noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 11 september 2021

nazomerreis 2021 – 13: geen camping of terras zonder de coronapas!

Of we wat merken van de verplichte invoering van de “passe sanitaire” in Frankrijk? Op 9 augustus van dit jaar heeft president Emmanuel Macron besloten tot een verplichting om dit document te overleggen bij bezoek aan een hele reeks plaatsen en evenementen. Veel van die plaatsen zijn voor ons niet van toepassing (vliegtuigen, treinen en bussen voor lange afstanden bijvoorbeeld), andere wel: campings, restaurants en terrasjes. Op onze eerste camping in Frankrijk nabij Thionville aan de Moezel had men nog nooit van een QR-code of zelfs een mondkapje gehoord. Daarna werd op bijna elke camping gevraagd naar de passe sanitaire en word je ook geacht op de receptie een mondkapje te dragen. Restaurants en terrasjes idem dito: alleen in Orange konden we een pizza nuttigen zonder formaliteiten, de ober had zo’n blauw-wit gevalletje onder zijn neus bungelen, in Vezelay was het eerst scannen en daarna pas koffie. Alleen van de borden “vanaf hier mondkapjes verplicht” die je bij diverse dorps- en stadscentra tegenkomt trekt vrijwel niemand zich wat aan. Je moet er wel weer aan denken om een winkel binnen te gaan met lapje. Of het echt nodig is? Ik weet het niet maar beter “save than sorry”. Oeps: verkeerde taal. En misschien denken we over een paar jaar wel “het is altijd zoo geweescht”.

Is het werkelijk zo erg met de muggen?” is een vraag die van verschillende kanten gesteld wordt. Een simpel antwoord is op die vraag niet te geven. Het is inderdaad zo dat muggen een groot probleem vormen in de Camargue. Die beestjes gedijen goed in het water en dat is precies wat er in de Camargue genoeg te vinden is. En ja: er zijn hier van mei tot en met september muggen, soms veel muggen. Soms valt het tegen, soms valt het mee. Met name de wind die je hier veel hebt, omdat je aan zee zit, blaast veel van dat ongedierte weg. Maar dat windje is er niet altijd en je zit ook niet de hele dag op het strand. Dus doen wat de Fransen doen: spuiten “pour avánt” en smeren “pour après”. (afbeelding: lukkien-servicegroep.nl)

Eén van de kleinkinderen wilde weten waarom flamingo’s vaak op één poot staan. Het heeft te maken met het feit dat ze vaak met hun poten in koud water staan. Door op één poot te staan kunnen ze goed de andere poot warm houden. Door te wisselen blijft er steeds één poot warm, want de andere poot zit dan lekker beschut tussen de veren bij de buik. Waarom ze dan ook op één poot gaan staan wanneer het water niet koud is? Het blijven domme dieren!

Tenslotte de vraag of we ook zwarte stieren hebben gezien. Jazeker en niet alleen als standbeeld: als je door de binnenlanden fietst kom je die taureaux regelmatig tegen. Een aantal wordt gebruikt bij het “diervriendelijk” stierenvechten dat in de omgeving geregeld plaatsvindt. De overgrote meerderheid eindigt in het slachthuis: men is hier dol op stierenvlees. Er moet zelfs stier geïmporteerd worden om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

zaterdag 11 september: @ les saintes-maries-de-la-mer

Een strakblauwe dag. Komoot en ik hadden een leuke route uitgestippeld langs stille, verlaten strandjes en als point of return een kitesurfplek aan het einde van de wereld. Helaas: dat van die stille, verlaten strandjes klopte nog een klein beetje. Na 6 kilometer zei de achterband van de fiets waar we net iets meer dan 1.000 km op gereden hebben “Pfff”. Omdraaien en teruglopen. Een heel aardige Fransman bood nog aan om de band te plakken maar kwam na een paar minuten tot de ontdekking dat het trop compliqué voor hem was die vélo électrique en probeerde dat ook nog eens in het Engels duidelijk te maken. Zijn Engels was ongeveer van hetzelfde niveau als ons Servo-Kroatisch, maar we konden elkaar heel goed begrijpen: “le truc ne marche pas!” of meer regionaal “la chose ne tourne plus!” Wandelroute langs het strand terug genomen (fiets aan de hand) en regelmatig een stop en een plons. In dit gebied van grote verlatenheid vinden ze het niet erg dat je geen zwemkleding aan hebt. Uiteindelijk op de camping aangekomen en W onmiddellijk in het dorp op zoek naar een fietsenmaker. Morgenvroeg negen uur! En dat op zondag. “Zondag, daar kan geen zegen op rusten”, appte mijn broer. “Jouw fiets? Toch niets met gewicht te maken🍺🍺🍺?” appte mijn zwager. Van je familie moet je het maar hebben.



Ondanks een lekke b
and een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag, dan gaan we opnieuw een fietsenmaker aan ons internationale lijstje toevoegen. Herhaling van zetten, verdieping? Hoe we dat precies gaan organiseren is nog niet duidelijk. Twee mogelijkheden: we blijven hier staan of we vertrekken. Simpel toch?



luchtfoto of foto van de lucht, je mag kiezen. de buitenthermometer gaf 31 aan, buienalarm 28, google 29 en weeronline 30. allemaal voor dezelfde locatie.

Wifi-index: 96 %; 
netwerk F SFR

Camping La Brise, Saintes-Maries-de-la-Mer; code campercontact 8166; met ACSI-kaart 18€ plus een paar cent toeristenbelasting