noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 6 oktober 2023

nazomeren 2023 – 8: opnieuw naar de negen sluizen

Of er producten zijn die we in Frankrijk altijd kopen? Die vraag werd gesteld door onze vaste lezeres L te D. Jazeker: allereerst aanmaaklimonade met muntsmaak. En daarnaast bouillonblokjes met olijfolie om pasta in te koken. Ze hebben een kruidige smaak die niet overheersend wordt. 


De vraag wat we vinden van de verhoging van de wegenbelasting voor campers wordt regelmatig gesteld. Misschien hebben sommigen het idee dat we van het type “het geld moet op voor we de pijp uitgaan” zijn, maar dat is niet echt het geval. Voor de mensen die het nog niet allemaal hebben meegekregen: voor campers betaal je nu een kwart van de wegenbelasting voor een soortgelijke dieselvretende-niet-camper. Voor onze Pössl betalen we in Gelderland € 237 per kwartaal, da's dus € 79,00 per maand (opgave website belastingdienst), volgens W is het € 85,00 per maand en ik ga er vanuit dat zij gelijk heeft. Vanaf 2026 zou je (volgens bepaalde plannen) het dubbele moeten betalen. Wat moet ik daarvan zeggen? Op Camperforum wordt er schande van gesproken. Ben daar niet zo mee eens: belastinggeld moet ergens vandaan komen en we hebben nog altijd de mogelijkheid om de camper een tijdje te schorsen. Denk dat veel mensen dat vaker en eerder gaan doen, waardoor de ambtenaren zich vergeefs rijk gerekend hebben, net als een paar jaar geleden met de aanpassing van de oldtimerregeling. Toen kwamen ladingen oude auto's op de schroothoop terecht waardoor de belastingopbrengsten juist minder werden. 

Iemand op Camperforum sprak de volgende woorden, waarmee we het maar moeten doen: “Behaalde resultaten uit het verleden zijn ook in de politiek geen garantie voor de toekomst, dus duurzaam willen bouwen op politieke beslissingen is gewoon een kansspelletje wat vroeg of laat toch wel een keer tegen je gaat werken”. De verkoophausse zal denk ik ook wel afnemen, al zie ik nog steeds reclames met een mooie foto van een al dan niet spiksplinternieuwe camper aan de Mediterané (je weet wel: palmboompje of tien erbij en stak geparkeerd aan de blauwe zee). We gaan de kant van de Middellandse Zee op, maar denk niet dat we dat soort ideale camperplekken tegenkomen. Foto: www.caravanya.com.

vrijdag 6 oktober: @ villeneuve-lès-béziers

Toen we vanmorgn vertrokken was het einddoel van vandaag nog niet ingevuld. Heb je tenminste gespreksstof voor onderweg. Eerst maar eens naar de hofleverancier voor wat droog en nat, de kasten waren weer eens leeg. Het werd het filiaal in Montelimar aan de N9, op internet gezien dat er voldoende parkeerplaats zou zijn. Viel een beetje tegen maar parkeren-daar-waar-het-niet-mag is normaal in Frankrijk. And when in Rome.., of hoe was het ook al weer? Inderdaad een stuk voordeliger dan de Intermarché een paar dagen geleden. Tolvrij naar de winkel, scheelt ook weer een slok op een borrel.

Besloten om de richting van Spanje op te gaan, waardoor Saintes-Maries-de-la-Mer en Palavas-les-Flots afvielen. Reden: het is in Frankrijk nog steeds mooi weer, maar het is vooral 's morgens behoorlijk frisjes. Voor je op de fiets iets kunt ondernemen loopt het al tegen de middag en ja: dan wordt het 27 graden, net als vanmiddag. Snel de A9 op en door € 29,00 te betalen op de de peage waren we anderhalf uur eerder dan tolvrij op camping Les Berges du Canal, aan het Canal du Midi in Villeneuve-Lès-Béziers. € 20,00 per nacht all-in. Snel op de fiets voor de nodige beweging. Tochtje langs het Canal. We hebben er al regelmatig gefietst, alleen dit stukje net niet. Einddoel “Les 9 Écluses de Fonseranes”, al een paar keer eerder geweest maar altijd met de camper, nooit op de fiets. Het sluizencomplex van Fonseranes is gebouwd tussen 1673 en 1680. Twee sluizen worden sinds 1858 niet meer gebruikt, omdat toen de kanaalbrug over de Orb werd opengesteld. Altijd weer een mooi gezicht: water dat over een water loopt. Veel foto's gemaakt, maar de mooiste vind je natuurlijk op internet (bijvoorbeeld de foto in deze alinea, bron: Wikipedia).








V:
201.232; A: 201.497. Rijtemperatuur oplopend van 12 (om 09:00 uur) tot 27 graden (14:00 uur). Strak blauw. Zon op/onder: 07:49/19:19 (gegevens Villeneuve-Lès-Béziers). Fietstocht net geen 20 kilometer. Ook hier is het mooi, we blijven nog een dag. Morgen op de fiets richting zee en W heeft een "Marché artisanal & associatif gespot" die morgen gehouden wordt in Portiragnes. Blijf aan de lijn en je hoort meer.