noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 11 april 2022

murcia – 2

Lunes Santo, heilige maandag, vandaag. De Spanjaarden herdenken vandaag de reiniging van de tempel. Jezus gaat naar Jeruzalem om het Joodse paasfeest te vieren. Hij komt bij de tempel en ziet dat deze bevolkt wordt met handelaren in runderen, schapen en duiven. De gelovigen kunnen deze dieren kopen om ze te offeren. Ook ziet hij tientallen geldwisselaars. Het wordt hem teveel. Met de woorden “Weg met dit alles! Maak van het huis van mijn vader geen bedrijf”, jaagt hij het hele zooitje de tempel uit en smijt het geld van de wisselaars over de grond. Vond een passend schilderij van El Greco, geschilderd ergens tussen 1571 en 1576.

Het geloof is in de Spaanse volksaard geworteld. Ik las op Spanje vandaag het volgende: Op het Spaanse belastingformulier staat een vakje waarop je als belastingbetaler kunt aangeven of je een klein deel wilt geven aan de kerk in Spanje. In veel gevallen staat dat vakje al automatisch aangevinkt en moet je dat dus zelf weghalen. Het aantal belastingbetalers dat het vinkje wel laat staan is elk jaar aan het dalen. De kerk ontvangt sinds 2007 zo'n 0,7% van de loonbelasting (IRPF). In 2020 was dat goed voor 295,5 miljoen euro wat door 7,3 miljoen belastingbetalers werd geschonken aan de kerk. In 2019 was dat bedrag nog 301 miljoen euro”. Er zijn trouwens nog veel meer landen die aan kerkbelasting doen, unsere Nachbarn kennen bijvoorbeeld het systeem “Kirchensteuer”.


maandag 11 april 2022: @ zeneta

Het was een rustige nacht op camperpark Cassablanca. Sommige recensenten klagen over het verkeer op het naastgelegen viaduct, maar we hebben er weinig tot geen last van gehad. Ook onze fietsen stonden vanmorgen beide nog op ons te wachten. Het camperpark zat dan ook potdicht vannacht. Zelfs de weergoden zijn ons vandaag goed gezind. Bijgaand plaatje geeft de situatie weer: ‘s morgens 09:00 uur 12 graden; door de zon die (voorzichtig) schijnt voelt het warmer aan. Temperaturen in de loop van de dag oplopend naar 21 graden en het blijft droog. Verwachtingen voor dinsdag en woensdag zijn een stuk minder. Kortom: vandaag nog maar even genieten en morgen? Morgen is er weer een dag. Vandaag hebben we weer geboft!

We waren al eerder in deze omgeving. Eind maart 2016 maakten we een onbekend feest mee in Murcia met de mooie naam “el Bando de la Huerta”. We stonden toen op een mooie camperplaats hier een paar kilometer vandaan. (Her)lees eventueel https://berrynales.blogspot.com/2016/03/op-naar-de-zon-8-murcia.html.


Het hoogtepunt van de feestweek, de rituele verbranding van het sardientje, hebben we toen niet meegemaakt. Twee jaar later stond ik in mijn eentje op Casablanca op weg naar Malaga om daar mijn Ebony Eyes van het vliegveld te halen. Vandaag dus fietsen op min of meer bekend terrein. Mooie vlakke omgeving, dus we kunnen de nodige kilometers maken (tenzij je de heuvels ingaat, dan wordt het different cook). Een tocht naar Murcia, langs de rivier heen, uitgebreid de stad bekijken en via leuke plaatsjes terug”, was mijn opdracht voor vandaag. Ik heb het voor een deel uitbesteed aan Truus van Komoot.

Eerst op zoek naar de rivier de Segura met een mooi fietspad langs het water richting Murcia. We hebben gisteren ook al een stuk van dat pad gehad maar dat was meer richting Orihuela. Murcia werd tussen 830 en 840, tijdens de Moorse overheersing, gesticht aan de Segura door de kalief van Córdoba. De Moren bleven tot eind dertiende eeuw de baas en werden toen tijdens de Reconquista de stad uitgejaagd. Koning Alfons X van Castilië kwam er wonen en verleende de stad veel privileges. Dit zorgde voor de groei van de stad die met name in de 15de eeuw zijn hoogtepunt bereikte met de aanleg van belangrijke irrigatiesystemen in de huerta, de boomgaarden waar Murcia bekend om staat. De highlights van Murcia kenden we al: de Catedral de Murcia (eind veertiende eeuw), de Plaza de Glorieta (met leuke fonteinen), La Casa Consistorial de Murcia – zeg maar gemeentehuis en het bisschoppelijk paleis. Over elk van die verzameling “oude stenen” valt een verhaal te schrijven, maar ik zal het je besparen. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Beetje donker af en toe, maar gek: dat komt door de zon!







Overal in het centrum van Murcia stonden de stoeltjes klaar voor de paasprocessies. In deze stad is dat bijna elke dag raak met zo’n optocht. De processie van vanavond begint tegen zevenen en duurt tot een uur of twaalf. Je zou er een houten kont van krijgen op zo’n plastic stoeltje.

Spanje is genieten, vooral als je op een terrasje zit. Vandaag deden we de koffie op een terras tegenover de kathedraal. Je zou zeggen: een hoofdprijsterras. Kijk even naar de quenta, heb het bonnetje speciaal voor je gefotografeerd evenals de café solo van mij. De foto van de cappuccino van W is helaas mislukt, dat drankje zag er duizend keer feestelijker uit. De broodjes con queso y jamón die W daarna in een zeer luxe bakkerszaakje kocht waren daarentegen wel behoorlijk aan de prijs, maar op dat soort momenten herdenken we onze overleden sponsoren.

Toen ik de fietsen opruimde stond er een kleine 50 kilometer op de teller. Genoeg voor vandaag. Een hele mooie dag. Morgen gaan we naar Lorca, camping El Zorro. We blijven daar een dag of vijf en weet niet of er veel te vertellen valt met uitzondering van de processie op vrijdag.