noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 6 juli 2022

zomerreis 2022 – 10: loftahammar – 2

We zijn dus terug in Småland, om precies te zijn de zuidoostkust van Zweden. Loftahammer hoort tot de gemeente Västerik en exact daar begint de scherenkust waar Zweden onder andere zo bekend om is. Dit deel van de scherenkust wordt de Norra Tjust Archipel genoemd, misschien wel de mooiste archipel van Zweden met ongeveer 5.000 (bewoonde en onbewoonde) eilanden. Hoewel het eigenlijk met rond de 400 inwoners een dorpje van niks is, heeft het toch een supermarkt, een bakker, drie restaurants, een golfbaan en een eigen haven met een veerdienst door de archipel. Het dorp leeft voor een groot deel van het toerisme. Kon nergens vinden hoeveel zomerhuizen er precies op de Norra Tjust Archipel staan, maar het zijn er in ieder geval tig keer meer dan vast bewoonde huizen. Veel inwoners van Linköping, Norrköping en Stockholm hebben hier hun stuga’s (buitenhuisjes) en brengen de zomer en een aantal lange weekenden hier door. Dit kreeg een boost in 1983 toen de brug over de Bjursund gebouwd werd, waarmee er een snellere verbinding tot stand kwam vanaf de snelweg E22 naar Loftahammar.

Voor we verder gaan even de post: kreeg van iemand te horen dat het meervoud van husbil in Zweden niet husbils is maar husbillar. Gecorrigeerd bij dezen en met dank.

woensdag 6 juli: @ loftahammer

Het belooft vandaag nog een zeer prettige dag te worden, weertechnisch gezien dan en we zijn op fietsvakantie, dus… Eerst even ontbijten, buiten in het zonnetje. We hebben een mooie route gepland tussen boerderijen, weilanden en bossen door, steeds verder de archipel in en de bruggen over naar de eilanden Lilla en Stora Askö. Idee van M&E, verder uitgewerkt in Komoot. Einddoel het dorpje Flatvarp op Stora Askö, zo’n kleine 20 kilometer verder (enkele reis). Dit eiland is via een brug te bereiken. Niet alleen met de fiets maar ook met de auto kun je zo in de haven van Flatvarp komen. Omdat dit deel van Zweden vooral uit eilanden en langgerekte schiereilanden bestaat is rondjes rijden of fietsen er niet bij, dus alle blauwe lijnen op onderstaande kaart betekenen heen en terug.


Flatvarp is dus het eindpunt van een lange route. Het is maar een heel klein dorpje: hier en daar een woning en aan het einde een haventje. De weg die we gefietst hebben maakt onderdeel uit van weer zo’n lange-afstands-fietsroute, de Kunstlinjen.





Postbodes hebben het hier maar makkelijk, zie bovenstaande foto. Zo hoeven ze niet "de boer op". 
De weg van Loftahammar naar Flatvarp kent wel veel zijwegen, maar die lopen allemaal ergens dood. We hebben er twee uitgeprobeerd: een weg naar een huisjespark (wel allemaal verschillend) met een haventje. W hoopte daar een kop koffie te scoren, maar neem van mij aan dat als je de binnenlanden in gaat, de enige te scoren koffie uit je thermosfles komt. Enskild väg is de Zweedse variant van "eigen weg". Een tweede zijweg was wat langer, die ging naar een natuurpark, waar we in een soort Hof van Eden kwamen, zie foto’s. Diepzinnige discussie over het verschil tussen “geuren” en “meuren”. Je mag zelf invullen wat een dennenbos doet wanneer er een paar druppels naar beneden vallen. Even later mochten we twee minuten schuilen onder een grote björk (eigenlijk waren het två björkar), terwijl we later op de dag een björk nodig hadden om ons tegen de zon te beschermen. Weer hele mooie luchten vandaag.





Op de terugweg Loftahammer uitvoerig bekeken. De naam is een samentrekking van lofta en hammar wat steenachtige helling betekent. Stenen genoeg in de buurt! Mooi dorp, leeft van het toerisme. Voor je rare ideeën krijgt bij nevenstaand bord: het laatste woord schijnt omkleedruimte te betekenen. Ruim 51 kilometer op de teller. Mooie tocht, wel langs de grote weg, maar die was vrij autoluw.

Om half drie terug op de camping, tijd voor een late lunch en W nog even in de (koude) Oostzee. Daarna het grote douchegebeuren en Whatsappcontact met de familie. Schijnt dat van de vier Nalessen er vandaag drie (met aanhang) in Zweden zitten.

Ook vandaag weer wisselend bewolkt, temperatuur oplopend tot 21 graden. Wind 2 tot 3 uit een zuidwestelijke hoek. Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag: het weer wordt dan wat wisselvalliger, dus een uitstekend moment om richting Stockholm te rijden.