noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 8 september 2022

nazomeren – 2: een rondje sempacher see

We Whatsen wat af in de familie-app (broer, zussen en aanhang). Broerlief vroeg zich af of we naar de “droge Po” gingen. Nu zijn W en ik in een grijs verleden naar de delta van de Po geweest, maar was even kwijt waar dat watertje stroomde. Volgens W stroomt er op dit ogenblik helemaal niks daar en kwam met een beeld dat ze “ergens” gezien had, kon ook niet meer vertellen of het plaatje onlangs geschoten is of dateert van eerder in deze droge zomer. Heb wel ergens gelezen dat in Italië onlangs de noodtoestand is uitgeroepen en het water op rantsoen ging. Het rivierwater is zo laag dat in de Tiber archeologische brugresten naar boven zijn gekomen en in de Po scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog herrijzen. Maar het ging over de ligging van de Po (al dan niet voorzien van water) dus. Broerlief wist te vertellen dat de Po ten noorden van Toscane stroomde. Moest het natuurlijk even opzoeken en inderdaad: hij heeft gelijk. Kreeg ik als antwoord terug: “Ja. Ik had een 9 voor aardrijkskunde. Allemaal parate kennis van mij. Maar ik dacht ik doe maar niet pedant.”



Vaste lezeres L te D vond het plaatje van en het verhaal over de jojo (gisteren) interessant en vroeg zich af of de jeugd van tegenwoordig nog wel jojoot. Weet ik niet, net als knikkeren, tollen, landverovertje (met zo’n scherp mes), hoepelen, hinkelen, elastieken en diefje-met-verlos: ik heb het kinderen de laatste tijd niet zien doen. Misschien heeft gamen wat meer de interesse. Met de tijd meegaan heet dat.

donderdag 8 september: @ sempach

We stonden op een camping met een visie, vertelde ik gisteren al. Een visie is mooi, maar het moet wel betaalbaar blijven (vrij naar Herman Finkers). Misschien herken je nog: “Ja, luister Brigit, ik vind romantiek best, maar het moet wel betaalbaar blijven”. Uit zijn duet met meisje Kaandorp. Het kan nog gekker: € 47,68 voor de camping waar we vandaag staan, maar daarover later meer.

Om kwart over negen anroet: weer in een nagenoeg zuidelijke richting: Duitsland uit, Frankrijk in en een groot stuk langs de Saar die in Frankrijk Sarre heet. Nog even de tank volgegooid in Frankrijk, met 1.749 voor een liter diesel één van de goedkopere landen tegenwoordig. We hebben niet verder gezocht, maar het spul schijnt elders nog een dubbeltje per liter goedkoper verkocht te worden. Uiteindelijk Bâle aangehouden, ’t is dat er tussen haakjes Basel achter stond, anders raak je toch helemaal de kluts kwijt? Waarschuwing voor files aan de grens met Zwitserland: helemaal niks! We konden gewoon doorrijden. Nou ja: even op de parkeerplaats bij de grens stoppen om een Autobahnvignet aan te schaffen: iets meer dan 40 €, maar dan mag je ook door de mooiste tunneltjes die Zwitserland heeft.

Om iets voor half drie stonden we op camping TCS Training & Freizeit AG in Sempach, aan de Sempachersee. Mooie camping maar met een prijs tegen de € 50,00 per nacht wel een beetje “vragen”. Maar ja: Zwitserland hè, daar brengen ze op de campingfactuur drie soorten belasting in rekening: Kurtaxe, Staatstaxe en Badetaxe. Tip voor de uitbaters: ik mis de Klopapiertaxe nog. W wilde heel graag naar deze camping vanwege de ligging aan de Sempachersee, een meer waar je zo heerlijk omheen kunt fietsen (tip van oud-collega P te A).

En dat fietsen hebben we gedaan: een rondje van een kleine twintig kilometer. Af en toe mooie uitzichten, maar op de ene oever parallel aan de spoorlijn en op de andere langs een grote weg. De foto’s maken het goed. Op het eind van de tocht even Sempach aangegaan. Mooie historische kern, waar we een aantal plaatjes hebben geschoten. Zal je niet gaan vervelen met details, kijk maar net als C te L naar de plaatjes.


V: 184.797 ; A: 185.167; rijtemperatuur tussen 14 en 25 graden – eerst overwegend bewolkt, later trok het zwerk wat open. Op de camping: 23 graden en half bewolkt, stevig windje tijdens het fietsen. Zon op/onder: 06:54/19:54. Een leuke dag. En morgen: morgen is er weer een dag, dan gaan we naar het Lago Maggiore. W heeft inmiddels de ACSI-app gedownload voor campings met kortingen.