noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 14 april 2022

lorca – 2 en 3

De zondvloed is aan ons voorbij gegaan. Niet dat het weer zo geweldig was: erg wisselvallig, maar toch genoeg droge periodes om te voet de omgeving te verkennen. Op een bepaald moment kwam er ook een flinke hagelbui over, maar toen zaten we binnen. Laten we het er op houden dat het in Nederland beter is (op weergebied dan). Alhoewel: op donderdag konden we nog een paar uur sudderen in de zon met een temperatuur van 20 graden.


woensdag 13 april 2022: @ el zorro

Inmiddels hebben we al weer een paar dagen uit de paasweek achter ons. Allereerst Miércoles Santo (heilige woensdag), die in Spanje in het teken staat van Judas Iskariot, één van de twaalf apostels. Vandaag overlegt Judas met de hogepriesters en andere kopstukken van de tempel in Jeruzalem over het overleveren van Jezus. Hij zou daarvoor een gunstige gelegenheid zoeken, namelijk zonder dat het volk het zou merken. Voor zijn diensten krijgt hij een beloning van dertig zilverstukken. Hij belooft dat wanneer Jezus gearresteerd wordt, hij zal getuigen tijdens het proces voor het Sanhedrin (het joodse gerechtshof). Andere naam voor vandaag “verraaddag”. Om deze reden wordt de naam Judas vaak gebruikt in uitdrukkingen die verraad aanduiden, zoals "een judas" of "judaskus", of direct als synoniem voor verrader. 

Onze enige sportieve activiteit bestond vandaag uit het wandelen van een hilltoproute met mooie uitzichten in de omgeving van de camping. Stelde volgens W niet voor, ik gebruikte de term “martelgang”. W heeft zich regelmatig ingehouden en ik heb weer eens mijn huwelijk gered (voor één dag dan, er zullen wel meer beproevingen komen). Waar hebben we het over? Het was maar vier kilometer. “Morgen de route andersom”, waren de bemoedigende woorden van W.






s Avonds een fijne avond voor ons beiden: ik hoefde niet te koken en W had geen afwas. De campingeigenaren verzorgden de wekelijkse kipavond. Je moet altijd maar afwachten naast wie je komt te zitten, maar deze keer viel het 100 procent mee: het waren gezellige kletsers. De kip was goed binnen te houden, het haardvuur knetterde en het was “
gemütlich”. Zo’n avond waar je kunt babbelen over de juiste samenstelling van een “Screwdriver cocktail”. Samen kwamen we tot het volgende receptuur: 1,5 deel wodka, 3 delen jus d’orange en een beetje sinaasappelgarnering. Kon “thuis” nog net opzoeken waaraan de naam is ontleend (voordat 4G weer een langdurig dipje ging vertonen), waarschijnlijk van Amerikaanse expats die in de olie-industrie werkten in het streng gelovige Dubai. Tussen de pauze mixten zij hun drankje (jus d’orange) stiekem met wodka. Het roeren deden ze, je raadt het al, met hun schroevendraaier. Vandaar de naam! W kwam een uurtje na mij “thuis”, ik had met knallende koppijn van de akoestiek de cantina al verlaten (voor het eerst sinds weken mijn gehoorapparaten weer in om een beetje mee te kunnen discussiëren, schijnbaar niet zo’n succes). Zaterdag bbq, maar dat zal wel buiten zijn.




donderdag 14 april 2022: @ el zorro


Witte donderdag, op zijn Spaans Jueves Santo, niet omdat we een lading sneeuw op ons dak hebben gekregen, maar de kerk noemt deze dag nu eenmaal zo. De dag waarop W na 12,5 uur uit bed kwam, hetgeen niets met luiheid maar meer met temperatuur (of het gebrek daaraan) te maken had. Op Witte Donderdag hebben Jezus en zijn apostelen een Laatste Avondmaal voordat Jezus zal sterven, want hij weet dat hij de volgende dag gekruisigd wordt. Judas verlaat het gezelschap om naar het Sanhedrin te gaan om hen te helpen Jezus gevangen te nemen. Wanneer hij terugkeert en Jezus inmiddels op de hof van Getsemana (aan de voet van de Olijfberg) biddend aantreft samen met de andere apostelen, geeft hij Jezus een kus (de Judaskus), waarop hij wordt gearresteerd en meegenomen. In Lorca zijn er overigens op Witte Donderdag nog 12 apostelen in de processie te vinden in tegenstelling tot vrijdag, dan zijn het er nog maar 11.

Een gezellig verjaardagsfeest om 11 uur ‘s morgens bij het zwembad hebben we aan ons voorbij laten gaan. Gisteravond al genoeg gesocialised met sympathieke mensen, maar is het niet David Sedaris die zei: “If you're looking for sympathy you can find it between shit and syphillis in the dictionary"? En daarbij kwam: het was niet echt zwemweer. In plaats daarvan de was gedaan en wachten op de zon die volgens de verwachtingen van velen in de loop van de middag zou moeten verschijnen om daarna voorlopig niet meer weg te gaan. Je kunt erg druk zijn met niets-doen. 



Na de middag de oranje route van gisteren opnieuw gelopen, maar nu in omgekeerde richting. Bleek plotseling 1,5 kilometer langer te zijn. Oorzaak: heb na 50 jaar nog steeds niet geleerd om niet te luisteren naar mijn padvindster. Zij heeft het richtingsvermogen van een kompasnaald in een sterk magnetisch veld. Toen ik vroeg “Moeten we hier niet linksaf?” sprak ze zeer overtuigend “Waarom zou je een bospad inslaan?”. Nee, ik geef W absoluut niet de schuld, had gewoon niet naar haar moeten luisteren. Het plaatje van het rondje ziet er dus net iets anders uit dan dat van gisteren en dat heeft niks te maken dat de afbeeldingen respectievelijk met Komoot en Google Maps gemaakt zijn. En om je gerust te stellen: we zijn weer op ons uitgangspunt terechtgekomen, al laat Google Maps dat in de afbeelding open. Ligt gewoon aan een slechte internetverbinding hier in de omgeving. We raken nog afgekicked, of we moeten op een volgende plek heel veel achterstallig tv-onderhoudswerk plegen. Onderweg kwamen we nog langs een paar mogelijke zomerhuisjes. De een bevatte veel “rustieke en authentieke elementen” en de ander was “uitermate geschikt voor een handige doe-het-zelver”. Bij de tweede troffen we ook nog een leuke pizza-oven aan. Maar niet doen dus, al schijn je beide (inclusief een flinke lap grond) voor een habbekrats te kunnen aanschaffen.



Terug “thuis” konden we nog even een paar uur voor sudderlapje spelen. Gelukkig hadden we nog de nodige zonnebrandcrème aan boord (ten minste houdbaar tot 2017, dus dat kon nog net). En liggend in de kiepstoel kreeg ik maar zo weer een paar wegtrekkertjes en was het ineens een kleine twee uur later en werd het toch een beetje frisjes. Maar: we gaan de goede kant op, weertechnisch gesproken.