijk van de hoogte. Later in Ittervoort: 18 graden, zwaar bewolkt maar droog. Zon op/onder: 07:25/19:31 (gegevens Ittervoort). Een voorspoedige reisdag. En morgen? Morgen is er weer een dag. We hebben besloten een dagje te blijven en (verrassend) een uitgebreide fietstocht te maken. Wil je op de koffie komen? Camperplaats Ittervoort. Geen echte foto's vandaag, C te L. Maken we morgen wel goed.