noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 10 april 2022

murcia – 1

De Semana Santa, oftewel de “heilige week” is begonnen. Een religieus feest dat in meerdere landen gevierd wordt. Spanje speelt daarbij een hoofdrol. In bijna alle Spaanse steden en dorpen is het big party, in de ene stad wat meer dan de andere. Religieuze ijver tref je evenwel overal aan. Dit jaar is het feest van zondag 10 tot en met zondag 17 april. Pasen is in Spanje beslist wat anders dan eieren verstoppen en samen gezellig aan het paasontbijt een gebakken broodhaantje naar binnen werken. Spanje is een katholiek land, er wordt wel eens gezegd dat zelfs de atheïsten hier op sommige momenten katholiek zijn. Worden W en ik voor een weekje toch ook een beetje rooms? Gebeurtenissen uit de Bijbel worden in dit land zeer intens gevierd. De scholen zitten de hele week voor Pasen dicht. We konden het vrijdag al merken toen de camping waar we toen zaten vol stroomde en konden weer merken dat Spanjaarden anders denken over kamperen dan de rest van Europa: beetje erg veel kabaal dus. Kun je moeilijk over doen of gewoon accepteren, je bent tenslotte gast in het land. Vandaag is de officiële aftrap van de paasweek, het is namelijk Palmzondag (Domingo de Ramos). Men herdenkt dat Jezus op een kleine ezel in Jeruzalem aankwam. Hij werd door de bevolking hartelijk ontvangen, juichend en zwaaiend met palmtakken. De afbeelding heb ik geleend van de website van de parochie van de Vier Evangelisten in Amsterdam. We gaan er aan beginnen: Goede Week, Stille Week, Lijdensweek, Grote Week en Heilige Week, allemaal benamingen voor Semana Santa. Uiteindelijk hoogtepunt wordt de processie in Lorca op Goede Vrijdag. Kortom een week met veel wierook, melancholische muziek, trommels en bellen en natuurlijk veel emotionele Spanjaarden, waarbij huilende mensen tijdens de processies beslist geen uitzondering zijn (dat hebben we gemerkt tijdens eerdere processies).

zondag 10 april 2022: @ zeneta

Zo maar een flink stuk kouder dan de afgelopen dagen. We moeten weer een paar dagen door de zure appel heen bijten. Passen we ook wel weer een mouw aan. Later in de week wordt het weer een stuk beter. Zaten we gistermorgen nog buiten te ontbijten, vanmorgen zelfs even de kachel aangedaan om de ergste kou uit de bus te halen. En toen we in de mist kwamen te zitten en er serieuze druppels op de voorruit verschenen werd het tijd voor een rondetafelconferentie. Het besluit viel snel! Niet blijven, maar vertrekken naar de omgeving van Murcia, daar schijnt het weer wat beter te zijn. Snel afrekenen: 2 x 20 €, mag je niks van zeggen. En dat van het weer klopte helemaal. De buitentemperatuur liep al snel op van 11 naar 21 graden. Wel vrijwel autoweg gehad, met de mist haarspeldbochten nemen in de bergen is ook niet alles. 

Einddoel was Finca Levantri, een mooie camperplaats vlakbij het stadje Dolores. Geweldige reviews. Alleen: poort dicht, aanbellen hielp niet, telefoneren ook niet. Na een kwartiertje van alles geprobeerd te hebben zijn we maar vertrokken. Even een Mart Smeetsje doen: “Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen”. Ik krijg van dit soort situaties wel zo de pest in. Neem op die telefoon of plak een briefje aan de poort “We zijn er even niet, maar komen om …. weer”, of desnoods “VOL”, dan weet je waar je aan toe bent. Het mag allemaal desnoods in het Spaans al zijn de eigenaren Nederlands. W voelde prima aan dat ik wat kribbig was, accepteerde de gevoelstemperatuur aan boord die een behoorlijk stuk lager was dan de buitentemperatuur. “Niks zeggen, gaat vanzelf wel weer over.” En dat klopte: toen we in Orihuela een onbenullig grote Carrefour vonden die op zondag open was en we onze lusten weer eens konden botvieren op winkelen en toen al het droog en nat weer was weggewerkt in laatjes, kastjes en andere plekken was het leven aan boord van onze Puzzel weer zoals die hoort te zijn: no stress! Heb Tante Miep verteld dat ze ons naar Camperpark Cassablanca moest leiden, nee niet in Marokko maar in Zeneta. Als je wilt weten waar dat ligt: als je hier een flinke scheet laat en de wind staat goed kun je het in Murcia ruiken.

Even uitpuffen in de zon en vervolgens een verkennende ronde op de fiets. De opdracht was om het bij 20 kilometer te laten en meisje Komoot en ik kregen dat voor elkaar. Een leuke tocht door de “tuinen” (huerta) van Murcia. Een groot deel van de tocht reden we tussen eindeloze velden sinaasappelbomen en de geur ervan deed ons bijna sinaasappelsap kwijlen. Nog erger is de bloesem van de citroenbomen: heeft zo’n weeïg zoete geur waar je bijna hoofdpijn van krijgt.

Uiteindelijk best wel een mooie dag. Een goede beslissing om te verkassen, het scheelde uiteindelijk 10 graden. En morgen? Morgen is er weer een dag. De fietstocht zal dan wel een stuk langer zijn dan die van vandaag. Vertrek: 174.185; aankomst: 174.490. Zon op: 07:36; onder: 20:34.