noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 3 april 2022

ebro delta – 1

De wind stond weer “aan” vanmorgen vroeg, nog steeds met behoorlijk wat polaire trekjes. De Catalanen zeggen “És genial” en dan weet je het wel. We passen onze plannen dynamisch aan: busje kan de koude wind wel hebben en als het moet gaat de verwarming tijdens het rijden een tandje hoger. Tijd voor een tocht die we al een hele tijd niet meer gemaakt hebben: de kustroute van Palamós naar Tossa del Mar, waarbij het gedeelte na Sant Feliu de Guixols absoluut het mooiste deel is. Na deze plaats gaat de route namelijk snel omhoog en kun je toegeven aan je onbedwingbare behoefte om haarspeldbochten te rijden, nou ja haarspeldbochten?





zondag 3 april 2022: @ l’ampolla

Weer het kacheltje even aan om vanmorgen de ergste kou uit de bus te halen, vanmorgen was het 8 graden bij het opstaan (binnen dan). Toch nog wat andere temperaturen dan die we uit Nederland krijgen te horen. Schaatsen op een buitenbaan in Winterswijk en dat op 3 april. En wij worden slapend rijk: de zonnepanelen op ons vaste huis leveren stroom en wij verbruiken daar niks, ook vrijwel geen gas. De rit begonnen met een kwartiertje “prettig winkelen” bij de plaatselijke Lidl en daarna de bergetappe langs de Costa Brava. Mooie rit, weinig verkeer: een enkele auto en regelmatig een aantal wielrenners. Ben ik blij dat we hier nu rijden en niet hartje zomer. Uitkijkplekjes alleen aan de verkeerde kant van de weg en vanaf onze kant “verboden in te rijden”. Jammer, maar we hebben de tocht al eens in omgekeerde volgorde gedaan en toen voldoende foto’s gemaakt. Je krijgt ze van mij nog een keer voorgeschoteld. Als je goed kijkt zie je in het datumstempel het jaar 2016. Na Tossa de Mar kwamen we in Lloret de Mar, waar we een vreemde tankervaring opdeden. Aan de pomp stond € 1,849 per liter, als je dan voor € 158,00 tankt en maar € 135,00 hoeft te betalen is volgens mij de dieselprijs maar zo’n € 1,58, matsprijs toch in deze tijden? Had nog een foto van het bonnetje willen maken (bewijsstuk), maar dit papiertje heeft de opruimwoede van W niet overleefd.


Na Lloret de Mar hielden we de Costa Brava voor gezien en zochten we de inmiddels tolvrije AP-7 op.
Het einde van de tol, na een halve eeuw, is het gevolg van het aflopen van concessies die Spaanse overheden aan exploitanten hadden gegeven. We hebben er op één keer na (toen we door omstandigheden snel terug moesten) nog nooit gebruik van gemaakt, omdat de snelweg behoorlijk pittig geprijsd was. Wat we wel deden was in La Junquera via een klein stukje AP-7 de Franse A9 op. Echt op zijn Spaans: het is nog onduidelijk hoe de snelwegen vanaf nu moeten worden gefinancierd. Volgens een Spaanse krant kost een kilometer autosnelweg jaarlijks gemiddeld 60.000 euro. Was het eerste stuk tot aan Lloret de Mar interessant en inspannend, het tweede stuk daarentegen eentonig en slaapverwekkend. Gelukkig zat W naast me die behalve “ik vertrek” op haar telefoon ook af en toe naar buiten keek en me weer iets “spannends”, bijvoorbeeld een bloeiende mimosaboom, aanwees. Bij het eerste tanksymbooltje (zie kaartje) hebben we diesel ingenomen, bij de tweede moest er weer een noodreparatie aan het dakraam plaatsvinden. Het volgende symbooltje geeft een stopplek aan.


Tegen drieën draaiden we het erf van Camping Ampolla Playa op, inmiddels bekend terrein. Onze gegevens stonden nog in de computer, dus de aanmelding was zo gepiept. € 19,32 per nacht, hoe verzinnen ze zo’n bedrag, maar dan is ook echt alles inclusief. Nog even een kleine tien kilometer weggetrapt. De bedoeling was om een biertje/wijntje te drinken
op een (bekend) heel leuk terrasje bij de Ollies (een natuurgebied), waarvan we wisten dat we uit de wind zouden zitten. Helaas: gesloten. De terrassen in l’Ampollo zelf nodigden niet uit: de mensen die er zaten hadden dikke winterjassen aan. Dan maar een vloeibare versnapering bij of in ons busje. Fietsen was alleen maar lekker om de kop even door te laten waaien. That’s all. Nog een paar dagen doorbijten.

Een mooie dag, voor de bergetappe. En morgen? Morgen is er weer een dag. Als er al gereden wordt, is dat met de fiets. Vandaag genoeg getuft; V: 173.630 A: 173.922. Rijtemperatuur tussen de 7 en 14 graden. Wisselvallig onderweg, zelfs een verdwaalde spetter. Bij aankomst: strakblauw, maar het wordt tijd dat die polaire lucht verdwijnt. Wifi: Movistar, houdt niet over maar is te doen. Zon op in l’Ampolla: 7:38; onder: 20:23. Zo: zijn jij en ik weer helemaal bij!