noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 16 juli 2022

zomerreis 2022 – 19: aan het kattegat

Kan me best voorstellen dat mijn jongste zus verknocht is aan Zweden en overweegt om er een huisje te kopen: rust en ruimte in overvloed. Zou het zelf nooit doen, maar dat is een heel ander verhaal. Hoe meer je naar het noorden gaat, hoe langer het ’s winters donker is. Moet er niet aan denken dat ’s middags om twee uur het licht al uit gaat. Zou ik ernstig depressief van worden, geloof ik. Staat tegenover dat je in de zomer hele lange dagen maakt. Vind alleen de Zweden zelf een beetje stug: zet twee Nederlanders met hun afwasbak in de “kök” en binnen drie minuten weet je hoe de kleinkinderen heten en waar je het beste je fruit kunt halen. Zweden niet: ze knopen niet snel een praatje uit zichzelf aan, niet met hun landgenoten, laat staan met een buitenlander. Misschien generaliseer ik, maar het is mijn ervaring. Zweden zijn ook dol op regeltjes en vooral: ze houden zich eraan. Neem nu een voetgangerslicht. Als er geen verkeer aankomt steekt een Nederlander over, immers Nederlanders vinden dat regels zinloos zijn als er geen reden is om ze op te volgen. Een Zweed blijft wachten tot het licht op groen springt, ook al staat de dichtstbijzijnde auto nog op de veerpont van de Stena Line. Hij of zij zal je niet aanspreken op je verkeerde gedrag, dat hoort weer bij leven en laten leven. Op zich wel fijn: heb je voorrang, dan krijg je voorrang en daarbij komt: de gemiddelde Zweed heeft geen haast in het verkeer.

zaterdag 16 juli: @ båstad

Geen last gehad van het verkeer over de weg naast de camping. Rustig wakker worden, ontbijten en vertrekken. Kroksjöns Fiskecamp in Tranemo mag zich niet verheugen op nog een verblijfsdag van ons. Ligt niet aan het skithus van de camping, deze werd vanmorgen grondig gepoetst zodat ik er met een gerust hart een tijdje kon verwijlen. De fietsroute “de andere kant op” werd afgekeurd wegens “te saai”. Dus anrout.


En weer een mooie weg. We hadden bewust niet de snelste weg gekozen, een mens wil ook wat zien. Vandaag was Landsväg 154 het juweeltje van de dag. Je mag dat vertalen met “provincieweg”. Hij loopt van Sexdrega (aansluiting op de Riksväg 27) tot aan Falkenberg. We hebben de hele 99 kilometer onder de wielen gehad. De stad Ullared die we doorkruisten werd al tientallen kilometers van tevoren aangekondigd. Geen wonder: veel campings (of camperplaatsen), veel winkels en erg druk. In Falkenberg namen we de kustweg, schoot geen meter op maar wel fantastische uitzichten. De lange-afstandsfietsroute Kattegatleden maakt voor een deel gebruik van deze kustweg. De laatste 22 kilometers vanaf Halmstad (weer zo’n grote stad waar we dwars doorheen mochten) maakten we gebruik van de E6/E20; schiet lekker op maar zo uitwisselbaar. Nog even terugkomen op mijn maïsverhaal van gisteren: vertelde dat ik dat gewas nog niet gezien had in Zweden. Had ik niet moeten doen: vandaag regelmatig tegengekomen. Andere grond of heb ik tot vandaag mijn ogen niet goed open gehad?


Goed één uur parkeerden we Puzzel op Camping Båstad, voor Zweedse begrippen erg groot. Code Campercontact 28.157. Er moest weer eens gewassen worden. Alles pico bello voor elkaar hier. Het enige nadeel was dat ze een supergrote Morelo naast ons, geplaatst hadden. Volgens W passen we er vier keer in, volgens mij wel vaker.


Een verkennend rondje fietsen, via de Kattegatleden een eind naar het noorden, via binnenwegen terug. Laat nu in de binnenlanden een voormalige spoorlijn tien kilometer lang onze route bepalen: 10 kilometer vrijwel rechtuit met links een bloeiende berm en rechts… och, je kent het verhaal al. Een kleine 35 kilometer na het vertrek waren we weer thuis.

De vraag is of dit blog vandaag of pas later in de week gepubliceerd gaat worden. De wifi van de camping is niet om over naar huis te schrijven en mijn 4G-verbinding via de telefoon is belabberd. De snelheid waarmee een olifantendrol door een tuinslang geperst wordt is duizendmaal groter. Nog even een bordje. Hiermee wordt een toeristische route in Zweden aangeduid; geen Margrietenroute dus, dat bewaren we voor Denemarken.

V: 181.650; A:181.836; rijtemperatuur 15 tot 21 graden; vrijwel onbewolkt, later tijdens de fietstocht lichtbewolkt; windkracht 5. Zon op/onder: 04:43/21:46. Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag, dan blijft Puzzel staan en gaan we fietsen. Verrassend toch. Gisteren vergeten het woord van de dag te noemen, was “köttladan” – een term die we onderweg tegenkwamen. Opgezocht: vleesschuur. En voor vandaag: Tack voor het lezen. Dan nog de vraag of er een Zweed in de buurt is: kan niet achter de betekenis van dit bord komen. Heeft iets met winterdienst te maken, iets van "hier wordt geen sneeuw geruimd of zo". Wie helpt?