noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 23 september 2017

najaarstocht 2017 – 9: het spaanse rome

donderdag 21 september: @ mérida

Sloot ik het vorig blog nog af met de stellige bewering voorlopig géén oudheid meer te bezoeken, vandaag evenwel de Romeinse overblijfselen van Mérida bekeken. Het kan verkeren.
Boodschappen doen bij de Lidl in Córdoba. Helaas: filiaaltje ligt aan de verkeerde kant van de weg. Volgende rotonde draaien dan maar, blijkt het weer zo’n vreemde Spaanse rotonde te zijn, waar je rechtdoor kunt gaan en de rotonde mist en waar je ook nog eens twee wegen rechtsaf hebt: de eerste om rechtsaf te gaan en de tweede om de rotonde te nemen. Je snapt het al: de eerste rotonde rechtsaf, de tweede rotonde rechtdoor en dan zit je midden in de stad. Een half uur later stonden we dan inderdaad voor de bedoelde Lidl (intussen wel een flink stuk van de stad gezien, laten we het positief houden).

De weg van Córdoba naar Mérida gaat voor een groot gedeelte over de N432. Een paar dagen geleden hadden we al een flink stuk van deze weg gehad (van Granada tot Córdoba), vandaag het tweede deel: van Córdoba naar de aansluiting op de A66 bij Zafra. In het begin een stevig klimmetje: 7 – 12 % volgens de overzichtskaart van de ANWB, maar sinds het hellinkje van 45 graden in Aguilas begin deze week lacht Puzzel om zo’n pukkeltje. De N432  moet op termijn vervangen worden door een autovia (de A81 tussen Badajoz en Granada). Het is alleen erg onzeker wanneer de snelweg wordt aangelegd. En is dat nieuwe asfalt nodig? We hadden de weg op grote stukken voor ons alleen.

De camping in Mérida heeft de heldere naam Camping Mérida. Goed voor een nachtje, meer niet. Beetje een verlopen boeltje. De NKC komt er met haar reizen ook, misschien omdat er geen alternatief is in de buurt van Mérida?
En waarom gaat een mens naar deze stad? Het was ooit één van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk en de oude stenen zijn goed bewaard en zo nodig opgegraven. Volgens de (Spaanstalige) folder die we bij één van de oudheden kregen kent Médina in totaal 30 Romeinse bezienswaardigheden. We beperkten ons tot de acht voornaamste. Een entreekaartje om alles te bekijken zou 15 € kosten, maar omdat we EU-burger waren èn gepensioneerd (W lift altijd op mijn leeftijd mee en ik hoefde nog net niet te laten zien dat de Sociale Verzekeringsbank juist vandaag vrijwillig en spontaan onze prettige way-of-life - of is het live? - gesponsord had) werd dit gereduceerd tot de helft. De Romeinen mochten volgens mij vroeger gratis kijken hoe gladiatoren, leeuwen en vooral christenen op een onprettige wijze aan hun einde kwamen.
Acht keer oudheid dus: het Amfitheater, het Romeins theater, de Puente del Guadiana (Romeinse brug van 800 meter lengte), Alcazaba (gebouwd door de Moren om de brug te beschermen), een aquaduct en nog wat leuk spul. Acht van de dertig is toch ruim 25 procent. Nog een paar cijfers: we hebben het op de fiets (14 kilometer) en met de benenwagen (ruim 4 kilometer) gedaan en we waren gewaarschuwd: er zaten wat klimmetjes in. Weer een leuk dagje.

V: 101.406; A: 101.686