noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 10 oktober 2023

nazomeren 2023 – 12: costa brava

Of we geen last hebben van de wind, was de vraag van vaste lezeres S te W. Ze gooide er een paar termen tegenaan als tramontana, mistral en föhn. Volgens mij komt hier in Noord-Spanje de mistral niet voor, da's meer een windje voor Frankrijk. De mistral is een harde en koude wind uit een noordelijke hoek die gedurende de dag gemiddelde windsnelheden bereikt van 50 kilometer per uur of meer, we hebben het dan over minimaal windkracht 7. Ontstaan: een lagedrukgebied boven de Golf van Genua zuigt koude, uit de poolstreken afkomstige lucht aan. De tramontana komt aan de Costa Brava wel voor, eigenlijk moet ik zeggen in de Spaanse regio Alt Empordà (evenals in de Franse regio Occitanië, waar we net vandaan komen). Ook hier weer is een lagedrukgebied bij Genua de boosdoener, maar deze keer komt de lucht van een andere kant (zie plaatje bij deze alinea). Ook zijn het andere valleien waar de wind waait. Aan de Costa Brava zijn windsurfers dol op de tramontana. Ook bestaat er ook nog zoiets als föhnwind. De naam zegt het al: een warme droge wind. Deze waait eigenlijk alleen aan de noordzijde van de Alpen en ontstaat doordat wind uit het zuiden opwarmt als deze over de bergen stroomt. Tenslotte hebben we nog de sirocco, een zuidelijke wind die hete en droge lucht uit de Sahara naar het noorden voert. Da's die wind die dat Saharazand naar Nederland brengt. 

Moet nog even wat toevoegen aan het blog van gisteren op verzoek van W: “Je hebt helemaal niet verteld dat ik in het buitenbad gezwommen heb. Beetje koud, maar wel lekker!” Bij dezen. Zelfs vegetariërs doden dieren als ze hun land omploegen, maar dat heeft hier ook weer helemaal niks mee te maken. Bron van het plaatje: nrc, hebben we dat ook weer gehad.

dinsdag 10 oktober: @ l'estartit

Vanmorgen toch beiden maar een ander shirtje aangetrokken. Ik omdat het nodig was en W om niet steeds in dezelfde outfit op de foto te staan.



Kwam tijdens mijn voorbereidingen voor de fietstocht van vandaag de volgende tekst tegen: “Heeft u slechts twee dagen de tijd om de Costa Brava te ontdekken? Het is niet lang, maar aan de andere kant is 48 uur beter dan helemaal niets. En er is nog genoeg tijd om verliefd te worden op een regio die puur een viering is van de natuur op zijn best, de thuisbasis van een feest van uitzonderlijk mooie landschappen, waar u prachtige stranden, kleine, afgelegen baaien, pittoreske mediterrane stadjes en een rijkdom aan van verborgen schatten”. Laten ze nu net het stukje waar wij deze dagen zitten, Baix Empordà, niet met name noemen. Bron: https://costabrava.org/en/blog/what-to-do-on-the-costa-brava-in-48-hours/. En dat terwijl l'Estartit en omgeving best mooi is.


Ooit was l'Estartit het simpele vissershaventje van het buurdorp Torroella de Montgrí. Tot de toeristen het kilometerslange zandstrand ontdekten, een aantal grote kampeerterreinen uit de grond werden gestampt (jaren 70 en 80 van de vorige eeuw) en er een jachthaven werd gebouwd. Het is mooi meegenomen dat het hier altijd schijnt te waaien. Tel daarbij een eilandengroep op die een kleine kilometer voor de kust ligt (Illes Medes) waar je prima kunt duiken en snorkelen en je snapt dat er in de zomermaanden in l'Estartit meer mensen rondlopen dan de ongeveer 3.000 inwoners die het dorpje rijk is. Vergeet ik nog te vertellen dat het hier vroeger dolle pret was met zeerovers, kapers en meer van dat gespuis. Elk jaar, eind september, wordt dit gebeuren herdacht met het feest van de Pirates i Corsaris, waarbij het laatste woord voor “zeerovers” staat. Beetje verklede mensen, kraampjes op straat en een aantal activiteiten voor kinderen. Wij waren net een week of twee te laat. Je kunt het ook toeristisch verantwoord brengen: L'Estartit was in de loop der eeuwen een zone vol piraten, en dit festival probeert dit historische erfgoed te verspreiden met een combinatie van recreatieve en culturele activiteiten”. De aanplakbiljetten zijn van dit en vorige jaren.




