noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 1 oktober 2023

nazomeren 2023 – 3: tussen de rhône en de via rhône (1)

Wat die bouwval moest voorstellen? Laatste foto van het vorige blog. Vertelde dat de Voie Verte de route volgde van een oude spoorlijn en wel van Langres naar Poinson-Beneuvre. Het lijntje werd in 1883 geopend en kreeg een reizigersdienst (gestopt in 1955) en daarnaast vervoerde men goederen (beëindigd in 1963). Kenmerk van een spoorlijn is dat er stations zijn, kenmerkend voor stations: stationsgebouwen. Plaatje gemaakt van een “licht vervallen stationsgebouw” aan deze voormalige spoorlijn. De plaatsnaam op het gebouw hebben we niet kunnen ontwaren en/of achterhalen, lo siento. Voor de volledigheid: de foto van de paarse gebladerte hebben we daar in de buurt gemaakt.

Een goede kennis van me had wat moeite met het laatste tegeltje: “Jij bent de zon, jij bent de zee, jij doet de afwas, ik kijk tv”. Volgens hem klopte één van de vier uitspraken niet. We maken er een groepsgebeuren van: welk deel klopt er niet? Wordt vervolgd. “Als er koken bijstond wist ik het wel”, zei W, “ik ben in staat om water te laten aanbranden en dan zoek jij daar wel een passend wijntje bij”.

Of we al een datum weten waarop we terug zijn, er staan een paar oppasverplichtingen te popelen om op ons rooster te komen. Weten we nog niet precies maar op Dia de Todos los Santos zijn we zeker thuis. Naar aanleiding van een nieuw oppasverzoek vroeg ik aan W of ze niet ging “cardiociperen”. Blijkt het werkwoord (nog) niet te bestaan.


zondag 1 oktober: @ tournon sur rhône

Rustig wakker worden op een stille camping in de buurt van Langres. Zo vroeg zijn er nog geen reizigers die aanstalten maken om hun reis voort te zetten of ze doen het zo stilletjes dat een ander er geen last van heeft.


Het eerste stuk van de route van vandaag tot Corpeauging over de D974. Tolvrij dus en dan zit je in de buurt van Chalon-sur-Saône. Voor onze reis naar Marokko hebben we een TomTom aangeschaft. Alle tijd op deze rustige zondag, dus even de navigatiesystemen uitgeprobeerd: Tommie samen met Miep van Google Maps dezelfde route laten bepalen. Was geen groot succes, ze spraken elkaar goed tegen en toen ook WillyWilly zich ermee ging bemoeien heb ik alles (ja alles!) uitgezet en de groene borden naar Chalon-sur-Saône gevolgd, waar we de A6 oppikten richting Lyon. Lyon door met zijn tunnels en bruggen ging muy fluente en voor we het wisten zaten we aan de andere kant van dat “dorp” weer op de snelweg, nu de A7. In totaal 27 euri afgetikt voor onze bijdrage aan het Franse autowegennetwerk.

Een deel van de D974 loopt samen met de Route des Grands Crus (ook als je geen Frans in je pakket hebt gehad kom je wel toch tot “de weg van de grote wijnen”. Het is een toeristische route van zo'n 60 kilometer in de Bourgogne. We hebben wijngaarden gezien van Beaune tot aan Chalon-sur-Saône en duizenden plekken waar je wijn kunt proeven (en natuurlijk kopen). Neem van mij aan dat wanneer je gedurende één kilometer bij elke wijnproeverij die je tegenkomt een vingerhoedje rood neemt, je straalbezopen raakt. We kwamen onder meer door de wijngaarden van de Côte de Nuits dwars door het dorp Nuits-Saint-Georges waar we heel lang geleden eens overnacht hebben met drie kinderen vanwege het feit dat ze daar zo'n mooi zwembad zouden hebben. Bleek een opblaaskinderbadje te zijn.

Vandaag en gisteren op de autosnelweg vakantieverkeer geturfd: campers, caravans, dakkoffers en vouwwagens. Je moet toch wat wanneer je je gehoorapparaten niet in hebt en daarnaast de bijrijder verdiept is in een luisterboek, que lindo! Gisteren zo'n 15 procent, vandaag iets minder. Ligt het aan het feit dat Nederlanders en Duitsers graag op zondag thuis willen komen? Vanaf Langres is dat nog goed te doen in één dag (met een beetje doorzettingsvermogen). Ernstige vorm van onzinnige info verstrekken. Weet het, maar het bestuur van biljartvereniging “Krijt op Tijd” doet niet anders op haar jaarvergadering (stond laatst in een of andere krant).

Tegen half drie parkeerden we Puzzel op een vrij klein plekje, niet aan de Rhône, want er staat een rij recreatievoertuigen tussen ons en het water. Tussen het blik en de kunststof door zien we wel het water. Website van Camping Le Rhône in Tournon-sur-Rhône zegt het volgende over zichzelf: “Wat is er mooier voor uw vakantie dan verblijven aan de oevers van de Rhône met uitzicht op de wijngaarden van de Coteaux de l'Hermitage? Dit is wat camping Rhône u biedt. Rust en sereniteit zijn de sleutelwoorden van deze mooie camping met verwarmd zwembad.”In het hart van Tournon sur Rhône, een toeristisch stadje in de Ardèche Verte, is onze camping de ideale bestemming voor uw vakantie.” Las onlangs een recensie van een camperplaats met de volgende tekst: mooie plaats aan het water wel veel lawaai van schepen”. Heb je hier geen last van: alleen maar opblaasbootjes gezien. W tikte bij het inchecken net geen 20 € per nacht af, all-in. Sorry, foutje: het zwembad is gesloten sinds half september. Jammer, want de thermometer tikte nog net de 27 graden aan vanmiddag.

W trok nog even de wandelsandalen aan en heeft het plaatsje verkend. Heeft tenslotte drie dagen zo'n beetje stil mogen zitten. Ik had genoeg aan een luie stoel, heb toen het eerste lokale product geprobeerd in de vorm van een koud biertje (overal hebben ze hier wel een Lidl en een Aldi, dus hoefde geen boodschappen te doen) en daarna volgde een middagdutje. Kreeg wel mooie plaatjes te zien na afloop van de wandeling.




V: 200.713; A:201.068; rijtemperatuur oplopend van 14 naar 26 graden. Onbewolkt. Zon op/onder: 07:28/19:22. Mooie rijdag, maar nu is het even genoeg. We blijven een paar dagen hier en gaan voor de verandering eens fietsen: keertje naar het noorden, keertje naar het zuiden en dan kijken we wel verder.