Het zit er weer op. Na 25 mooie dagen weer thuis. Een tocht waarbij we eigenlijk geen route hadden en veel aan het toeval, het weer en de inval van de dag hebben overgelaten. Zo’n tocht waarvoor je een camper nodig hebt. Toen we de laatste dag van augustus vertrokken, hadden we geen concrete plannen. “Zo ongeveer naar het zuiden”, was het devies. Onze eerste fietskilometers legden we af onder de rook van de kerncentrale van Thionville, romantisch langs de Moezel. Op bijgaand kaartje is dat het meest zuidelijke stukje.
“Leuk dat jullie in Frankrijk zijn, kom een paar dagen aanwippen; gezellig”, appte de broer van W. Een probleem: hij zat met zijn caravan in de buurt van Straatsburg, wij in Thionville: niet een logische route als je naar de Middellandse Zee wilt. Maar och, we hadden toch geen route? Een paar gezellige dagen doorgebracht in Saverne en gefietst langs het kanaal van de Rijn naar de Marne met mooie tot fietspaden omgetoverde jaagpaden waar we onder meer het hellend vlak van Saint-Louis/Arzviller hebben bezocht.
Zigzaggend naar het zuiden ging onze tocht naar Vézelay, Pelgrimsoord en een van de startpunten van de Camino de Santiago. Fietsen in die omgeving was geen succes, wandelen wel: onze pelgrimstocht liep door de wijngaarden naar het stadje en vervolgens de bult op naar de basiliek met de mooie naam Heilige Maria Magdalena.
De volgende stop was een mooie camping in Dompierre-les-Ormès, maar niet nadat we het beroemde Cluny hadden bezocht. Maar één nachtje gebleven, schitterende camping maar boven op een bult, zodat je zonder auto best geïsoleerd zit. Kortom: wij waren er niet wauw van.
Châteauneuf-du-Pape had wat meer vlakke stukken, daar maakten we kennis met de ViaRhôna, een fietsroute-in-ontwikkeling en het oude prinsdom van Oranje, Orange op z’n Frans.
Bij Saintes-Maries-de-la-Mer bereikten we de Middellandse Zee en daarmee het verste punt van onze najaarsreis. We hebben het daar een dag of vier al fietsend en badderend volgehouden tot één van de banden van mijn gloednieuwe Trek het voor gezien hield en we op zoek moesten naar een fietsenmaker.
Die vonden we in Avignon en wel eentje die zelfs op zondag een paar schamele centen wilde bijverdienen. Natuurlijk Avignon bekeken, een mooie stad en opnieuw een stuk van de ViaRhôna gefietst.
Naderend noodweer zorgde er voor dat we in twee etappes naar Nederland zijn gereden. Van de overstromingen in Zuid-Frankrijk hebben we niks meegekregen. Schijnt vrij heftig geweest te zijn, maar zeer plaatselijk. In Ittervoort prachtig fietsweer, twee keer over een mooie tocht gemaakt waarbij de Maas en de Maasplassen centraal stonden. Via Slot Loevestein naar Heusden, waar ik in het voorjaar op verkenning ben geweest. Nu samen met W het feest dunnetjes overgedaan onder het motto van deze reis: “geen herhaling van zetten maar verdieping!” Pontjes, zandverstuivingen en heide. We hebben het in deze buurt allemaal gezien.
En tenslotte Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen, waar het weer zo mooi bleef dat we wat langer gebleven zijn dan oorspronkelijk in de bedoeling lag. Mooie fietstocht met als titel “Verdwenen Zwinhavens”, zodat we ook een deel van België hebben mogen bewonderen. Ook een dag op de fiets naar Vlissingen, met de veerboot de Westerschelde over om een bezoek te brengen aan het Maritiem MuZEEum.
Tenslotte Nunspeet, waar we onze najaarstocht met - hoe kan het anders - een fantastische fietstocht hebben afgesloten. Nog één keer achter het tweepitsfornuisje, nu met een "normale" Hollandse maaltijd.
donderdag 26 september: @ home
En dan vandaag van Nunspeet naar huis om ons weer te verschansen onder de musa acuminata (voor de niet-botanici onder ons: de bananenplant). Het was een mooie tocht met onverwachte momenten. Dit weekend staat in het teken van de Camperbeurs in Hardenberg, volgens W is “kijken” nooit verkeerd. Ik wil wel wat anders maar dan hetzelfde, tenzij het een bus wordt met een interieur van sloophout en Betuwse fruitkistjes. Het mag alleen niet te groot worden, want te groot is alleen maar lucht verplaatsen. En nee, L te D: deze flauwekul heb ik niet zelf verzonnen maar ergens gelezen.
V:
168.598 Rijtemperatuur: 16-18 gr |
Bij vertrek nog helder weer, later in de Achterhoek somber.
|
|