noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 29 september 2021

met een boekje in een klein hoekje

Onze najaarstocht zit er weer op. Van tellerstand 165.230 tot 168.701 is toch bijna 3.500 km. En W elke avond in haar kleine hoekje. Je kent het kerstliedje misschien nog wel, ik heb het dacht ik al eens een keer voor een deel hier gepubliceerd, maar voor de volledigheid:

Jezus zegt dat Hij hier van ons verwacht
dat wij zijn als kaarsjes, brandend in de nacht
en Hij wenst dat ieder tot zijn ere schijn’
jij in
jouw klein hoekje en ik in ‘t mijn

Jezus zegt dat Hij ieders kaarsje ziet
of het helder licht geeft of ook bijna niet
Hij ziet uit de Hemel of wij lichtjes zijn
jij in jouw klein hoekje en ik in ‘t mijn

Jezus zegt ons ook dat ‘t zo donker is
overal op aarde zond’ en droefenis
laat ons dan in ‘t duister held’re lichtjes zijn
jij in
jouw klein hoekje en ik in ‘t mijn

Er zijn versies waar sprake is van “uw” in plaats van “jouw”, maar dat terzijde.

Eigenlijk moeten we wat anders, wat groters”, vond W en gaf me de opdracht om kaartjes te bestellen voor de Camperbeurs in Hardenberg. En inderdaad: de koffie was erg lekker. Toen W tot de ontdekking kwam dat de cabine van een halfintegraal helemaal niet groter was dan die van ons busje (klopt: de voorkanten van halfintegralen en buscampers zijn identiek), ze eens keek naar de grootte, de breedte, de plek van de koelkast (wie haalt het in zijn hoofd om ouden van dagen voor elk biertje door hun knieën te laten gaan), de ruimte die de badkamer inneemt (wordt onmiddellijk volgepakt met zooi), kastruimte, opbergmogelijkheden boven het zitgedeelte, indeling van bedden, kwam het verlossende woord er uit: “die van ons is zo gek nog niet!” 


En uiteindelijk heb ik ons huwelijk en camper weten te redden door te beloven voortaan van plaats te veranderen in de avondstand: ik in mijn klein hoekje en jij in’t jouwe. Twee keer acht Euro (en een paar voor de koffie, de saucijzenbroodjes en wat liters diesel) welbesteed! Dus samenvattend: misschien komt er wat anders maar dan wel hetzelfde. Daarbij komt dat er door een enorm toegenomen vraag naar (betaalbare) campers (vanwege corona) een ontzettend oververhitte campermarkt is ontstaan die verdacht veel op de huidige huizenmarkt lijkt. We zagen occasions op de camperbeurs met prijzen die in onze ogen alles behalve realistisch waren. Motivatie van de standhouders: “We verkopen ze toch wel!”

Nog even de post: L te D vroeg hoe ik bananenplanten goed hield (dit naar aanleiding van mijn post van een paar dagen geleden over de musa acuminata). Heb helemaal geen bananenplant, L te D, vroeger wel gehad, toen was het hele huis groen. In de loop der jaren is dat steeds minder geworden: je kunt van de buurvrouw niet verwachten dat ze een oerwoud gaat bewateren elke keer wanneer wij weer eens op reis zijn en neem van mij aan: in verhouding met “anderen” is dat vrij veel.

Nog een paar mooie dagen, tijd om er in mijn eentje nog op uit te trekken. Niet om veel te doen, dat is de afgelopen weken al voldoende gebeurd, maar om even na te denken over de zin van het leven, wat dom te drammen met bekende camperplaatshouders, met de e-reader in de zon (of in de schaduw), doezelen en na twee uur tot de ontdekking komen dat de e-reader een keer of tien in de slaapmodus is gesprongen en je vijf bladzijden bent gevorderd in dat toch wel erg spannende boek, stukje rijden, beetje prutsen in mijn kabouterkeukentje; dat soort werk dus. Hoelang? Waarheen? Allemaal onbekend, alleen als het weer verslechtert wordt het tijd om huiswaarts te gaan.

zondag 26 september: @ bentelo

Na de lunch vertrokken en wat nat en droog ingeslagen bij de Aldi in Groenlo. Ligt op de route, ruime parkeermogelijkheid en er is over het algemeen geen ruk te doen. Weinig volk bij John op de Bentelose Esch, maar toch de camper verkeerd geplaatst: na een paar uur gaat iemand (50 meter verder) heerlijkheden in de frituurpan bereiden, de wind staat verkeerd. Helaas wel de lucht, niet meegenieten van de heerlijkheden. Wat kan frituurvet stinken en dat iemand zo’n gevalletje meeneemt op reis. Hoort in mijn rijtje niet thuis, het lijstje van een goede wegenkaart en een paar appjes op de telefoon om overnachtingsplaatsen te zoeken, lijm, duct tape, inbussleutels, touw, een waterpas (gebruik ik nog af en toe om te kijken of we niet al te scheef staan, niet omdat dat zo beroerd slaapt maar omdat het water te snel over de rand van het koffiefilter loopt en daar krijg je dan zo’n knoeiboel van), onze kiepstoelen en een bijzettafeltje, oprijblokken of levellers om de camper waterpas te zetten (gebruik ik eigenlijk nooit meer, het is gemakkelijker om de camper iets te verzetten), een zaklamp, een zakmes, waslijn en knijpers, de fiets en de vouwfiets, stoffer en blik en scheerlijnen voor de luifel. Dan hebben we het wel zo ongeveer gehad. Je ziet: een frituurpan komt op dit lijstje niet voor. Wel ons Omnia-oventje en een nep-bbc.

