noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 12 oktober 2023

nazomeren 2023 – 14: día de la hispanidad, dus plan c

Het is wat met die Spanjaarden: om de haverklap hebben ze wel een feestdag. Is er niet een heilige die vereerd moet worden dan is het wel een of andere ontdekkingsreiziger die op een voetstuk geplaatst moet worden. Dat laatste is vandaag het geval. In Spanje en andere Spaanssprekende landen is de ‘Día de la Hispanidad’ een groot feest. In Spanje heeft dit feest ook de naam ‘Fiesta Nacional de España’, een dag waarop Spanjaarden laten zien trots te zijn op het feit dat ze een Spanjaard zijn. Spanjaarden staan niet alleen in zo'n nationaal feestje. Nederland heeft koningsdag, Frankrijk 14 juillet, en 12 oktober is de nationale feestdag van Spanje. Op die dag viert het land de ontdekking van Amerika. Toegegeven: in Madrid doen ze het wat uitbundiger dan in l'Estartit. Hier in tegenstelling tot Madrid geen militaire defilé met bijna 4.000 militairen en agenten, 80 vliegtuigen en helikopters en 85 voertuigen en ene koning Felipe VI die naar dat hele gedoe kijkt en regelmatig een blik op zijn horloge werpt om te zien hoelang hij de ellende nog moet uitzitten. Oorzaak van dit alles: ene meneer Cristobal Colón, ofwel Columbus, die op 12 oktober 1492 op het Amerikaanse continent landde. Hij wist toen nog niet dat hij een nieuw continent had ontdekt aangezien hijzelf meende te zijn geland in Azië. Vanaf dat moment werd het Spaanse rijk steeds groter en machtiger en is een tijd het zelfs het meest invloedrijkste land ter wereld geweest. En dat moet (jaarlijks) gevierd worden.

donderdag 12 oktober: @ issoire

De Día de la Hispanidad was dus de oorzaak dat we onze plek op camping Les Medes moesten verlaten. De Spaanse Armada was in aantocht. Nu niet in de vorm van zeeschepen maar campers, caravans en meer van dat vakantietuig. Eigenlijk hadden we nog best willen blijven, er lag nog voldoende programma. W had evenwel een plan B en dat heette Camping Molino, hemelsbreed op 200 meter afstand. Alleen: ik wilde niet. Pijnlijke poep, had het wel gezien hier, verkeerde recensies van Camping Molino (vooral veel klachten over mieren en pissende honden). 

Ook zouden we naar het museum. Toen ik hoorde over Día de la Hispanidad kreeg ik wel wat bedenkingen: nationale feestdag in Spanje, dus veel mensen genieten op deze dag van een vrije dag, veel winkels, kantoren en overheidsgebouwen zijn gesloten, maar daartegenover zijn de musea in heel Spanje open en gratis te bezoeken. Er wordt gewaarschuwd voor lange wachtrijen, maar volgens W geldt dat alleen voor topmusea als het Prado in Madrid en meer van dat soort grote musea. “We gaan wel naar één van de drie musea die gewijd zijn aan een beroemd kunstenaar”, probeerde ik nog, maar het antwoord van W was dat ik Figueres en Púbol door elkaar haalde. Ja, je hebt het door: gooi de woorden “gek” en “kunstenaar” op tafel en negen van de tien personen zal onmiddellijk “Salvador Dalí” roepen. De laatste beweegreden om te vertrekken: de terugreis is gepland over de A75 en dat is een heel mooie weg mits het redelijk mooi weer is. W keek mij vreemd aan toen ik aankondigde de terugreis te willen starten. Normaal is zij het die dat teken geeft.

De Lidl was wel open op deze feestdag. Nog even bunkeren in een goedkope winkel in een goedkoop land, want in Frankrijk mag je voor je gevulde boodschappenmandje minstens 25 % meer neertellen. We zijn dan wel geen Zeeuwen, maar (soms) wel zuinig. Wel de A9 genomen, dus niet zo zuinig, want tolweg (€ 23,20 van de grens tot aan de A75). De A75 is dan wel weer tolvrij, met uitzondering van het viaduct van Millau (€ 15,10). Maar dan krijg je gratis en voor niks schitterende uitzichten. De weg doorkruist het gehele Centraal Massief, in ons geval van zuid naar noord. Paar keer leuk de bult op en even vaak weer naar beneden. Hoogste punt ligt op 1121 meter bij de Col des Issartets. Prachtig weer, mooie rit. De A75 is zo'n weg waar je niet moe wordt van het rijden.


Issoire was het eindstation voor vandaag. We werden gelokt door de slogan “Trakteer uzelf op een verblijf met volledige gemoedsrust”, weer zo'n schitterende niet-vertaling uit het Frans. Camping Municipal du Mas (drie sterren). 35 € telde W neer voor twee nachten want wie kan de volgende tekst weerstaan:
Aan de poorten van Issoire kunt u op Camping Municipal du Mas een ontspannende tussenstop maken, maar ook een echte vakantie doorbrengen en een land ontdekken dat altijd blijft verleiden met zijn authenticiteit en diversiteit. Ideaal gelegen aan de rand van de A75, de vakantiesnelweg, profiteert Camping Municipal du Mas van een zeer gewilde locatie in een uitgestrekt sport- en recreatiegebied; Het Mas-meer en de nabijgelegen oevers van de Allier en Couze Pavin staan garant voor een ontspannen vakantie”. Kortom: we blijven een extra dagje. Morgen in ieder geval de stad bekijken en misschien valt er wel wat te fietsen langs de Allier die hier stroomt. Zaterdag moeten we weg zijn, niet van de campingbeheerder maar van Buienradar.



V: 201.695; A:. Rijtemperatuur oplopend van 21 tot 29 graden. Vanmorgen strakblauw, boven de Pirejongens bewolking, later in Frankrijk wisselend bewolkt maar oplopende temperaturen. Zon op/onder: 07:58/19:07 (gegevens Issoire). Mooie rit, prima camping. We blijven een extra dagje.