noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 29 september 2017

najaarstocht 2017 – 17: het canal du centre en bergen

vrijdag 29 september: @ thieu

  
We waren er al eens eerder: de scheepslift van Strépy-Thieu in Henegouwen. Nu niet om de vier oude (foto van lift 4 hierboven is niet van ons zelf) en één nieuwe lift te bekijken. Dat hebben we al eens gedaan met een NKC-reisje (zie eventueel http://berrynales.blogspot.nl/2016/05/hemelvaartweekend-belgie-1.html). Deze keer stonden we aan de “Kade Sluis Scheepslift 4” (code 21.383) om Mons (de gemiddelde Nederlander zegt Bergen) van onze bucketlist te strepen.
 
Men zegt dat de camperplaats aan het Marnekanaal in Mareuil-sur-Ay rustig is. Voor een groot deel van de nacht klopt dat, tot het moment (we denken rond een uur of drie) de gemeentelijke vuilniswagen een paar keer langs komt en een kabaal maakt alsof er vrachtwagens vol bakstenen in ijzeren bakken worden gedumpt. Tja, ik slaap weer in en W blijft dan uren wakker. Bij het opstaan was de bus wel mooi in herfstkleuren versierd. De minisupermarkt om de hoek leverde brood (niet lekker) en fruit (overheerlijk) en de rest voor vandaag hebben we nog in de koelkast liggen.

Een heerlijke route vandaag: via de D951 naar Reims, vervolgens de N51 (zijn ze mee aan het werk), bij Recroi de grens over het chaotische land in en dan de N5 tot Charleroi (ook veel werkzaamheden). Dan is het nog maar een paar kilometer naar Thieu.


We waren al lekker vroeg op deze gratis camperplek (geen voorzieningen) dus al tegen enen op de fiets langs het Canal du Centre dat vlak bij Mons stopt. Na de industrie langs het water kom je via het station (ligt helemaal op de schop) in een gezellig stadje, dat zijn oorsprong vindt in de 7e eeuw (we vergeten de Romeinen even die in deze omgeving misschien bezig geweest zijn). We zitten aan het eind van de reis, dus ik heb geen puf meer om allerlei details over de stad op te sommen. Informatie vind je eventueel op Wikipedia. De website van de stad is alleen in het Frans (en ze zeggen dan dat België twee- of zelfs drietalig is). Op de Grand Place (zeg maar Grote Markt) nuttigden we het laatste terraspilsje van deze reis. Volgens W was het gewoon de Plaza Mayor omdat er een Spaanse vreettent stond.

Leuk gereden, fijn gefietst. Wat wil een mens nog meer? Misschien andere muziek op de radio: onze twee stickies zijn inmiddels grijsgedraaid en 80 % van de nummers wordt geskipt. W kan geen Dubliners meer horen en ik heb het wel gehad met de Franse chansons.

V: 103.686; A: 103.904