noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 19 juli 2022

zomerreis 2022 – 22: balerup – 2

Een klein paradijsje is het hier bij Tysmosen FriluftsCenter & Naturcamping. Een kleine camping maar met veel faciliteiten tot een (klein) zwembad aan toe. Ergens in de binnenlanden, een grindweg van een kleine kilometer brengt je uiteindelijk bij een groene oase. Geen eigenaar of bedrijfsleider of zo, je checkt zelf in, gebeurt op basis van vertrouwen. Clothing optional, dus hoeveel kleding je aanhoudt bepaal je zelf. Vrijwilligers houden de boel schoon. Goedkoop? Voor Scandinavische begrippen een doorsneeprijs, € 33, all-in, dus inclusief elektriciteit en volgens mij ook inclusief sauna, maar dat hebben we niet gecheckt: buiten warm genoeg. De camping is 2,5 ha groot en ligt op 23 kilometer afstand van Kopenhagen (met de fiets te doen), ook Roskilde ligt op fietsafstand, maar dan moet je wel de andere kant op. Eén beperking: open in de maanden juni, juli en augustus. Camping is heel erg rustig, er stonden maar een paar campers en een verdwaalde caravan toen we aankwamen gisteren, vandaag werd het wat drukker. Wat wil je ook met dit weer.

dinsdag juli: @ balerup

Balerup? Google zegt dat we in Smørum zitten, maar dat is ook de gemeente Balerup. Zal ongetwijfeld kloppen, maar kan me er niet druk om maken. Een warme dag (30 graden in de namiddag), dus de activiteiten gepland in de ochtend. We gaan met de fiets, de vraag is alleen: welke kant gaan we op? In een grijs verleden hebben we de zeemeermin van Kopenhagen al eens gezien, dus valt de keuze op Roskilde (je spreekt het uit als Roskiele). Het is één van de oudste steden van Denemarken (men zegt: ontstaan rond 980). Dat kwam doordat het al zeer vroeg een knooppunt van handelsroutes van de Vikingen over land en zee was. Het is tot de vijftiende eeuw de hoofdstad van Denemarken geweest. Kende Roskilde alleen van naam, van een of ander berucht festival (in 2000 vielen er negen doden bij het optreden van Pearl Jam). Groot met 129.000 bezoekers, maar bij onze eigen Zwarte Cross stopte dit jaar de teller bij 229.000. Baas boven baas. Roskilde ligt net als Kopenhagen op het grootste eiland van Denemarken, Sjælland. In het Nederlands: Seeland. Een glooiend landschap. En natuurlijk is Roskilde dit jaar bekend van de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk (2 juli van Roskilde naar Nyborg waarbij ze de Storebæltsbroen  - Grote Beltbrug – over mochten, een etappe van ruim 200 kilometer). De vlaggen hangen er nog.




Genoeg bezienswaardigheden in Roskilde. We hebben ons beperkt tot de kathedraal, de markt en het Vikingschipmuseum. Kathedraal niet bezocht want daar moest je voor betalen en ik betaal niet voor het bekijken van een kerk. Het Vikingschipmuseum in de haven overigens ook niet bezocht, veel te warm. Dus van beide hoogtepunten moet je het met de buitenkant doen. De kathedraal (hier spreken ze van de dom) was onbenullig groot, in de loop der eeuwen (wanneer er weer een koning of andere vorstelijkheid begraven moest worden) werden er stukjes bij aan gemetseld.











Het was best lekker op de fiets, de wind maakte het draaglijk. Weer een heel ander landschap. Zelfs nog een grafheuvel tegengekomen. Na 49,3 fietskilometers zagen we het campingbordje weer en toen nog 600 meter over een grindpad om thuis te komen. Nieuwe variant: home is where your heart is. De rest van de dag was het genieten van het mooie weer, wel in de schaduw en W af en toe in het koude water van het zwembad. Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. Het blijft warm, dus we gaan niet verkassen.