noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 23 september 2024

rust kan niet roesten

Bij zo'n weekend vrijwel niksen hoort ook het uitvoerig bestuderen van de krant. We lezen er thuis twee. Soms wel meer, maar op twee hebben we een papieren abonnement: de Gelderlander voor W en de Trouw voor mij. Van beide kranten eis ik de puzzels op. Kopt de Gelderlander op 21 september op pagina 12/13 van het eerste katern: “Artsen horendol door run op medische apk”. Dacht eerst dat het ging om het jaarlijkse bezoekje aan Pleegzuster Bloedwijn (de praktijkondersteuner van de huisartsenpost) die samen met je je levenswijze doorneemt en vertelt dat je toch wat beter op je cholesterol moet letten en vooral je bloeddruk in de gaten moet houden. Nee, ging niet over dit soort periodieke controles maar om preventieve onderzoeken in het algemeen en dan met name om bodyscans. Wie een kleine 2000 euro betaalt, kan een zogenoemde total bodyscan krijgen. Met een MRI-scan bekijken particuliere artsen of er iets in het lichaam is te vinden is dat wat afwijkt. Ook kun je voor enkele honderden euro's laten controleren of de hormoon- en vitaminehuishouding op orde is. Vooral in de vakantieperiodes laten mensen zich in het buitenland even lekker “checken”, want een stuk goedkoper dan in Nederland. Gewapend met een medisch rapport kloppen ze vervolgens bij hun huisarts aan. Als je maar diep zoekt vind je altijd wel wat, is de mening van de huisartsenvereniging en zegt dan ook dat zo'n preventief medisch onderzoek meer na- dan voordelen heeft. Mensen willen dan een vervolgonderzoek en meestal vindt de huisarts dat totaal overbodig. Het zet de medische zorg ook extra onder druk. Moraal van dit verhaal: als je serieuze klachten hebt ga je naar de dokter en vooral niet bij voorbaat laten zoeken of er iets te vinden is. De vraag is nu alleen of dit verhaal mijn jaarlijkse APK bij die pleegzuster toch in een iets ander daglicht plaatst.


maandag 23 september: eerst @ bentelo, later @ kötteldiek

Tijd genoeg vanmorgen dus maar even naar de vijfde aflevering van Martin Beck gekeken, goede campingwifi. Een aantal seizoenen staan er nog op NPOstart, W heeft er inmiddels genoeg van dus mag ik in mijn eentje verder kijken. Elke aflevering is een afgerond verhaal, dus sla je er een paar over mis je alleen de rode draad, maar die pik je zo weer op. “Naar de personages van Maj Sjöwall en Per Wahlöö”, een Zweeds schrijversechtpaar. De oorspronkelijke verhalen zijn wat gedateerd want al gepubliceerd tussen 1965 en 1975, maar deze serie heeft weinig meer met de boeken te maken. Ja, ik heb in een grijs verleden (bijna) alle boeken gelezen. De mooiste vond ik “De vrouw in het Götakanaal” ( in het Zweeds Roseanna), eerste uitgave 1965), over een mysterieuze vrouw wier lichaam in een kanaal wordt gevonden. Lekker ouderwetse krimi, de latere boeken stonden steeds meer bol van de maatschappijkritiek, paste wel bij mij in die tijd. Mooiste uitspraak uit de serie: “Heb je het moeilijk, ga dan liggen. Sluit je ogen en laat alle problemen langs komen. Pak ze beet en stop ze in een denkbeeldige bruine zak. Klaar? Gooi het hele zooitje in de dichtstbijzijnde kliko. Dommel nog even na en open je ogen: weg moeilijkheden!” En werkelijk: het helpt.

Kon de afgelopen dagen nadenken over dat ene weekje begin oktober dat W en ik nog weg kunnen. Het werd vandaag al anders met het weer, werd wakker met een voorruit die goed nat was. Kijk eens naar bijgaande afbeelding (Meteo France) van de NOAA-20-satelliet, 22-09-2024 om 12:30 UTC. Begeleidingde tekst automatisch vertaald uit het Frans “De rollende wolken voor de kust van Bretagne duiden op de aanwezigheid van een 'koude druppel' (depressie op lage hoogte met koude lucht). Een groot deel van Frankrijk werd deze zondag geteisterd door een grote onrust. Alleen de meest westelijke regio's konden in de middag enkele zonnestralen vinden”. Dan viel dat in Nederland nog mee, moest zondag zelfs mijn stoeltje een tijd in de schaduw zetten. De verwachting voor de komende periode is niet leuk. Kijk maar naar onderstaand voorbeeld die de verwachting voor Den Helder voor de komende twee weken aangeeft. Zon en of droog alleen aan de Middellandse Zee en voormalig Oost-Duitsland. We kijken het nog even aan, maar plannen nog niks.


Na Martin Beck de grote schoonmaak, afrekenen en weer naar de Kötteldiek. Vergadering van Veilig Verkeer Nederland en morgenvroeg een afspraakje met de mooiste fysiotherapeute van Lichtenvoorde. Het waren weer mooie dagen en nee: de rust is niet gaan roesten.