noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 17 april 2022

palomares – 1

De mooiste uitspraak rond Pasen is afkomstig van mijn broer(tje). Hij was vroeger bij scouting en mocht (moest) tijdens een paaskamp naar de Duitse kerk op paaszondag. Tijdens de preek sprak de priester de gedenkwaardige woorden “Gestern war der Herr noch tot aber heute lebt er wieder, halelujah!” Je snapt dat dat al jaren elke Paaszondag wordt genoemd. Vandaag viert Spanje Domingo Resurrección, je zou het kunnen vertalen met zondag van de wederopstanding, maar wij noemen het simpel Paaszondag. Volgelingen van Jezus komen bij het graf aan en zien dat het graf leeg is. De doeken waarin Jezus in gewikkeld was, liggen netjes opgevouwen. Een engel vertelt de volgelingen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Doordat Jezus die dag opstond geloven de christenen in het feit dat er leven is na de dood. De Spanjaarden zijn nu klaar met Pasen, ze kennen niet zoals wij een Tweede Paasdag. Bijgaand plaatje is afkomstig van Christoph Schwarz (1545 – 1592), Dit olieverfschilderij heeft de titel “Resurrection of Christ” meegekregen.

Wij zijn nu ook klaar met Pasen en parkeren de “Nazarenos” (de boetelingen uit de processie) voor een paar jaar. Ongetwijfeld zullen we ze in de toekomst nog een keertje tegenkomen als we weer rond Pasen naar het zuiden gaan. Nog even over de kleding van de Nazarenos: deze gaat terug tot aan de middeleeuwen. Hoewel elke broederschap hetzelfde gewaad draagt, hebben ze wel hun eigen kleuren en een eigen embleem. Het meest opvallende en kenmerkende aan de kleding van de broederschappen zijn de lange puntvormige kappen (capirotes) die gedragen worden om de anonimiteit te waarborgen. Hoewel veel mensen de “capirotes” associëren met de kleding van de Ku Klux Klan, heeft het qua betekenis niets met elkaar te maken. De Ku Klux Klan hebben de puntmutsen echter wel “overgenomen” van de Spaanse broederschappen (naar aanleiding van de film “Birh of a Nation”uit 1915), hoewel de Klan zich ook juist tegen katholieken richt.

zondag 17 april 2022: @ palomares

Een lang kringgesprek deze ochtend. Alle weerprofeten werden aangeroepen. Uiteindelijk de knoop doorgehakt en nog een paar dagen naar zee. Het blijft in Palomares (zoek het in de buurt van Vera Playa) nog een paar dagen goed weer en het is “net om de hoek”, dus niet met 23 graden uren in de bus zitten. Afgerekend met Peter van camping El Zorro. Zonder drankjes, eten en kaartjes voor de processie van Lorca betaalden we (inclusief stroom) nog geen € 110,00 voor vijf dagen. We hebben met veel plezier op ons verblijf teruggekeken, maar we wilden en moesten weg (plek vanaf vanmiddag door een ander geboekt).

Vanwege de mooie route, een Aldi en een goedkoop tankstation via Lorca en Aguilas richting Vera Playa. We zitten in Andalusië, dus tijdelijk even een nieuw gastenvlaggetje in de zijbalk van dit blog. Dat goedkope tankstation viel tegen: wist van eerdere bezoeken dat ik na Lorca de derde pomp aan de rechterkant moest hebben (want de allergoedkoopste), blijkt het kreng voorgoed gesloten te zijn. Later getankt voor ongeveer € 1,60 per liter; op de pomp staat de prijs twee dubbeltjes hoger aangegeven, wordt aan de kassa verrekend. Nog steeds vreemde jongens die Spanjaarden. De Aldi was open, maar dat wisten we (want opgezocht). We kunnen er weer een paar dagen tegen. Vanavond staat er omelet op het menu, niet omdat het Pasen is, maar de eieren moeten op.

Palomares is een vissers- en toeristisch stadje in de provincie Almeria in de autonome regio Andalusië. Volgens mijn telefoon zitten we nu zo’n kleine tien meter oben het zeeniveau, het dorp zelf zal nog zo’n tien meter hoger liggen. Waarom vertel ik dat? Even een paar dagen niet meer voor klimgeit spelen, de bulten achter ons gaan we echt niet op en over met de fiets. Fietsen dus, dat hebben we gedaan na aankomst op camping Cuevas Mar, een bekende plek voor ons. Ooit werd er een fiets gejat, we zijn er nu wat voorzichtiger mee. Mooie 26 vlakke kilometers door Vera Playa en Garrucha. De weg naar Mojocar Playa vonden we te druk (geen fietspad), dus vanavond eens kijken of er een alternatief is. Zij van Komoot komt er samen met mij wel uit. Ja ik weet dat W op de selfie een beetje wazig is, de zee leegloopt en W op de andere foto het beeld uitkijkt (schijnt fototechnisch een doodzonde te zijn), maar je moet het er mee doen.



V: 174.615; A: 174.723; rijtemperatuur 22 – 26 graden. Zon op: 07:42; onder 21:03 (gegevens Palomares). Strakblauw met later in de middag een paar verdwaalde wolken. IJs en weder dienende is dit onze meest zuidelijke plek van deze reis. Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. Het weer blijft mooi, dus geen autokilometers.