Gisteren tijdens de fietstocht zei W: “Is dat de kerncentrale van Doel daar?” Later nagezocht en inderdaad. Een paar weken geleden zijn we er langs gefietst toen we in Zeeuws-Vlaanderen bivakkeerden. Eind jaren zestig van de vorige eeuw koos België voor kernenergie om een deel van zijn elektriciteit te produceren, omdat fossiele brandstoffen alleen de almaar stijgende vraag naar energie niet langer konden dekken. De overheid besliste om zeven kernreactoren te bouwen, waarvan vier in Doel. De omgeving van Doel was volgens de deskundigen ideaal, dankzij het koelwater dat uit de nabijgelegen Schelde kon worden gehaald. In 1975 werden de reactoren Doel 1 en 2 in dienst genomen. Doel 3 startte op in 1982 en midden 1985 was ook Doel 4 volledig klaar. Doel 3 is in 2022 stilgelegd. De andere drie functioneren nog. De Belgen hebben wel vertrouwen in de techniek: met negen miljoen inwoners in een straal van 75 kilometer ligt de kerncentrale in het dichtstbevolkte gebied van Europa. Onderstaande foto is door mij gemaakt eerder deze tocht (volgens de metagegevens van de foto op 28 augustus om 12:38 uur). Op bijgaand kaartje rechtsboven bij de speld onze camping en linksonder bij het woord Doel de kerncentrales.zondag 9 september: @ borger
We waren er in het voorjaar in de buurt toen we ons 50-jarig huwelijksjubileum vierden in een of ander huisjespark. Heb het over Borger waarvan ik twee dingen weet: ze hebben er het grootste hunebed van Nederland en de plaats heeft een uitstekende pizzeria. En voor beide moet je betalen: dat van die pizzeria zal wel duidelijk zijn, maar hunebed D27 ligt in het Hunebedcentrum waar ze een flinke bezoekersbijdrage vragen tenzij je een museumkaart in je portemonnee hebt zitten. Heb je die niet en wil je ook niet betalen dan kun je een paar kilometer verder gratis de D28 en D29 bewonderen.
Wij komen in eerste instantie niet voor de hunebedden, wij hebben in Borger ons overnachtingsadres gevonden: camperplaats Nuuverstee. Volgens de berichten een zeer fijne camperplaats met alle voorzieningen tegen een redelijk prijsje. En het belangrijkste: er kon gereserveerd worden. Voor gepensioneerden is september nog hoogseizoen en je hebt tegenwoordig regelmatig de melding dat er geen plaats meer voor je is in de herberg. Haalt wel een deel van de vrijheid-blijheidbeleving weg, maar het is niet anders. Code Campercontact: 15158; camperplaats van het jaar 2016 en voor de volledigheid: Nuuverstee is een Drents woord voor 'Mooi Plekje'. En heel bijzonder op deze cp: het camperdraaiplateau, uniek in Nederland! Je kunt deze zelf bedienen om de camper in de meest ideale positie te draaien: zon of schaduw, uit de wind of genieten van een mooi uitzicht.
Een ernstige regenbui vannacht. W en ik gaan daar een beetje verschillend mee om: ik slaap in door het slaapverwekkende ritme van de druppels op ons camperdak. W ligt wakker van het helse kabaal dat die druppels maken op hetzelfde dak. De koffie maakte ons beiden goed wakker: W om half negen, ik anderhalf uur eerder. Er scheidde ons nog een lange weg tussen Ossendrecht en Borger. Werd nog een paar kilometer meer want de dieseltank schreeuwde om aandacht. Goedkope Tinq bij de Belgische grens. Als er ook auto's met witte kentekenplaten en rode letters diesel komen tanken dan zal het wel niet goedkoper zijn aan de andere kant van de grens. We betaalden € 1,539 per liter. Volgens mij was het vrijdag en zaterdag een cent goedkoper. Vervolgens een lange zit met allemaal verschillende A-nummers (en een paar kilometer N3 bij Papendrecht). Het laatste stuk ging over de Hunebed Highway, de N34. Prima ontvangst (we kennen de laatste tijd alleen het woord “onthaal”) op de camperplaats.
Boodschappen doen, maar dan wel via een ruime omweg. En als je dan toch op de fiets in Drenthe bent moet je hunebedden bekijken. Het werd de D30 en D31. Bijgaande foto's: de 30 met W en de 31 zonder W; simpeler kan ik het niet maken. Totaal afgelegd op de fiets: 25,1 kilometer.