noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 1 april 2022

palamós - 1

De kogel is door de kerk: het wordt Palamós, want droog en relatief zonnig. Wel frisjes en het is weer een eindje naar het zuiden. Het weer wordt beter in Spanje, nog een paar dagen geduld: vanaf woensdag lopen de temperaturen op en verschijnen er meer afbeeldingen van zonnetjes op de weerkaarten. Op Meteofrance stond een mooie afbeelding, die een polaire (dus zeg maar lekker koude) luchtmassa laat zien boven Scandinavië en West-Europa. Als je dan weet dat we op dit ogenblik een stevige wind hebben uit noordelijke hoeken, dan kun je op je klompen aanvoelen hoe het aanvoelt. In Nederland schijnen jullie er nog meer over mee te kunnen praten als ik al die sneeuwfoto’s zie.

vrijdag 1 april 2022: @ palamós

Eerst even een wedstrijd “wie rochelt er het hardst” vanmorgen. Er is niet echt één aantoonbare winnaar. We noemen het maar de naweeën van een eerder opgelopen ziekmakend non-Covidbeestje. Ankerop om maar in vakjargon te blijven. De vier scharnieren deuren en één schuifdeur gaan weer dicht and let’s go.

Gewoon snel over de tolwegen naar Spanje. Was benieuwd wat de Fransen per kilometer in rekening brengen. We mochten € 40,40 betalen voor 243 kilometer, da’s omgerekend zo’n 16,5 cent per km. Lijkt niet veel maar tikt wel lekker aan. Vanaf de Frans-Spaanse grens was het voor nop. De afgelopen jaren zijn in Spanje veel snelwegen tolvrij gemaakt. Per september van vorig jaar is dat het geval met het traject tussen La Junquera en Tarragona in Catalonië. Met wat al eerder tolvrij gemaakt is kunnen we nu de AP-7 gratis volgen tot aan Alicante. Dat zijn omgerekend aardig wat Lidl-biertjes. Het schiet wel lekker op, die snelwegen, maar ik verbaas me altijd over de ETA (Estimated Time of Arrival) die zij van Google Maps op ons scherm projecteert. Op een snelweg zit ze er altijd behoorlijk naast, maar ze houdt dan ook geen rekening met onze snelheid (niet ernstig boven de 100) en elke-twee-uur-minstens-een-kwartier-pauze. Gemakshalve tellen we er op zo’n dag eenderde bij de reistijd op, dan zitten we meestal aardig in de buurt.

Ernstig veel wind en om de paar kilometer een windwaarschuwing. Op een bepaald moment werd zelfs de maximum snelheid van het verkeer aangepast. Ons busje danste over de weg, we werden er bijna zeeziek van. De eerste stuurman had het roer veilig in zijn handen en de kapitein zag dat het goed was, tot er een vreemde knak te horen was. W riep onmiddellijk “de zonnepanelen”, mijn antwoord was “Moet ik nu in paniek raken of zo?”. Viel allemaal wel mee: het eerste dakraam meende zich aan de sluiting te moeten ontworstelen, maar het bleef bij een kiertje. Veiligheidssysteem of zo. Wel vaker last van gehad bij zeer ernstige wind. Reactie: snelheid minderen en op de eerstvolgende parking probleem verhelpen. Gebeurde later nog een keer: na het inhalen van een vrachtauto kregen we te maken met een plotselinge rukwind en de gebeurtenissen herhaalden zich. Voor een deel onze eigen schuld: moet eigenlijk al een paar jaar een nieuw dakraam gemonteerd worden, maar “ons bint zunig” zegt het Zeeuws Meisje.

We zijn aangekomen in het land waar mijn zwager plotseling “mi cuñado” heet en eigenlijk ook weer niet. Overal hangen vlaggen van Catalonië en moeten we dus Catalaans spreken en het hebben over “el meu cunyat”. Ik heb er drie, dat wordt dus een hele mond vol: “els meus tres cunyats”.




Palamós, we waren er al een paar keer eerder. Mooie plek voor een stop: CP Empord Area 

(code 26.442; € 15,00 incl. stroom). Palamós is een havenstad waar veel luxe jachten hun 
ligplaats hebben, in goede tijden cruiseschepen aanmeren en last but not least de plek waar 
talloze vissersboten hun verse vis aan land zetten. W voelde zich weer een stuk beter en nam 
de kuierlatten (had de opdracht terug te komen met een kropje sla en een fles goede Spaanse 
wijn en vooral lang weg te blijven, ik had geen zin in wandelen en moest nog bijkomen van de 
zeeziekte). W kwam terug met een paar mooie foto’s en drie lelijke nieuwe onderbroeken. Ik 
heb intussen een leuke fietstocht voor morgen voorbereid. Ieder zijn/haar dingetje.




Het was een zotte rit, maar toch een mooie dag. Rijtemperatuur tussen de 2 en 15 graden, wisselvallig weer met regen bij het opstaan en een paar druppels op de Franse wegen. In Spanje in de loop van de middag van onbewolkt tot volledig bewolkt. Temperatuur in Palamós bij aankomst 13 graden, het gevoel zegt anders want een straffe wind, die inmiddels een beetje is gaan liggen.

V: 173.249; A: 173.630

zon op: 7:31; onder: 20:12