noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 18 juli 2022

zomerreis 2022 – 21: aan de andere kant van het kattegat

We hebben Zweden vaarwel gezegd. En de grootste schrik van W is niet uitgekomen: muggen. Zweden heeft op het gebied van muggen nogal een reputatie. Wij hebben niet één van die kleine bloedzuigertjes gezien. Volgens de geleerden kent Zweden 47 verschillende soorten muggen. Er zijn maar een paar soorten die daadwerkelijk steken. Andere zijn alleen hinderlijk. Eén voordeel: er komen geen malariamuggen voor. Mijn zussen (met aanhang) vertelden dat ze vooral in het noorden veel last van die krengen gehad hebben, zelfs zo erg dat ze door een muskietenmasker heen kwamen. Nu schijnt de hoeveelheid muggen afhankelijk te zijn van de volgende factoren: het gebied, het tijdstip van het jaar en de hoeveelheid regen die er gevallen is in het broedseizoen van de mug (dat is lente en vroege zomer). Laten we zeggen dat we geluk hebben gehad.

maandag 18 juli: @ balerup

Broodjes afbakken of een vers brood scoren? Het werd het laatste. Afscheid nemen van de grote camping in Båstad. Niks mis mee, maar een beetje veel mega. Kijk maar eens naar de plattegrond (aanklikken om te vergroten) en zoek “Vincentstigen 50”, de plek waar wij twee nachten gestaan hebben. Vandaag eindigen we op een camping die echt het tegenovergestelde is, maar daarover later meer. Brood scoren bij de Lidl in Helsingborg (ze hebben er drie), kunnen we meteen het statiegeld op de blikjes doneren, een of ander kankerfonds geloof ik. Altijd goed. Nederland moet er ook aan geloven volgens statiegeldnederland.nl:  Vanaf 2023 geldt een wettelijke statiegeldverplichting voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder die op de Nederlandse markt worden gebracht. De overheid heeft hiervoor het minimale statiegeldbedrag vastgesteld op € 0,15. Het maatschappelijke doel van het statiegeldsysteem is om waardevol materiaal gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes of overige nuttige toepassing. Daarnaast vermindert de maatregel naar verwachting het aandeel blikjes in het zwerfafval aanzienlijk.” Moet me een bult lachen om de afsluiting van het verhaal (nee, niet zelf verzonnen): “Een metalen drankverpakking is gedefinieerd als een verpakking, geschikt voor het verpakken van drank, waarvan een metaalsoort of een mengsel daarvan het hoofd- bestanddeel vormt. Een drank is omschreven als een vloeistof bestemd voor menselijke consumptie en primair bedoeld om te worden gedronken.” Hoe verzin je het?

We hadden de keus tussen brug op pont, het werd de brug (gemakkelijker, drie minuten sneller, 40 kilometer verder, even duur, maar vooral: even de Bron zien. Je weet wel die brug waar Saga regelmatig in haar groene Saab overheen racete). Saaie weg die E20/E6 – tot aan de brug dan. Ga je weer denken over allerlei dingen. In Zweden schrijven ze Köpenhamn, in Denemarken København. In beide woorden zit het woord “haven”. Waarom moeten wij Nederlanders dan zo eigenwijs zijn en het over Kopenhagen hebben? Ga je een beetje neuzen op internet, kom je wel tegen dat de stad werd gesticht in de middeleeuwen en aan het eind van de middeleeuwen de hoofdstad van Zweden werd. Verder lees je dat de naam Kopenhagen afkomstig is van Købmandshavn, dat "koopmanshaven" betekent. Schieten we dus ook geen biet mee op, als je dan ook nog een gravure tegenkomt die de naam “Coppen-haggen” draagt, denk je: schiet mij maar lek. “Waar een mens zich toch zorgen om kan maken”, waren de geruststellende woorden van W. Helaas vervolgde ze met “Kan soms geen touw vastknopen aan die chaotische gedachten van jou”. Kijk, dat vind ik nu weer minder.



Zweedse nummerborden beginnen alle met drie letters. Op een parkeerplaats zagen we dat onze zoon wereldberoemd is. Natuurlijk kon ik het niet nalaten om met mijn puberbrein allerlei andere drie-letter-woorden te verzinnen en als je er op let kom je ze allemaal tegen. Beetje flauw, ik weet het.

Over de Øresundsbron hoef ik niet veel te vertellen, is het opvallendste onderdeel van de 16 kilometer lange verbinding voor weg- en spoorverkeer over de Sont tussen Denemarken en Zweden en bestaat sinds 2000. Beetje duur: we betaalden voor ons Puzzeltje (7 meter, inclusief fietsendrager) omgerekend zo’n 100 €, geloof ik, volgens de tabellen zou het € 128,00 moeten kosten.

Via een ommetje (boodschappen doen in Roskilde) op zoek naar de camping voor de komende dagen. Ligt in de buurt van Balerup. Balerup, je zoekt het tussen Kopenhagen en Roskilde, maar dan meer richting Kopenhagen. Nee, nooit eerder van gehoord. Klein terrein, door vrijwilligers gerund. Tysmosen Friluftscenter og Camping. Rust met een hoofdletter (behalve dan die ene vrijwilliger die het heel fijn vond om een uurtje op een motormaaier door te brengen).

V: 181.836; A: 182.061. Rijtemperatuur tussen 18 en 22 graden. Zwaarbewolkt, slechts een paar spettertjes. Later op de camping trok het zwerk soms open en werd het 24 graden. Zon op/onder: 04:53; 21:41 (gegevens Roskilde). Een rustige dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. Of we wat meer gaan doen dan lamzakken is afhankelijk van het weer. Het belooft warm te worden.