noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 12 april 2022

lorca – 1


Een dagje eerder dan gepland naar Lorca. Een mooie en rustige plek opzoeken waar we de zondvloed kunnen afwachten en uitzitten
in onze Ark van Noach. Tenminste: als je ElTiempo, de Spaanse KNMI, mag geloven. Tot heden toe is het allemaal nogal meegevallen met verwachtingen en voorspellingen. We zullen zien. We hebben beiden nog minstens 500 boeken op onze readers staan. We hebben een paar rustige dagen doorgebracht op camperpark Casablanca. Uiteindelijke kosten 2 x € 15,00 (all in). 



Negatieve dingen? Och, ik kom niet verder dan een losse wc-bril en dat de 4G-verbinding ronduit zwabberig was, regelmatig geen bereik; de wifi van het camperpark compenseerde dit redelijk.

Gisteravond een beetje Spaans proberen te koken. Zag er in de verpakking wel smakelijk uit, maar eenmaal opgediend kon het net geen zesje halen. Veel te vet. Zelfs zo vet dat onze arme ingewanden er wat moeite mee hadden vanmorgen. Was slechts tijdelijk, op dit ogenblik “nada mal”.











We vorderen een beetje in de Semana Santa. Vandaag, Martes Santo, de heilige dinsdag, staat in het teken van de belastingen. Je weet wel, van die blauwe enveloppen waar je heel erg blij van wordt. Telkens als er zo’n brief binnenkomt (of tegenwoordig digitaal in MijnOverheid verschijnt) juichen W en ik en de blijdschap straalt van onze gezichten, want we mogen weer meebetalen aan wegen (dus ook aan files), gezondheidszorg, onderwijs, ontwikkelingssamenwerking, verpleeghuizen, kinderopvang en ga zo maar even door. Waarom dit bruggetje? In het Romeinse Rijk moest elke man tussen de 14 en 65 en elke vrouw tussen de 12 en 65 belasting betalen op roerende goederen. Bij de armen gold het eigen lichaam als roerend goed. Je bezit, maar dus ook je lichaam behoorde niet aan jezelf, maar aan de keizer van Rome. Belasting betalen was de erkenning van de oppermacht van de keizer, de Joden waren hierop tegen. De vijanden van Jezus wilden hem op dit punt een loer draaien. De Farizeeërs (de religieuze leiders van de Joodse godsdienst) en de Herodianen (de volgers van Herodes) spanden samen en stelden hem de vraag of ze wel of geen belasting moeten betalen aan de keizer. Ja zou een fout antwoord zijn (je verwerpt het gezag van de keizer) en nee helemaal (je ondergraaft de Joodse principes). De oplossing van dit probleem was meesterlijk. Hij vroeg om een muntstuk waarmee men de belastingen moest betalen, uiteraard was dat een Romeinse munt. Daarop bekeek Jezus het muntstuk en vroeg hen “Van wie is deze beeltenis?” Als het antwoord gegeven wordt “Van de keizer” is het duidelijk: “Geef aan de keizer wat de keizer toekomt en geef aan God wat God toekomt”. De afbeelding die ik hierboven gebruikt heb is “the tribute money” van Peter Paul Rubens, geschilderd circa 1612.

dinsdag 12 april 2022: @ lorca

Nou, eigenlijk niet precies Lorca, we zitten er zo’n 30 kilometer vanaf. Camping El Zorro (code Campercontact 88.170). Als je de coördinaten hebt ingetypt en Miep roept “bestemming bereikt” mag je nog een kilometer of drie over een zandweg de binnenlanden in. Een belevenis op zich, want het had geregend en de normaal keiharde weg had een transformatie ondergaan: een beetje veel modderig. Op de eerste bult was het al raak: Puzzel wilde niet meer vooruit, de wielen (ondanks de all-seasonbanden) maalden door de blubber. Heb ons achteruit laten glijden, een flinke aanloop genomen, de stukken met de minste modder opgezocht, opmerkingen van een bijrijdster over naderende afgronden genegeerd en warempel: de eerste hindernis gehaald. Dat later het pad zich gedroeg als tijdelijke rivier vond Puzzel niet erg en al bordjes volgend en spoorzoekend kwamen we uiteindelijk bij El Zorro aan, een prachtige locatie middenin een natuurgebied. Eigenlijk kun je hier maar één ding goed doen: luieren. Ja, er zijn een paar (stevige) wandelingen uitgezet, maar daarover moeten we nog in conclaaf. 



Voorlopig neem ik overal de tijd voor, geen reden tot multitasken: we zijn hier waarschijnlijk nog zo'n vijf dagen en neem van mij aan dat de gemiddelde snelheid van Puzzel heel dicht in de buurt van nul blijft, misschien niet eens ietsjepietsje boven nul. 
Van die dagen dat je je aan het eind ervan afvraagt wat je nu helemaal gedaan hebt en dat dat gewoon prima is. Nu W nog weten te overtuigen.


V: 174.490; A: 174.615. Rijtemperatuur: van 16 dalend naar 12 graden. Zon op: 07:36, onder: 20:39 (gegevens Lorca). Genoeg te eten en drinken in huis, onderweg een Lidl maar weer eens flink geplunderd. En hier op de camping kunnen we ook twee keer in de week mee-eten. Het kan zijn dat er even radiostilte is, misschien heb ik wel niks te vertellen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.