noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 20 september 2022

nazomeren – 15: de chiantigiana en 10.000 stappen door Florence

Ben de laatste dagen met open mond verhalen aan het lezen over die dooie queen. Vreemd dat we tegenwoordig nog het systeem monarchie kennen. Raar volk die jongens en meisjes met blauw bloed. Ze jagen op dieren, doen rare dingen, ook de Nederlandse tak die op verkeerde momenten reisjes maakt, dure boten koopt en denkt op een van de meest foute plekken ter wereld een vakantiehuis te kopen. In Engeland (weet het: verkeerde benaming) is het een sport geworden om familie die een scheve schaats rijdt de hand boven het hoofd te houden. En zonder enige schaamte maken ze gebruik van belastingvoordelen. Dan hebben we in Nederland nog zo’n hele rare constructie, opgetuigd in de negentiende eeuw onder het bewind van Thorbecke (in de tijd dat liberaal nog geen scheldwoord was): de koning als een onder curatele gesteld onmondig kind: hij kan geen fouten maken, daarvoor bestaat het begrip “ministeriële verantwoordelijkheid”. Vandaag is het Prinsjesdag: mag Alex weer spelen voor buikspreekpop. Voorlezen wat de minister-president (en zijn kliek) heeft verzonnen en net doen alsof het uit de koninklijke koker komt. Gelukkig zit ik ver weg, heb geen schotel en is internet te zwak om die flauwekul te bekijken. Hoezo: ik links en republikein?

dinsdag 20 september: @ florence

Vandaag de Chiantigiana (voluit: Strada del Vino e dell’Olio Chianti Classico of gewoon de SR 222) gevolgd, de weg die Siena met Florence verbindt. Volgens de boekjes is het een van de mooiste autoroutes in Italië: hectare na hectare wijngaarden die de wereldberoemde Chianti produceren. Oorspronkelijk rode wijn, maar dan oorspronkelijk naast rode druiven een paar handenvol van het witte soort. Volgens broer/zwager R te K die alles van Italië weet heeft Chianti een helder rode kleur, smaakt het fris-fruitig en ruikt de wijn naar viooltjes. Snel opslobberen dat sap, want de meeste Chiantiwijnen kun je niet zo lang bewaren. Jong drinken, ik ben voor. De echte topwijnen (met een donker oranjerode kleur) zijn langer houdbaar maar aan de prijzige kant. In een groot deel van Toscane wordt Chianti gemaakt, maar wanneer we het hebben over Chianti Classico dan komt de wijn uit het oorspronkelijke gebied: driehoek Florence – Siena – Arezzo. 

Deze wijnen zijn te herkennen aan de Gallo Nero, de zwarte haan op het logo. De Chianti Classico wijnen dienen uit minstens 80 procent sangiovesedruiven te bestaan. Dit werd vroeger verder aangevuld met witte druivenrassen, maar sinds het einde van de 20ste-eeuw zijn de eisen aangepast en om benoemd te kunnen worden tot Chianti Classico DOCG dienen de wijnen volledig uit sangiovesedruiven te bestaan. Hierdoor zijn veel wijnhuizen ook witte wijnen gaan maken om zo alsnog de witte druivensoorten kwijt te kunnen. Mooie route, wel ruim twee uur gedaan over een afstand van 85 kilometer en inderdaad een uitstapje gemaakt buiten de SR 222 om. Olijfbomen, wijngaarden, cipressen en blauwe luchten: Toscaanser kun je het niet krijgen.



Net na de noen gearriveerd op camping Il Poghetto in Troghi, een eind van Firenze (je mag ook Florence zeggen) af. Mooie camping, fijn zwembad voor W (nog open ook) en een uitstekende busverbinding naar de hoofdstad van Toscane. Mondkapjes verplicht, maar die hebben we sinds gisteren. Klein uurtje bussen naar de stad en het grote voordeel van Firenze: zo goed als plat! Het ligt aan de rivier de Arno en dat is tevens de bottleneck: de stad is zijn geschiedenis diverse malen getroffen door extreme overstromingen van die rivier. De laatste grote overstroming vond plaats op vrijdagochtend 4 november 1966. Delen van de stad werden bedolven onder een soms wel metershoge stroom water en modder. Vijfendertig mensen verloren daarbij het leven en duizenden boeken en kunstwerken werden onherstelbaar beschadigd. 

Vlak dus, voor mij een meevaller: 10.000 stappen door een warme stad zet ik graag zonder noemenswaardig te moeten klimmen. Heel wat anders dan Siena gisteren, maar daar deed de motor van de fiets het zware werk. Firenze is de hoofdstad van Toscane en tussen de chaos en de drukte vonden we er heel mooie plekjes. Florence is de meest uitgesproken renaissancestad van. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken. Beroemde mannen als Botticelli, da Vinci en Michelangelo brachten een deel van hun leven door in de stad en overal kom je hun werken tegen. En als je denkt: dit is van één van die drie heb je het mis. Ik bedoel dan de Fontana del Nuttuno op het Piazza della Signoria voor het Pallazzo Vecchio. Neptunus met een groot aantal duiveltjes in marmer en brons en ruim 5,6 meter hoog. Laatste kwart zestiende eeuw en van de hand van Bartolomeo Ammanati. Ook hij was dol op kleine piemeltjes.

Hoogtepunt was wel de Duomo waar W maar foto’s van bleef maken. Aan het eind van de dertiende eeuw startte men met de bouw van de kathedraal. Het oorspronkelijk ontwerp was van Arnolfo di Cambio, maar er zijn meerdere architecten bij betrokken geweest. Pas in de vijftiende eeuw werd de Santa Maria del Fiore voltooid, maar ook in latere jaren heeft men gezellig aan het kerkje (één van de grootste van Europa) geknutseld, zo is de voorgevel zoals we die nu kennen pas in de zestiende eeuw toegevoegd. Had men een paar brokken marmer over soms? Overigens: de klokkentoren staat in het echt niet scheef.

 








Een bezoek aan Florence is niet af zonder de Ponte Vecchio, de beroemde middeleeuwse brug over de rivier de Arno, gefotografeerd te hebben. Op en aan de brug zijn winkeltjes (vooral juweliers) gevestigd. De eerste versie van de brug was al in de Romeinse tijd gemaakt en wel van hout. Een overstroming in 1333 spoelde het ding weg, maar de brug werd herbouwd in 1345, deze keer van steen. De rest van de geschiedenis van Florence en haar bezienswaardigheden krijg je van mij cadeau. Je kent de helft van het verhaal al: Etrusken, Romeinen, de’ Medici. Ook het verhaal van Cesare Borgia (rond 1500) zal ik voor me houden.


Na twee uur slenteren door de stad op zoek naar ons busstation waar W nog door een fietser werd uitgemaakt voor “bandito” omdat ze hem de weg versperde en goed zes uur sisten de biertjes open. Een mooie dag! V: 186.316 ; A: 186.401. Rijtemperatuur tussen 17 en 22 graden, strak blauw. Later op de camping en in Firenze 24 graden. Zon op/onder: 06:58/19:16 (gegevens Troghi). En morgen? Morgen is er weer een dag. We besluiten wel bij het ontbijt wat we gaan doen.