noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 14 september 2022

nazomeren – 9: een buienfront zorgt voor een andere route

En weer zitten we in de aanvliegroute van een vliegveld. Nu is het Airoporto di Pisa Galileo Galilei. Een druk vliegveld waar Ryanair de boventoon voert (vliegen vanaf onder meer Eindhoven voor een Euro of 60 als je goed uitkijkt), Transavia vliegt vanaf Schiphol. Alles went, zelfs een dalend of landend vliegtuig.

In camperland wordt er druk gerekend: stel je verstookt 2000 kuub gas in de wintermaanden en de prijs stijgt naar pak-hem-beet € 3,00 per kuub (aan de lage kant), dan kun je voor € 6.000 aardig overwinteren. Eten moet je toch, 5000 km diesel is € 1.000, hou je nog een leuk centje over voor camperplaatsen, campings en een goed gevulde gasfles voor de wat koudere avonden. Ben de discussie nog maar niet aangegaan: wij verstoken minder, onze prijs per kuub ligt nog lager en er zijn kleinkinderen. Maar in geval van nood….


woensdag 14 september: @ san gimignano

Geen rustdag voor Puzzel, zoals gepland. Een buienfront was van plan Pisa en Lucca te passeren en we houden het graag droog. Dus na ons bezoek aan de huissuper (de koelkast en voorraadkasten waren weer eens leeg en het is goedkoop winkelen in Italië) besloten om onze route naar het zuiden voort te zetten. Volterra was het eerste doel, een heel oude stad boven op een heuvel in Toscane. Had nogal wat voeten in de aarde: drie keer werd onze route versperd door de Giro della Toscana 2022, dit jaar Pontedera-Pontedera over een afstand van 199 km. Motor uit en in de verte konden we de wielerkaravaan ontwaren. Het hield nogal op, maar gelukkig hebben we geen haast. We konden Puzzel parkeren op een camperplaats (15 €, te betalen met een creditcard) en even aan het infuus hangen (1 € met een muntje) terwijl wij daarna een kleine 300 trappen mochten beklimmen om in het stadje te komen. Vergeven van de toeristen, dat wel. Voornaamste bezienswaardigheid is het Palazzo dei Priori: hier zetelde het stadsbestuur in de middeleeuwen. Dit paleis (begonnen met knutselen in 1208) is een van de oudste van Toscane. Veel oude straatjes (met de bekende toeristenmeuk) en fijne doorkijkjes. Tig musea, maar daarvoor was het te warm (en bijvoorbeeld overblijfselen uit de Etruskische tijd interesseren ons niet zo).










Was nog een beetje te vroeg om te settelen voor de nacht, mocht op deze camperplaats ook geen stoelen buitenzetten, dus doorgereden naar San Gimignano, ook zo’n oud stadje boven op de bult. Camping vol, maar uiteindelijk mochten we op een camperplaatsachtige parkeerplaats onze bus neerzetten, geen stroom, geen zwembad (al leeggepompt) en € 35,00 (en ja: géén discount). Hadden beter in Volterra kunnen blijven staan, maar als je alles van tevoren weet kun je met een dubbeltje de wereld rond. Helaas voor W had ik geen zin meer in opnieuw een beklimming van een stad bovenop een bult. Ze is dan wel mijn “allessie”, maar op sommige momenten ook mijn “teveellissie”. Genoeg toeristen gezien en ook meer dan voldoende “bijzondere middeleeuwse architectuur”. W mocht het doen met een foto die we gemaakt hebben vanaf de camperplaats. Als je goed kijkt zie je een paar van de veertien torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn tussen de twaalfde en veertiende eeuw door rijke stinkerds opgetrokken: kijk eens wie de grootste heeft. Moet toegeven dat de torens ook dienst deden als woning. Op haar hoogtepunt had de stad 72 torens.

V: 185.851 ; A: 185.951; rijtemperatuur tussen 23 en 29 graden, de dag begon zwaarbewolkt, later kwamen er steeds meer opklaringen; benauwd weer. Zon op/onder: 06:53/19:28. Puzzel nog even voorzien van wat voedsel, € 1.789 per liter. Je moet hier wel verduveld uitkijken: af en toe zie je lage prijzen, met daaronder in kleine lettertjes dat ze graag de tank voor je willen vullen maar dat dat 20 tot 40 eurocent per liter kost, “servizio clienti” noemen ze dat. Ben je nog duur uit. Een dag vol verrassingen. En morgen? Morgen is er weer een dag. Wat we gaan doen durf ik echt niet meer te voorspellen.