noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 4 september 2022

en Q wordt maar één keer in zijn leven 10

Verjaardag! Nou ja, de heuglijke dag ligt al weer een paar weken achter ons: Q heeft de pech dat hij in de vakantie jarig is, net als zijn neefje en zijn oma. Van uitstel komt evenwel geen afstel. Het is al weer tien jaar geleden dat we op deze camping op zijn eerste schreeuw zaten te wachten, het zijn een paar dure campingweekjes geworden geloof ik. En net toen ik met de auto een dagje naar Lichtenvoorde tufte (moest, want jaaropening op school – dat heb je als je werkt) kreeg ik een telefoontje dat er inderdaad geschreeuwd was. 

Opvallend is dat tijdens beide excursies in Rotterdam Bram Peper nadrukkelijk werd genoemd. De namen van alle andere burgemeesters van de laatste pak-hem-beet vijftig jaar werden zelfs niet gefluisterd (Wim Thomassen, André van der Louw, Ivo Opstelten en Ahmed Aboutaleb). Bram Peper (onlangs op 82-jarige leeftijd overleden) was burgemeester van Rotterdam in de periode 1982 tot 1998. Hij had de bijnaam Soeslov aan de Maas (Soeslov was een ideoloog van het Sovjetregime), dus is het niet vreemd dat je ook de term “bullebak” tegenkomt. Gids één noemde Peper als grote man achter de Erasmusbrug en gids twee vond Bram de sterke hand achter het “schoonvegen” van Rotterdam, onder andere wijk Spangen. Wanneer ik aan Peper denk, komen er twee dingen bovendrijven: bonnetjesaffaire (heeft hij uiteindelijk gewonnen) en zijn huwelijk met Nelie Kroes (heeft hij verloren).

zondag 4 september: @ delft

En weer een dagje met 27 graden. De dag begon een beetje heiig, later kwamen er wat donkere wolken aan het zwerk, maar geen spatje regen. Tegen kwart over tien werd het tijd om de lange tocht naar Pijnacker te aanvaarden, de taart stond immers om elf uur klaar. Veel visite, veel kinderen, veel kabaal, maar gezellig. De jarige was blij met de vele aandacht, maar was vooral geïnteresseerd in alle cadeautjes. 

Na een overvloedige lunch (volgens mij kan de hele straat nog een week eten van de restanten) tijd om het gebied ten noorden van Pijnacker te verkennen. Onze route ging onder meer langs “de Riviera van de Randstad”, Vlietland dus. Beetje veel volk. Niet te verwarren met de Vlietlanden, een natuurgebied van Natuurmonumenten in Midden-Delftland.

Ook een heel eind gefietst (in noordelijke richting) langs het Rijn-Schiekanaal, sinds 1893 de waterverbinding tussen Overschie en Leiden. Sommige delen bestaan al meer dan 1000 jaar, andere stukken werden pas veel later gegraven. Onderdeel van het Rijn-Schiekanaal vormen de Delftse Schie en de Delftse Vliet, de Trekvliet en de Vliet.


Boodschappen doen bij de Jumbo in Delft (weer eens compleet verbouwd) en om half vijf na 55 kilometer terug op “het nest” om nog een paar uur te kunnen genieten van het mooie weer. Een mooie dag! En morgen? Morgen is er weer een dag. Even terug naar de Kötteldiek, wat verplichtingen afhandelen, een wasje doen en dan dinsdag (woensdag?) weer op pad, waarschijnlijk met de neus van Puzzel naar het zuiden gericht.