noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 9 juli 2022

zomerreis 2022 – 13: het siljan – 1

Scheepsraad. Volgens Van Dale is dat de raad van scheepsofficieren met wie de gezagvoerder, in voorgeschreven of moeilijke gevallen, overleg pleegt en besluiten neemt. Gribfiles erbij, ervaringen van andere reizigers en dan is de keuze snel gemaakt: het wordt het Siljan, het op zes na grootste meer van Zweden gelegen in het landschap Dalarna. Belangrijk een ideaal fietsgebied. Uppsala valt af omdat het volgens experts niet echt veel toevoegt.

zaterdag 9 juli: @ leksand

Het eten bij de Thai gisteren was erg goed binnen te houden. De complete Thaise familie was in de weer, inclusief opa en oma van rond de 90. “Zo zien ze er wel uit”, volgens W, “maar het kan maar zo zijn dat ze onze leeftijd hebben”. Menu in het Thais, Zweeds en Engels en het grootste probleem was het verschil tussen fried en stir-fried (bakken en roerbakken?). Weer eens bier met een paar procent meer dan de standaard 2,8 of 3,5 procenten die ze in de supermarkt verkopen en warempel: het smaakte naar bier. W had een wit wijntje voor een prijs waarvoor je bij de supermarkt twee flessen van een goede kwaliteit kunt inslaan. Niet zeuren: dit soort dingen weet je als je naar Zweden gaat.

Het verhaal van gisteren was al aan de lange kant, te lang om ook nog een parkeerbord met onderschrift te behandelen. Doen we dat dus nu maar. Wat vind je van “parkeren voor vergunninghouders en bezoekers”? En dat allemaal geregeld door de parkeerdienst van Stockholm.


Borden kunnen met toch intrigeren. Heb me al een week afgevraagd waarom dat sommige verwijzingen naar plaatsen in het blauw en andere in het geel-met-een-rood-randje zijn. Nou ja, plaatsen? Zelfs een alleenstaande boerderij krijgt al een verwijsbord. Zweden kent drie soorten wegen. Allereerst heb je de openbare wegen (allmän väg), verwijzingen naar plaatsen die via de openbare weg te bereiken zijn worden in het blauw aangegeven (met uitzondering van autosnelwegen die vinden groen een prettige kleur. De openbare wegen worden onderhouden door de overheid en zij zijn ook verantwoordelijk voor het plaatsen van de verkeersborden. Het grootste deel van het Zweedse wegennetwerk bestaat echter uit particuliere wegen, deze worden aangeduid met borden met een zwarte tekst op een gele achtergrond en een rode pijl (zie afbeelding). De overheid betaalt subsidies aan wegbeheerders om particuliere wegen open te houden voor het openbaar verkeer. Zo’n weg heet een “enskitväg”. Eerder in dit blog vertaalde ik dat met “eigen weg”, maar dat is dus niet juist. Een eigen weg of privéweg wordt niet gesubsidieerd en de eigenaar mag zelfs een slagboom plaatsen of door een bord aangeven dat er geen verkeer mag komen. Voetgangers mogen wel van dit soort wegen gebruik maken.

Vandaag dus zo’n 300 autokilometers, voor een deel over de autosnelweg, voor een deel over grote doorgaande wegen waar het prettig rijden is: niet druk en de meeste Zweden rijden zeer relaxt, maar dat had ik geloof ik al verteld. Het meest hebben we op wegnummer 70 gereden, maar vind je dat interessant? Boodschappen gedaan, geluncht, getankt, gereden, domme gesprekken gevoerd en W heeft tussendoor haar verjaardag geregeld: we moeten uiterlijk 26 juli terug in Nederland zijn.

V: 180.756; A: 181.060; rijtemperatuur 18 – 20 graden met vrij zonnig weer, een uur voor aankomst ging het regenen en kelderde de temperatuur naar 13 graden. Wisselvallig weer gehouden de rest van de dag. Toen het droog leek te blijven hebben we een poging ondernomen om een kleine fietstocht te maken. Was inderdaad een kleine fietstocht, na 3,77 kilometer waren we weer terug bij de bus (en nat). Zon op/onder: 03:44/22:24 (gegevens Leksand). Je ziet aan de tijden dat we weer een stuk naar het noorden gereden zijn: het is langer licht. We staan op camping Västanviksbadet, waar we aangesproken werden in het Nederlands. Inderdaad: Nederlandse eigenaar. Voor een verplaatsingsdag een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. We gaan kijken of we een eindje kunnen fietsen, maar voor het weer kijken we dan naar de lucht en niet naar onze schermpjes! Nog even het woord van de dag: “lifsvarlig”. Neem van mij aan dat het lifsvarlig is om W tegen te spreken.