noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 7 september 2022

nazomeren – 1: de neus naar het zuiden

Tijd om aan onze nazomerreis te beginnen. Einddoel: waarschijnlijk Toscane, da’s ergens in het noorden van Italië. Via vrienden hebben we de beschrijving van de NKC-reis “Romantisch Toscane” gekregen. Als je Toscane zegt dan proef je al de Italiaanse renaissance (ruwweg 1300 – 1600) en denk je aan grote namen als Dante, Boccaccio en Machiavelli. Toscane was toen een groothertogdom waar de familie De’ Medici (het apostrofje achter De hoort er echt bij) een belangrijke rol speelde. Niet allemaal lieverdjes, maar daar kom ik ongetwijfeld op terug. Na grondige bestudering van het reisboek vallen een paar doelen af, want al eens bewonderd: Verona (van de opera), Venetië (van de natte voeten), Bologna (van de saus) en Cinque Terre (voor klimgeit spelen). Blijft er nog voldoende over, ik noem alleen: Milaan, Pacengo di Lazise, Ravenna, Florence, Troghi, Radda in Chianti, Siena, San Gimigno, Pisa, Lucca. Maar het kan ook best zijn dat we er helemaal niet komen, bijvoorbeeld omdat we ergens “blijven hangen”. Fijn toch om zo te kunnen reizen. Voorlopig gaan we naar het zuiden.

woensdag 7 september: @ losheim am see

Om kwart voor tien konden we de deur van ons stenen huis achter ons dichttrekken. Voor hoelang? Ergens tussen drie en zes weken: half oktober zijn er weer verplichtingen. Google Maps ingesteld op Losheim am See, een route ongeveer pal naar het zuiden. Niet echt interessant: de grens over en bij Hamminkeln de A3 op tot Köln en daar over de Brücke-mit-viel-Schäden verder op de A1. Alleen verkeer lichter dan 3.500 kilo mag de brug over: je wordt gewogen. Het licht sprong voor ons niet op rood, dus het zal wel goed zijn. De A1 heeft voor mij de bijnaam Die Unvollendete, want er ontbreekt nog steeds een stukje. Als je vanuit het noorden komt kun je vanuit Heiligenhafen 606 kilometer doorrijden naar Blankenheim. Dan mist er ongeveer 25 kilometer en vervolgens kun je nog 139 kilometer doortuffen op het zuidelijk deel van Kelberg naar Saarbrücken. Om een of andere reden krijgen de Duitsers het niet voor elkaar om het gat te dichten: elke keer wordt het project weer vooruitgeschoven. Vond het niet erg: Tante Miep had een geweldige route voor ons in petto om van Blankenheim naar Kelberg te komen: L- en K-wegen, mooier kun je het niet hebben. Er zat zelfs nog een haarspeld in.

Nog een hele discussie of ik de term “die Unvollendete” wel mag gebruiken. Zowel Schubert als Beethoven hebben er eentje op hun naam staan, maar als je vriend Google raadpleegt kom je er nog een stuk of vijftien tegen. Sibelius (zijn koppie staat hiernaast) was het meest rigoureus: nadat hij jaren had gewerkt aan zijn achtste symfonie schijnt hij deze kort voor zijn dood in de open haard geflikkerd te hebben.

Dit soort zinvolle gesprekken hadden we op momenten dat W de ogen open had. Beetje onweer gehad vannacht, dan wil de slaap bij haar niet zo vlotten. Een ander gespreksonderwerp was de schrijfwijze van het werkwoord jojoën. Toen we het daar eenmaal over eens waren kwamen de vervoegingen aan de beurt en vonden we samen “hij jojoot, ik jojo en gisteren hebben we beiden gejojood” correct Nederlands.

Om kwart voor drie, dus na vijf uur reizen, kwamen we aan op LandGut Girtenmühle (inderdaad Gut met een hoofdletter), een tip van vrienden van ons. Zij houden wel van de categorie “bijzondere campings” en dit is er eentje van. Vier mensen uit Amsterdam zegden hun baan op, verkochten hun huis en verkasten naar Losheim am See om met een bijzondere visie deze camping (en meer) te gaan leiden. Als je hun verhaal wilt lezen klikkerdeklik. Vond de visie wel mooi, maar de kosten (€ 29,00) wat minder. En toen een heel rustige middag: beetje achterstallig kantoorvrijwilligerswerk, beetje webblog bijwerken en W lezen tot de oogjes dichtvielen. Links het logo van de camping. 

V: 184.451; A: 184.797. Rijtemperatuur: jojoënd met als uitersten 18 en 25 graden, regenbui en wisselend bewolkt. Later op de camping 24 graden (drukkend!) en zwaar bewolkt. Zon op/onder: 06:56/20:04. Een mooie dag? Een reisdag. En morgen? Morgen is er weer een dag. We gaan een deurtje verder. Nee: geen foto’s vandaag.