noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 4 september 2024

nazomertocht 2024 – 14: marquenterre

Er wordt goed op ons huis gepast. Gisteren kregen we een telefoontje van buuf C (je weet wel die vaste fotokijkster) met de mededeling dat de vuilnisophaaldienst ons tuinmuurtje had geramd met de grijper van de wagen. Kreeg voor de verandering nu eens een foto van haar! Schadeformulier invullen en afwachten maar. Dank buuf C.

Ons andere huis vertoont ook kuren: een kapotte waterpomp (of een gesprongen zekering), type dompelpomp. Een beetje camperaar heeft er altijd eentje op reserve. Wij zijn al blij dat we van het bestaan weten. Nieuwprijs vanaf zo'n 14€, ben benieuwd wat onze camperboer t.z.t. in rekening gaat brengen. Deze reis kunnen we nog wel zonder, water haalden we vroeger ook uit een jerrycan.

woensdag 4 september: @ rue

Onze laatste dag aan de Somme. De rivier stelt “fysiek” niet zo heel veel voor, maar is van grote historische betekenis: het was eeuwen de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Vlaanderen. Soms word je daar aan herinnerd door de (vaak verfranste) namen van steden en dorpen met als bekendste voorbeeld Duinkerken (Dunkerque). Ook geeft de rivier haar naam aan de Slag aan de Somme (1916), waarbij meer dan een miljoen mensen om het leven kwamen. Deed gisteren dan wel een beetje lacherig over dat potsierlijke monument (geef het hier nog eens weer, maar nu in de zonnige uitvoering van de toeristische dienst van Le Crotoy), maar er zit veel ellende achter. Er is zelfs een speciaal kerkhof voor Chinezen in de buurt, in goed Frans, sorry Engels: Noyelles-sur-Mer Chinese Cemetery. Het gaat om Chinese arbeiders die werden ingezet voor de moeilijkste taken zoals het begraven van gesneuvelde soldaten, het aanleggen of herstellen van wegen en loopgraven. Heel frappant: slechts weinigen zijn door oorlogsgeweld overleden, de Spaanse Griep (1918-1919) deed hen de das om.

Nog één stukje te ontdekken in dit gebied: Marquenterre. Het is een gebied met veel fladderbeesten ten westen van onze camping, ruwweg in het gebied dat behoort bij de plaats Saint-Quentin-en-Tourmont. Dus telefoon met een Komootroute aan het stuur, verrekijker in de fietstas en karren maar, op zoek naar de ons beloofde vogels, waaronder de havikarend, visarend en de nachtegaal. Helaas, was al gewaarschuwd door de website van het park Zes km wandelpaden met observatieposten geven de bezoeker de gelegenheid het gebied te verkennen”. Een bord geeft de wandeling door het gebied aan, maar zes kilometer, dat is te ver voor ons (lees mij), dat doen wij in een volgend leven. Daarbij komt dat je entree moet betalen voor het park. Ga vanavond liever naar de pizzeria, kwestie van prioriteren. Dus we schampten het park, moesten een andere weg nemen want Komoot vond dat we dwars door het prikkeldraad moesten (heeft ze soms last van) maar kwamen al snel op een schitterend fietspad terecht. De vele vogels die we gezien hebben waren hoofdzakelijk van het type meeuw, duif en zwaluw. Af en toe liet zich ook een reiger zien en wel in de smaken blauw, groot/wit en klein/wit. De verrekijker kon in de fietstas blijven zitten.

Saint-Quentin-en-Tourmont heeft een voortdurende strijd met oprukkend zand achter de rug. Neem als voorbeeld de huidige kerk (gebouwd in 1778), dat is de derde op een rij. De vorige twee zijn bedolven onder het zand. Kwestie van oprukkende duinen.


Vervolgens naar de zee en het strand met de mooie naam Opaalkust, een term die voor het eerst aan het begin van de vorige eeuw werd gebruikt door een schilder waarvan ik de naam niet noem omdat je hem toch binnen de dertig seconden vergeten bent (ik ben 'm nu al kwijt). Hij vond dat de kleuren van de kust veel weg hadden van de opaal, “[...] de waardevolle edelsteen die keer op keer die serie uitbarstingen van rood en groen veroorzaakt”. Sinds 1911 hebben we dus niet alleen de Goudkust (Côte d'Azur), de Smaragdkust (Côte d'Émeraude), maar ook een Côte d'Opale). Wat meer naar het noorden vind je twee bekende krijtrotsen, Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez. Helaas veel te ver om te fietsen: zo'n 90 kilometer van Quend-Plage (enkeltje). Quend Plage – Quend sur Mer mag ook – was ook wel mooi. Alleen waren alle bankjes aan zee kletsnat: er was zojuist een wolkbreuk geweest. We hadden de donkere wolken al in de verte gezien, maar niet meer dan drie druppels meegekregen. Natte bankjes betekenen koffie drinken in een cafeetje. Kan wel mopperen door te zeggen dat ik van het betaalde bedrag twee weken in de camper koffie kan zetten, maar dan “vergeet je de entourage” volgens W. Normaal komt daar dan nog bij “en ik moest ook nodig plassen”, maar vandaag zat het toilet op slot.

Iets ten noorden van Quend Plage ligt Belle Dune, een ecologisch vakantiepark op twee kilometer afstand van de zee. Het zag er allemaal heel knus en verantwoord uit; het voornaamste: het straalde rust uit. Foto afkomstig van Booking.com.



Komoot vertelde vooraf wat voor “ondergrond” we konden verwachten - onverhard: 6,9 km, verhard gravel: 113 m, verhard: 21,7 km, asfalt: 9,57 km en onbekend: 600 m. Zo weet je in ieder geval welke broek je moet aantrekken. Getallen zullen overigens iets afwijken: de route is iets anders geworden dan de geplande, maar veel zal het niet schelen. Na 37 kilometer waren we weer thuis.


Een mooie dag. Maar het wordt anders. Het meteorologische overzichtskaartje voor de dag van morgen (dat ik een paar blogs geleden hier heb weergegeven) is niet echt veel veranderd en laat veel nattigheid zien in vrijwel geheel Frankrijk. Met nog ruim een week voor de boeg is het niet interessant verder af te zakken naar het zuiden en helemaal niet naar Normandië en Bretagne, twee gebieden die we stiekem in ons achterhoofd hadden zitten. De enig logische richting is noord. Asterixs, Obelix en de menhirs in Bretagne zullen nog een jaar op ons moeten wachten, evenals de invasiestranden in Normandië en iets waar ik echt naar uitgekeken heb: les Roches Sculptus. Het besluitnemend kringgesprek heeft inmiddels plaatsgevonden, dus morgen? Morgen is er weer een dag: we gaan naar Noord-Brabant, jazeker in Nederland. Daar is het tot zondag acceptabel. Camping is al geboekt en betaald. Je hoort morgen meer. Vanavond eerst even naar de pizzahut. Kon geen keuze maken uit twee passende tegeltjes uit mijn doosje. Dan maar beide, is het nichtje van W ook weer tevreden. Heb inderdaad niet alleen een vaste fotokijkster, sinds lange tijd ook iemand die speciaal voor de tegeltjes mijn website komt bezoeken. Word nog beroemd!