noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 27 september 2017

najaarstocht 2017 – 15: fietsen langs de loire

woensdag 27 september: @ Nevers
Vandaag een relatief lange rit, voor een groot deel door de Auvergne. Hadden we gisteren al kennis gemaakt met de N88 (van Albi naar Baraqueville), vandaag ging het over deze weg naar Rodez en vanaf daar via de oude N88 (nu D988) naar St. Flour. Een mooie weg met een hoog trollengehalte (door de laaghangende wolken in de dalen). In St. Flour pakten we de bekende weg op: de A75 naar Clermont Ferrand en daarna de D2009 en de N7 naar Nevers, een stadje dat we al jaren links (of rechts) hebben laten liggen en vandaag met een bezoek vereerden. Uitgangspunt: camping Nevers, een Acsicamping op de linkeroever van de Loire. Bruggetje over en je bent in de stad.
De eerste stenen van Nevers werden in de Romeinse tijd op de rechteroever van de Loire gestapeld. Het is een leuk oud stadje met mooie bouwwerken. Vooral de Cathédrale de Saint-Cyr et Sainte-Julitte (van mij mag je “kathedraal van Nevers” zeggen) zie je al van verre liggen. Het duurde ruim 500 jaar voor het kerkje “af” was.
 
 
 
 
 
Nog even een blik geworpen op Palais Ducal en toen zei W: “Genoeg stad voor vandaag, laten we gaan fietsen!” Info bij de Tourist Office leverde een leuke route op langs het Canal Latéral à la Loire (klaar in 1838). Dit kanaal werd gegraven omdat de Loire kampte met ondiepten en de watertoevoer niet altijd voldoende was waardoor de scheepvaart werd gehinderd. De titel van dit blog klopt dus eigenlijk niet helemaal: we hebben maar een klein stukje langs de Loire gefietst, de rest langs het kanaal via jaagpaden. Leuk de bordjes op de sluiswachtershuisjes. En ook leuk de eeuwenoude kilometerpalen langs het kanaal.
 
 
 
V: 103.014; A: 103.396