noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 15 oktober 2023

nazomeren 2023 – 17: rood-wit-blauw maar nu horizontaal

Het rood-wit-blauw ingeruild voor opnieuw rood-wit-blauw, alleen is de stand van de kleurenbanen wat anders. Vaarwel douce France, welkom vaderland.


Kreeg een vraag van weet-niet-meer-wie: waar hebben jullie het zoal over als je aan het rijden bent. Antwoord is heel simpel: over heel weinig. W zit vaak met dopjes in de oren en heeft het fenomeen “luisterboek” ontdekt. Ik heb juist mijn dopjes niet in, omdat ik dan teveel geluiden van de bus hoor: wind en dakraam zijn vaak geen fijne combinatie. Het is niet de hele tijd stil hoor en soms hebben we ook diepgaande discussies. Neem nu vandaag: minstens een half uur gemijmerd over een eventueel verschil in de Franse woorden châtel en château. Wikipedia erbij, handig dat internet onder het rijden. We zijn er niet helemaal uit. Voorlopige conclusie een châtel is een kleinere versie van een château. Daarin werden we gestaafd toen we door Châlons-en-Champagne reden en een klein kasteeltje zagen met een groot bord ervoor: “Le Châtel”. Blijkt later (bij het zoeken naar een passende foto) op het bord te staan “Le Castel” en een kasteeltje van Marie-Antoinette geweest te zijn. Maakt niet uit: castel betekent ook kasteel. Even voor alle duidelijkheid: deze Marie-Antoinette is een andere Marie-Antoinette dan die we normaal bedoelen (Maria Antonia Josepha Johanna, in het Frans bekend als Marie-Antoinette, was de echtgenote van koning Lodewijk XVI van Frankrijk, en dus koningin van Frankrijk). Hier gaat het om Isabelle Marie-Antoinette, dochter van Eugène Napoléon-Cochery. Pappie liet in de jaren negentig van de negentiende eeuw (jazeker 1890 dus) dit kasteeltje bouwen voor zijn dochter. Het verhaal moet kloppen toch?

zondag 15 oktober: @ meterik bij horst (limburg)

Vanmorgen bij het opstaan net geen tien graden in de bus. Je raadt het al: een kachel heb je niet voor niks, al zijn de tijden wel veranderd.


Gisteren in Clamecy bij EleClerc nog even de tank volgegooid (€ 1,789 per liter). Schijnt dat België een paar dubbeltjes duurder is en in Nederland weet je het nooit. Luxemburg zeg je? Ligt niet helemaal op de route, dus kost tijd en brandstof zodat je er uiteindelijk helemaal niks mee opschiet. Een dag rijden, dus W begon al te mopperen: “Je gaat toch niet weer je hele blog vullen met domme wegnummers?”. Nee, zal me beperken! Hebben we gisteren tussen Auxerre en Troyes de N77 gereden, vandaag was een deel van de vroegere N77 aan de beurt. De N77 is tegenwoordig nog maar 78 kilometer lang. De oorspronkelijke N77 was aanzienlijk langer en verliep vanaf Nevers tot de Belgische grens bij Sedan over een afstand van 395 kilometer en over een lengte van ruim 300 kilometer dus omgenummerd tot D-weg. Het was fijn rijden over de D677 (departement Aube) en daarna D977 (departement Marne): lange rechte stukken tussen glooiende akkers door. W zei “Net Groningen”, maar geloof niet dat je in Groningen spreekt over een glooiend landschap. Af en toe een dorpje, waarbij ik verzuchtte “Hoe Frans kun je het hebben?”, waarop het antwoord van W was “Echte Franse dorpjes hebben een kerkklok die stil staat!”. Waarvan akte. Weer een heel ander niveau van gesprek dan dat geneuzel over kastelen. Verder veel gratis autosnelwegen of wegen die daar veel op leken. 

Frankrijk ging over in België. Als in andere landen een stuk weg kapot is repareren ze dat. In België plaatsen ze er alleen een bord bij “Route Degradée” bij en doen verder niets. Een grote ellende dat asfalt daar en de Belgen kunnen ook niet rijden. Bij de grens met Nederland werd alles beter, nou ja, bijna dan: de diesel werd duurder, de maximum snelheid ging behoorlijk omlaag en het begon ook nog te regenen.

Even groot inslaan bij de Lidl in Horst en vervolgens de camperplaats opzoeken. Camperplaats De Zandberg, centraal gelegen in Noord-Limburg in de gemeente Horst aan de Maas. Even voor de puristen: Horst ligt pas sinds 2001 aan de Maas, niet omdat de Maas een andere weg door het land heeft gekozen maar vanwege de gemeentelijke herindeling. Per 1 januari van dat jaar gingen de gemeenten Horst,  Broekhuizen en Grubbenvorst verder onder de gezamenlijke naam Horst aan de Maas. De Zandberg ligt dan weer in Meterik, een klein langgerekt dorpje van een kleine 1200 inwoners.

Misschien ken je Horst wel van het jaarlijkse foute muziekevenement 'We Like it Fout' die in de Mèrthal wordt georganiseerd. Normaal in het eerste weekend van oktober. Dit jaar niet: het feest dat elk jaar groter en uitgebreider werd valt niet meer te behappen door de relatief kleine organisatie. Uit een persbericht: Omdat we zelf geen genoegen nemen met kleiner of minder, in welke vorm dan ook, moeten we concluderen dat de organisatie voor nu niet haalbaar is."


Anders ken je deze omgeving misschien van de plaats “America”, ook onderdeel van de gemeente Horst aan de Maas. Bekend van twee grote recreatieparken van Center Parcs: het Meerdal en Limburgse Peel. Misschien nog bekender geworden door de band Rowwen Hèze die net als Boh Foi Toch in het plaatselijke dialect zingt. Niet zeuren: inderdaad twee verschillende dialecten. 

Wederom een rijdag. V: 202.634; A: 203.103. Rijtemperatuur: tussen 7 en 11 graden. Opnieuw alle vormen van bewolking gehad en (in Nederland) ook regen. Zon op/onder: 07:58/18:43 (gegevens Horst). We blijven hier, als het lukt een beetje fietsen en dinsdag naar een museum. Het regende, dus kon geen foto maken.