noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 5 april 2022

ebro delta – 3

Kreeg de wind van voren van vriendin E te Z over mijn verhaal van de Boeddha van gisteren. Volgens haar is de Lachende of Dikke Boeddha helemaal geen Boeddha en hij heeft ook weinig tot niks te maken met het Boeddhisme. Schijnt meer een volksgod te zijn die is gebaseerd op een excentrieke Chinese monnik uit de negende eeuw. Ok E te Z, wat blijft is dat hij altijd gezien wordt als een man met een liefdevol en opgewekt karakter. Laten we het daar bij houden: dat past tenminste bij mij.

Gisteren even door de voorraad gelopen, dat naar aanleiding van een verhaal van Radar of Kassa, kan die twee nooit uit elkaar houden. We schijnen te weinig naar houdbaarheidsdata te kijken. Daarbij moet je dan weer een groot verschil maken tussen THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). TGT vind ik belangrijk: heeft vooral te maken met vlees en vis en zal dat spul echt niet na datum naar binnen werken. THT is minder belangrijk: staat op blikjes en spul dat in glas is verpakt. Heb daar overigens één uitzondering op: bier. Vind dat spul niet meer te pruimen als het over de datum is. Wijlen mijn schoonmoeder trok zich van die THT weinig aan. Toen we haar huis ontruimden vonden we in de kelder spullen die al jaren over de datum waren. Ze at het altijd met veel smaak op. Even een geruststelling: ze is niet aan een voedselvergiftiging, maar gewoon aan ouderdom gestorven. Volgens het genoemde artikel wordt er in Nederland bijna 34 kilo vast voedsel per jaar weggegooid. Eén van de redenen dat dit gebeurt is omdat producten over de houdbaarheidsdatum heen zijn. De Consumentenbond zegt dat we – als we wat verstandiger met deze datum zouden omgaan – gemiddeld vijf kilo minder voedsel weggooien per jaar. Kortom: ik weet wat we de komende dagen (moeten) gaan eten.

dinsdag 5 april 2022: @ l’ampolla

We zijn toch maar verkast, niet veel: precies 12 kilometer. Oorzaak: fietsroutetechnische redenen. De omgeving van l’Ampolla kennen we inmiddels wel, het gebied ten zuiden van de Ebro wat minder. Na uitvoerig groepsoverleg (de matroos doet de voorzet en de kapitein zegt ja) besloten om bij de brug van Deltebre te gaan staan. We hebben er gisteren ons broodje verorberd en zagen een leuke camperplaats aan de oevers van de Ebro. Busje staat er mooi, geen voorzieningen (een eindje verder kun je tegen betaling lozen en water halen) en plexat. Parking Deltrebre, sitecode 98.037. Klein nadeel: we hebben een bar-restaurant als buur. Niet zoveel mis mee, alleen draaien ze er muziek die wij in een jukebox niet zouden hebben gekozen. Daarnaast ruzie met de betaalautomaat. Het complete aanmeld-en-betaalfeest duurde een klein half uurtje. Allereerst hebben ze de parkeerzuil zodanig gepositioneerd dat de info niet te lezen is want tegenzon, later op de dag mocht ik een Nederlander helpen bij het moeilijke betalingsproces. Toen scheen de zon pal van achter, ook het scherm vrijwel onleesbaar. Zuil spreekt twee talen: hoog Spaans en Catelaans, dat eerste kunnen we nog net verhapstukken (ken het woord aparcar). Blijkt na veel gepiel dat je een Nederlands kenteken moet invoeren beginnend met de landcode. Daarna de keuze contant betalen of met card. Helaas: een Nederlandse bankkaart wordt niet geaccepteerd: proces wordt afgebroken en je mag helemaal opnieuw beginnen. Tweede poging: ook een creditcard wordt niet gepikt: proces afgebroken en helemaal opnieuw beginnen. Uiteindelijk 8 Euro aan munten bij elkaar geschraapt en voor de zoveelste keer de hele riedel afgewerkt (had ik al verteld dat ik ook nog twee keer op een verkeerd knopje heb gedrukt, zodat ik opnieuw mocht beginnen?) Eindelijk een ticket: je moet er voor gestudeerd hebben schijnbaar. Schijnt dat de politie regelmatig controleert en je een leuk prentje geeft van € 100,00 als je geen kaartje hebt (of je luifel uit hebt, of stoelen buiten hebt staan of andere vormen van kampeergedrag vertoont). Het was hier in de buurt altijd gratis, maar geef de gemeente eens ongelijk om ook een paar cent te vangen. Schoonzus S te K reageerde op bovenstaande Whatsappfoto met “Staan jullie aan het Amsterdam-Rijnkanaal?” Even ter geruststelling: bij het Amsterdam-Rijnkanaal hebben ze geen velden met 50 zwarte ibissen en zie je in de verte ook geen heuvels. Weet ook niet of de thermometer daar op dit ogenblik ook 16 graden aanwijst.

Parkeren, fietsen af- en uitladen en karren maar. Een fantastische route langs de Ebro tot aan de Illa de Buda, langs een uitkijktoren naar zee en door het binnenland terug. Dat “door het binnenland terug” had nog wat voeten in de aarde. Zij van Komoot wilde ons over particulier terrein voeren, deden we dus niet, raakten de weg kwijt en kwamen toch later kilometers lang over diverse caminos particular, zelfs met slagboom waar we onze fietsen net onderdoor konden proppen. Avontuur! Ondanks die geintjes die zij van Komoot af en toe heeft ben ik best blij met het programma. Waar we ook zijn (vorig jaar Polen en de Baltische Staten, dit jaar Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Spanje): er is altijd een erg leuke route te plotten.

Het gaat de goede kant op met het weer, W heeft vanmiddag demonstratief de winterjassen verbannen naar de meterkast, dacht eerst dat ze ze ritueel zou gaan verbranden, maar dat vond ze kapitaalvernietiging. 16 graden geworden in Deltebre, zonnig. V: 173.922; A: 173.934. Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. We hopen in de buurt van Valencia te komen, maar weten nog niet of we bij Roosje in Bétera belanden of een camping net ten zuiden van de stad. Morgenvroeg doe ik de voorzet en de kapitein beslist.