John zat op de praatstoel en het gesprek ging over maïs. Zijn camperplaats is omringd door maïsvelden. “De loonwerkers hebben nog een hele klus om al het maïs in ons land vóór 1 oktober van het land te krijgen”, begon hij het gesprek, waarbij termen vielen als “kalenderlandbouw” en “vanggewassen”. Hij kan het weten, want hij is boer geweest, nou ja varkensboer dan, maar dan weet je ook alles over maïs en zo: die varkens moeten ook te vreten hebben. Ambtenaren hebben vanachter hun bureau bepaald dat alle maïs vóór 1 oktober van het land moet en dat er dan een “vanggewas” gezaaid moet worden. Heeft iets te maken met het feit dat maïs teveel nitraat in de grond laat zitten en wanneer er geen bepaald gewas gezaaid wordt komt dat spul in het grondwater terecht. Een “vanggewas” vangt dus het achtergebleven nitraat op. Helaas houdt een landbouwgewas geen rekening met die ambtenaren maar luistert naar het weer. Het maïs dat nu op de velden staat is nog niet volgroeid, met andere woorden: bevat nog te weinig voedingsstoffen. We spreken van “kalenderlandbouw” omdat datums en deadlines belangrijker worden dan het vakmanschap van de boer en de onregelmatigheid van de natuur. Als het aan demissionair minister Carola Schouten ligt, gaat de overheid voor nog meer gewassen verplichte oogstmomenten voorschrijven om tijdig vang- en rustgewassen in te kunnen zaaien, dat zou betekenen dat bieten en aardappelen in de toekomst ook voor 1 oktober geoogst moeten zijn. Ze regelen inmiddels van alles die ambtenaren, aber Ich kann da mit meine Mütze nicht bei….

We zitten op de boer, dus vliegen. Daarvoor hebben we een spuitbus Anti-alles-wat-vliegt maar dan op zijn Frans, want een paar weken geleden gekocht bij zo’n grote keten met de naam E. Leclerc (défendre tout ce qui compte pour vous, iets van opkomen voor alles wat belangrijk voor jou is). Belangrijk waren toen ook vliegenmeppers, maar die hadden ze niet. Wel kranten! Helpt ook.

Het eten was snel klaar deze keer: een restantje boerenkool van gisteren. Stukje worst erbij, jus erover en smullen maar.

V: 168.722
A: 168.757

Rijtemperatuur: 22-23


Een zonnig begin, steeds meer wolken en uiteindelijk een (klein) buitje.

Wifi-index: KPN 4G; 95 procent

campingnetwerk 78%

Bentelose Esch, Bentelo; 
50.505 15€ all-in

maandag 27 september: @ oude pekela

Een verrassende route had zij van Google Maps voor me uitgestippeld met een stukje over Duitsland. Kwam weer eens onder De Rode Loper door en nu maar eens opgezocht wat het eigenlijk is. Blijkt een 150 meter lange rode wandel- en fietsbrug te zijn, type tuibrug, over het A.G. Wildervanckkanaal en de N366. Hij verbindt het Pagedal, het Vledderbos en het achterliggende Westerwolde. De brug is in 1998 gerealiseerd en is bedoeld om de bewoners van Stadskanaal gemakkelijk toegang te verschaffen tot het mooie fiets gebied Westerwolde (bron Wikipedia). Zag er trouwens eerder roze dan rood uit, maar kan met de lichtinval te maken hebben gehad. Langzaam maar zeker werd het landschap kaler: heerlijk dat je zo over de landerijen kunt uitkijken en probeert te achterhalen welke plaats bij welke kerk hoort.

Betty van de Turfstee was wat zenuwachtig. Niet omdat ik kwam (“Kom je in je eentje ontgroepen of moet ik net als de laatste keer voor twee personen toeristenbelasting berekenen?”), maar omdat ze bezoek kreeg van een gemeenteambtenaar die belast was met controle op het innen van de toeristenbelasting. Ik zag een mooie auto het erf oprijden en er stapte een jonge-vent-in-pak uit; een toeristenbelastingambtenaar hoort toch een campingsmoking te dragen?