Natuurlijk moest er gefietst worden en het was voor Komoot en mij nog een hele toer om zoveel mogelijk hoogtemeters te vermijden: er liggen nogal wat bultjes in de buurt van l'Estartit. Verder was het nog spannend of we de Gola del Ter (de geul van rivier de Ter) wel zouden kunnen oversteken. Volgens Komoot kon dat, maar ze vertelde er bij:
“Sommige segmenten van je route bevatten wegen of ondergrond die mogelijk niet geschikt zijn voor je gekozen sport” en Miep verwees met name naar bijgaand kaartje. En dat allemaal in Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter (en daar is geen woord Spaans bij, want Catalaans). Beetje een bonte verzameling van een aantal natuurelementen, want bij de oprichting van het natuurpark in 2010 gooide men de Medes-eilanden, het Montgrí-massief en de monding van de rivier de Ter op één grote hoop, terwijl de losse componenten een beetje verspreid in de omgeving liggen. Niks oversteek van de Gola de Ter, gewoon langs de rivier, bruggetje over aan de andere kant terug. Komoot houdt niet erg rekening met fragiele lijfjes van 70-jarigen. Riu Ter, of gewoon El Ter, ontspringt 208 kilometer het binnenland in. We hoefden gelukkig niet de hele rivier stroomopwaarts, zouden we ook moeten klimmen tot 2.400 meter. Het is wel een route met hindernissen geworden, Miep van Komoot had iets andere ideeën over fietsbaarheid van wegen en paden dan een doorsnee Nederlander.


Paar mooie plaatsjes met middeleeuwse charme, onder meer Verges en Ullà. In Verges waren we bijna verdwaald in de kronkelige straatjes. Reden: gps kreeg door de hogen stenen gebouwen en de smalle doorgangen geen signaal meer. Van Ullà druipt de geschiedenis af. We vonden het alleen niet nodig om de beroemde kerk van Santa Maria te fotograferen. Kwam ook omdat we handen en voeten nodig hadden om ons door de smalle en steile straatjes te worstelen. Het dorpje ligt aan de voet van de gelijknamige bult vlak naast het Montgrí-gebergte.

Stoppen!” riep W. Blijkt dat we onder de “Centenary Oak” te staan, sorry: ken alleen de Engelse naam. W vroeg zich af of degene onder de boom ooit zo oud zou worden als de drager van al dat gebladerte. Vertaling van de tekst op het bordje bij de boom: Prachtige eeuwenoude boom die in zijn natuurlijke vorm heeft kunnen groeien, zonder geconditioneerd te zijn door externe elementen”.


Strand, zand, rivier en later op de dag rijstvelden en appelboomgaarden. Dat is een korte samenvatting van onze tour van vandaag. Honderden ooievaars op een pas geoogst rijstveld, en duizenden appels aan de bomen.

Tenslotte kwam nog even de stad Torroella de Montgrí op onze route. Deze plaats ligt op zo'n 5 kilometer afstand van de kust en dus van L'Estartit. W stelde nog even voor om het kasteel van Montgrí te bezoeken, maar ik vond het van een afstandje ook mooi gelegen boven op de bult en kan me ook zonder het daadwerkelijk bezocht te hebben voorstellen dat je vanaf dit fortachtige bouwwerk een fantastisch uitzicht hebt over de binnenlanden, de Catalaanse kust en natuurlijk de mooi gelegen Medes-eilanden.

De Lidl zorgde voor het toefje slagroom op de pruimentaart en na iets meer dan 63 kilometer parkeerden we de fietsen onder de platanen, de accu's aan de opladers en onze lijven in de tuinstoelen. Een mooie dag. Als je naar de weersverwachting kijkt kun je je voorstellen dat we nog even bijtekenen.