noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 13 september 2021

nazomerreis 2021 – 15: tarascon is een brug te ver

Lezeres W te L vroeg zich af of de brug van Avignon vroeger ook over het eiland heeft gelopen. Antwoord is volmondig “ja”. Vond nog ergens een tekening in de krochten van het internet die de oorspronkelijke situatie weergeeft. Tussen Avignon en Villeneuve-lès-Avignon ligt twee keer de Rhône met een eilandje in het midden. Villeneuve was vanaf de Middeleeuwen tot de Franse Revolutie een versterkte grenspost van het koninkrijk Frankrijk. Het fort controleerde de toegang tot de Pont Saint-Bénézet die eeuwenlang de grens tussen het Frankrijk van de koning en de pauselijke stadsstaat Avignon vormde. Van het fort is alleen de Toren van Filips de Schone overgebleven. Op bijgaande tekening zie je duidelijk de Toren van Villeneuve-lès-Avignon en het eiland. Hieronder een foto die we zelf van die toren gemaakt hebben.


maandag
13 september: @ avignon

Heb ergens gelezen dat je niet zou moeten stoppen in Avignon wanneer je de Provence bezoekt, omdat je er simpelweg niet meer weg wil. Beetje overdreven, dat wel, maar er zit een kleine kern van waarheid in. Avignon heeft wel wat. Toen ik vanmorgen naar de Lidl fietste en vanaf de Europabrug de stadsmuren zag, dacht ik “best mooi”. Vanaf deze brug heb je ook een mooi uitzicht op de oude brug, waar ik het gisteren over gehad heb. Even dacht ik nog aan geschiedenis: horden soldaten die proberen de stadsmuren te beklimmen, knallende musketten, rammelende harnassen, toen schoot me te binnen dat ik koffiefilters 4 nodig had en ging over tot de orde van de dag. Voor de volledigheid: de foto is vanmiddag gemaakt, toen waren er al wat meer wolken aan het zwerk.

Avignon kent tot heden toe maar één nadeel: gisteravond stortte het 4G-net in, net op het moment dat ik onze fietstocht aan het voorbereiden was en wat meer wilde weten over Tarascon, ook Tarascon-sur-Rhône genoemd. De stad ligt net binnen het bereik van de vonken van de fiets van W. Tarascon wordt vaak in één adem genoemd met Beaucaire dat op de andere oever ligt en tot een ander departement (Gard) behoort, sterker nog ook in een andere regio (Occitanië) ligt. Tarascon ligt in het departement Bouches-du-Rhône en ligt in de regio Omdat ze direct tegenover elkaar liggen en door meerdere bruggen worden verbonden vormen ze feitelijk één stad. Nog een paar keer hopeloos geprobeerd een verbinding met de grote wereld tot stand te brengen, maar toen riep Klaas Vaak me tot de orde. Je merkt dus dat we nog een dagje Le Pont d’Avignon bijboeken. Bijgaande foto van Tarascon is dus geleend: we zijn er nooit geweest!

Naar de Lidl dus, in alle vroegte. Niet alleen voor koffiefilters 4. Een drukte van jewelste buiten de stadsmuren. Nu zijn er wel fietsstroken langs de kant van de weg waardoor je in principe met je tweewieler vrije baan hebt, maar de Franse voitures confisqueren dit groene strookje maar al te graag en kijken je boos aan wanneer je te dicht langs hun heilige koe rijdt. Een Lidl zoals we die van vroeger in Nederland kennen: lange rijen voor de kassa en niks niet “Kassa twee gaat openen, u kunt uw boodschappen al vast op de band leggen”. Terug maar niet buitenom maar binnendoor gefietst, een stuk relaxter. De stad was nog vrijwel leeg, de toeristen waarschijnlijk allemaal nog aan hun petit-déjeuner.

Fietsen, naar het zuiden, dus. Een stukje ViaRhôna voor de verandering. De bedoeling was Tarascon, dat ik keurig met Komoot bemeten had langs de Rhône. Helaas ViaRhôna is nog volop in ontwikkeling en regelmatig kom je borden tegen die aangeven dat er een “tijdelijke” route is. Die route levert over het algemeen meer kilometers op en ook wat hoogtemeters. Een deel van de route rondom Avignon is nog provisoir. Tarascon was dus echt een brug te ver, maar Aramon en Theziers (ons eindpunt) zijn ook mooi. Theziers liet zich van de mooie kant zien (voor de foto) en had daarnaast een mooi bushokje met bankje voor een lunchstop. Aramon had een terrasje waar men aan één van de Barmhartige Werken deed, namelijk de dorstigen laven. Aramon heeft zich behoorlijk beschermd tegen de overstromingen van de Rhône en de borden “vendanges” (druivenoogst) waren inmiddels ook weer opgehangen. Een deel van de route tussen Avignon en Aramon is al wel af: mooie bordjes, mooie paaltjes en een mooi pad langs de Rhône. Nog even een paar plaatjes schieten van Avignon en we hadden weer 55 fietskilometers “in the pocket”. Voor je het weet is het zwemtijd voor W en daarna keukentijd voor mij.











Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. We hebben nog niet bepaald wat we gaan doen, even morgenvroeg naar de lucht kijken: er schijnt ander weer aan te komen. Aan de bewolking op bovenstaande foto's kun je zien dat zo ongeveer in de juiste volgorde van opname staan.


half bewolkt, 29 graden; hoge luchtvochtigheid

Wifi-index: 49 %;
netwerk 4G F SFR; af en toe met gevaar voor instorting

Camping Pont d’Avignon; code campercontact 50.210 met ACSI-kaart 18€ plus een paar cent toeristenbelasting