De kiepstoel kon naar buiten, wel steeds meer bewolking maar het bleef aangenaam tot iets na vieren. Ook zittend in de camper kan de e-reader in slaapstand vallen. Gebakken aardappelen, drumsticks en een boerensalade werd weggespoeld met een volle rode Kaapse Pracht, “met tinten van bosvruchten”. Niks mis met dit leven.


V: 168.757
A: 168.883

Rijtemperatuur: 19 – 21 gr.



Een zonnig begin, in de loop van de dag steeds meer wolken en na half vijf trok er een buienfront over.

Wifi-index: KPN 4G; 96%

campingnetwerk: 76 %; goed te doen

De Turfstee, Blijham (eigenlijk Oude Pekela of andersom); code campercontact 24.950; €11,75 all-in (1 persoon)

dinsdag 28 september: @ den helder

Een koude start van de dag, thermometer gaf hier in Oude Pekela acht graden minder aan dan gisteren in Bentelo, beide gemeten om half acht ‘s ochtends. Stiekem even de kachel aan tot om half negen de zon achter de bomen vandaan kwam en er sprake was van een natuurlijke warmtebron. Koffie, broodjes afbakken in de Omnia-oven, afscheid genomen van André (de camperplaatsbaas als zijn vrouw er niet is) en dat duurde een half uur.

Eerst een bezoek gebracht aan wat misschien wel de mooiste Lidl van Nederland is: die in Veendam. Vervolgens mooi in het zonnetje door het weidse Groninger land gereden, waarbij Groningen zelf wat minder was: de A7 wordt daar N7 en gaat door de stad. Een verkeersinfarct dus. Daarna de A7 tot aan Drachten en toen vond zij van Google Maps dat het over Leeuwarden sneller ging. Was in ieder geval leuk rijden over de N31 (ook grotendeels vierbaans), nu voor een groot deel door het Friese land. Kom je uiteindelijk bij knooppunt Zürich toch weer op de A7 uit om de Afsluitdijk over te zeilen. Nog steeds veel werkzaamheden en nog steeds rijdt de fietsbus: het fietspad is afgesloten, maar daar wil je nu niet fietsen richting Den Helder want wind uit het zuidwesten, kracht 4. Ze hebben ons toch geleerd dat de Afsluitdijk noordoost naar Friesland en zuidwest naar Den Helder loopt?

En hoe was Den Helder? Niets van gezien: teveel wind om te fietsen en al snel kwam er een buienfront over. Een huttendag dus. Op zich ook niks mis mee, alleen de beloofde “Free City Wifi Den Helder” was dan wel “free” maar daar hield alles mee op. Einde van de maand en voor het eerst moet ik voorzichtig zijn met mijn gigabytjes. Dus werd het veel lezen, nog 483 boeken te gaan. En even de afwas doen, beetje veel schuim zie ik op de foto, maar het afwasmiddel is biologisch afbreekbaar en ecologisch verantwoord, dus een kniesoor die daar op let.


V: 168.883
A: 169.076

Rijtemperatuur: 13 – 18 gr.

op: 07:36
onder: 19:26



Een strakblauw kil begin, naar het westen toe steeds meer wolken en na vijf uur trok er een buienfront over.

Wifi-index: KPN 4G; 95 %

Free City Wifi Den Helder 75 %; maar om een of andere reden werkte dat van geen meter.

Jachthaven Willemsoord, Den Helder; code 13.198; € 13,00; stroom 1 € voor 2 kwh

woensdag 29 september: @ home

Een zeldzaam grote hoeveelheid regen kwam er op het dak van Puzzel neer, zelfs zoveel dat het tot een uur of half tien duurde voor ik verantwoord de stroomkabel kon binnenhalen en het pasje voor het sanitairgebouw inleveren. Een blik op de weersites maakte me ook niet al te vrolijk. Toen er ook nog een zieke bleek te zijn bij de vrijwilligersorganisatie wij-brengen-bejaarden-van-A-naar-B-en-als-het-meezit-ook-terug en bejaarden de kans liepen de laatste dagen van de week niet van A naar B gebracht te kunnen worden en zeker niet terug, was de keuze snel gemaakt: back home. Nog even de laatste afval storten op “Stille Wald” (parkeerplaats langs de A18 met mooie containers) en wat nattigheid afleveren op de camperplaats in Lichtenvoorde (afwaswater en de nachtspiegel met seniorenplasjes) om daar vrouwlief in de armen te nemen, zij was op weg naar een vriendin, een wandeling, een film en een etentje. De Duitse biefstukken met peultjes blijven ook goed tot morgen en vanavond doen we het wel met een gebakken ei: echte grote scharreleieren van de kippen van John uit Bentelo. Het was goed en mooi zo.


V: 169.076
A: 169.313

Rijtemperatuur: 11 – 12 gr.



op: 07:30
onder: 19:16


Maar één regenbui gehad, alleen duurde die van Den Helder tot Lichtenvoorde. Later kwam er ook nog een klap onweer bij.