noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 6 september 2017

najaarstocht 2017 – 1: op weg naar het zuiden


zondag 03 september: @ antwerpen

Na een paar enerverende dagen in Rotterdam nu lekker vroeg op pad. Om tien uur werden we namelijk al verwacht op het verlate verjaardagsfeestje van kleinzoon Q, deze keer gehouden in een speeltuinachtige accommodatie nabij Wassenaar. Opa, oma, maar vooral het cadeau waren welkom. Leuke plek en de zelfgebakken-appeltaart-met-appels-uit-eigen-tuin smaakte goed. Andere opa en oma waren er ook, dus we hoefden niet de ballenbak in.
Tegen drieën toch maar een beginnetje gemaakt aan de tocht naar het zuiden. Antwerpen ligt niet zo ver van de Randstad verwijderd. Het ankerbiertje werd gedronken op CP Vogelzang, waar ons opnieuw de verwaarlozing of – zoals je wilt – gebrek aan onderhoud opviel. Antwerpen Expo wacht op de nodige vergunningen (om van het terrein parkeerplek te maken?) en tot die tijd mogen de rijdende huisjes gebruik maken van deze voormalige camping. Voor € 8,50 mag je staan, lozen en kun je water krijgen. Gietertje na gietertje is gratis, via de waterslang is kassa. Tenslotte: als je je campertje een beetje strategisch plaatst vang je een goed gratis wifi-signaal van de Expo. Voor een overnachting of een bezoek aan de stad een geschikte plek. Mooi wapen heeft Antwerpen trouwens (links de Napoleontische versie, beneden de huidige.

V: 93.380; A:98.556
maandag 04 september: @ esternay

Vandaag wist Ome Tom het beter: de route die we gereden hebben (en aangewezen door ons navigatiesysteem) week behoorlijk af van de weg die we in eerste instantie zelf uitgevogeld hadden. We waren er even met onze gedachten niet bij en volgden zonder nadenken de rustgevende stem van het apparaat. Voor je het weet zit je dan al een eind op weg naar Namen in plaats van op de snelweg naar Mons. Komt allemaal goed en zo kom je nog eens op plekjes waar je nog nooit geweest bent. Rustige weggetjes allemaal. Af en toe een stop op een plek waar het mooi is, bijvoorbeeld om een eitje te bakken als lunch of de het-is-al-laat-in-de-ochtend-koffie.
 
 
 
 
 
Vanaf Reims tot aan Sezanne volgden we de D951, die ook bekend staat als onderdeel van de Voie de la Liberté. Het Amerikaanse legercorps onder leiding van George Patton deed er medio 1944 exact 54 dagen over om van Normandië naar Metz te komen. Totale afstand 1145 kilometer, later heeft men 1145 paaltjes in de grond geslagen om deze route te markeren. Vind de kilometerpaaltjes eigenlijk niet mooi, maar over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.

Sezanne was het beoogde einddoel: een gratis CP met ook nog eens vonkjes voor nop. Helaas: alle plekken waren bezet (en als nu die ene schoolbus niet op een camperplaats had gestaan, hadden wij de nacht door kunnen brengen in dit mooie oude stadje). Een volgende camperplaats vonden we op twaalf kilometer afstand: Aire Municipale in Esternay, code 13.502. Beetje moeilijkheden met de coördinaten, maar gezien het bord (zie foto) hebben al meerdere mensen op een privéterrein een draai moeten maken. Leuk, oud plaatsje, maar: alles fermé op maandag (behalve het gezondheidscentrum en de tabac en bij beide hoefden we niet te winkelen). De tourist information deed zelfs voor óns de deur niet open, zodat we zonder kaartje aan een wandelroute begonnen, maar na het zesde bordje de weg kwijtraakten en uiteindelijk na veel omzwervingen op het plaatselijke kerkhof terecht kwamen. Voorzieningen zouden er moeten zijn, maar hebben we niet gezien. W vond wel een openbare porseleinen troon achter het medisch centrum.
 
 
dinsdag 05 september: @ boussac
Een rustige nacht doorgebracht in Esternay: zelfs de kerkklok deed om 22.00 uur de ogen dicht. ’s Morgens om kwart voor acht werden we gewekt door een inparkerende vrachtauto (bleek later een rijdende winkel te zijn, want markt in Esternay). Het enige nadeel aan de CP werd gevormd door pas getrokken kalkstrepen die de (smalle) camperplaatsen van elkaar scheiden, vloer van de camper had een schrobbeurt nodig. Overigens geen last van ruimtegebrek gehad: we stonden met 5 campers keurig verspreid in 12 vakken.

Een dag van kilometers maken, maar dan op een leuke manier. Koers: hoofdzakelijk zuid. Wegen: voornamelijk D en N. Ook vandaag grote stukken gereden die we nog niet kenden. Een stickie met franstalige chansons in de stereo-installatie en een gesprek van hoogstaand niveau; om een voorbeeld te geven: is Adamo afkomstig uit Frankrijk of België? Af en toe kom je een leuke parkeerplek tegen dus stoppen en een foto maken, oh nee: koffie zetten.
 

Etappedoel: de camping met de overheerlijke gehaktballen in Boussac: camping Creuze Nature, een Acsi-camping van € 19,00. “Wilt u hetzelfde plekje als zes jaar geleden en heeft u hetzelfde Volkswagenbusje nog?” Niet dat we toen zo'n indruk gemaakt hebben, maar gewoon een goed computersysteem. Deel 1 van de vraag: ja; deel 2: nee. Helaas was men door de voorraad gehaktballen heen en ook aan kippenpoten kon de bar ons niet meer helpen. Er waren nog wat hamburgers en kipfilets in de diepvries, maar laten we nu net dezelfde dingen in de koelkast hebben liggen, dus B mag koken en W afwassen en daarna samen kijken naar de laatste aflevering van “We zijn er bijna” op het tablet via de telefoon van W. De camping heeft wel gratis wifi maar daar werden we om een duistere reden onmiddellijk van afgeknikkerd (twee verbindingen onder dezelfde naam?). Een drupje rood, een toastje brie en Martine van Os: het leven kan niet mooier!
V (maandag): 98.556; A (dinsdag): 99.286

woensdag 06 september: @ boussac
Het toetertje van de plaatselijke bakkerse deed alle oudjes (het naseizoen is weer aangebroken, dus korting op de Acsi-campings!) naar de portemonnee grijpen. Een kaal stokbrood heb je voor een Euro, maar wil je wat bijzonders (bruin brood, pain-au-chocolat om maar een voorbeeld te noemen), mag je bijna met briefjes betalen.

Het zou een rustdag worden, maar rusten is bij W synoniem aan niet-rijden; alle andere bewegingsvormen zijn toegestaan. Het werd dus een wandelingetje van een kleine negen kilometer bult op, bult af (het wordt toch tijd dat de Fransen weten waarvoor een bulldozer is uitgevonden en dat egalité is afgeleid van egaliseren). Maar eerlijk is eerlijk: leuke route naar een leuk Frans plaatsje (al staat er veel te koop en leeg en maken bepaalde straten een desolate indruk). Terug op de dependance van het Van Rappardmuseum had W genoeg aan een luie stoel aan het meertje en een duik in het (overdekte) zwembad. Ik was gelukkig met mijn stoel in de camper: speciaal gemaakt om na te denken over de zin van het leven. De keuken van de camping is gesloten op woensdag, dus wat eten betreft hoefden we geen keuzes te maken. En weer een mooie dag ten einde.