noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 8 september 2017

najaarstocht 2017 – 2: naar de zon in spanje

Nog zeshonderd kilometer tot de Spaanse grens. Dat moet in twee etappes goed te doen zijn. Het weer wordt in Zuid-Frankrijk de komende dagen wat minder en in het weekend valt er regen. Met een heldere hemel een Pyreneeënpas “doen” is aanlokkelijker dan hoog rijden in de mist. Even doorkachelen dus.

donderdag 07 september: @ labastide d’armagnac
Afscheid van Creuze Nature in Boussac. Er vertrokken veel reizigers, zeer waarschijnlijk allemaal naar Meteo France of soortgelijken gekeken. Toch maar een keertje terugkomen om eindelijk die fameuze gehaktballen te proeven. Neusje van Puzzel richting Limoges: al snel op de N145, Lidl plunderen in La Souterraine (handig zo’n app) en dan de A20 op naar het zuiden. De N21 volgen via Perigeux en Bergerac (de N21 loop helemaal door via Agen, Auch en Tarbes naar Lourdes, volgende reis misschien?) en zonder Cyrano een handje te hebben gegeven (we hebben hem al twee keer op de foto gezet de laatste jaren) de D933 op via Marmande naar Houeilles. “Een rustige [camper-]plaats in het centrum onder de bomen” werd ons door Campercontact beloofd. Helaas: de kermis was er neergestreken en alhoewel er nog wel ruimte was, er al een Nederlandse camper stond en het nog erg rustig oogde met weinig feestvierende mensen, stonden er in mijn optiek teveel tafels en stoelen buiten en deden koelaggregaten hun best om het bier drinkbaar te maken. Geen garantie voor een rustig nachtjes dus.

Plan B: air de camping-car Bastide, een plekje 12 kilometer verderop. Veel beter. De camperplaats (cc-code 40.240) bestaat uit een groot grasveld met aan de rand enige vorm van verharding, zodat je bij nat weer niet hoeft weg te zakken. Het gras was gemaaid en de plek is gratis, maar het leuke lag verborgen in het bijbehorende plaatsje Labastide d’Armagnac. De armagnac mocht ik niet kopen van W (volgens haar kostte een fles rond de 100 €), maar de bastide moest bezocht worden.

Een bastide is een soort vestingdorp rondom een centraal plein (zie foto rechts, "geleend"). Er zijn in zuidwest Frankrijk veel van dit type dorpen te vinden. Met deze bastide is men begonnen te bouwen in 1291 rondom de Place Royal. De achterliggende geschiedenis zal ik je besparen. Leuk om door het dorpje te wandelen: de tijd heeft er stilgestaan vanaf de Middeleeuwen. Alleen zijn er nu de nodige pandjes (voornamelijk winkeltjes en cafeetjes) te koop. De kerk wordt inwendig vertimmerd: bezoeken kon niet, maar we mochten wel even snel naar binnen kijken. Ook het gemeentehuis kreeg een grote beurt en de openbare toiletten waren wel erg “open” deze week. Prachtige gevels, veel houtwerk; zelfs nog een oude wasplaats te zien. W is nog even doorgelopen en kiekte een watervalletje. Weer een niet-geplande aangename verrassing vandaag! De wortelen uit de groentela moesten op, dus wortelstamp met een gehaktsausje. Ik vind het lekker en W kan het binnenhouden.

 




 "de openbare toiletten waren wel erg “open” deze week"


V: 99.286; A: 99.689
vrijdag 08 september: @ gavin (spanje)

Bijna negen uur geslapen vannacht, want donker en erg rustig op deze camperplaats. Om half negen even vlug de vuilwatertank geloosd en voorzien van het wondermiddel Biotex Blauw (gaat het afvalwater minder snel stinken – die zooi kan meuren vooral met warm weer!). Een laatste Franse baguette gescoord (heet bij ons “une comme ça”) en via Pau naar de Col du Pourtalet (heet aan de Spaanse kant Puerto de Portalet). De D934 leidt zonder noemenswaardige haarspeldbochten naar de pas. De vierwielers moeten hier de weg delen met fietsers en motorrijders, maar ook met viervoeters van allerlei soort. Vrachtverkeer kom je hier vrijwel niet tegen: even ten westen ligt namelijk de Somport, die is voor een groot deel ondertunneld en daarom meer geschikt als route voor het doorgaand verkeer. Bij slecht zicht hadden we die weg genomen. Nu was het strakblauw en was het genieten met een hoofdletter G.

 
 
Even een uitstapje gemaakt naar Artouste, waar de hoogste trein van Europa rijdt. Beetje erg toeristisch en behoorlijk aan de prijs, dus wij hebben deze kelk aan ons voorbij laten gaan. Een smalspoortreintje doet 50 minuten over een afstand van 10 kilometer. Als je foto’s op internet bekijkt heb je bij mooi weer schitterende uitzichten. Wij hadden het ook en het scheelde ons 50 euro. Bijgaande foto komt van de website van de Artoustetrein.
Een koffiestop boven op de pas. We zitten dan op 1794 meter hoogte, dus boven de boomgrens. Natuurlijk een jaloersmakende foto op de diverse app-groepjes geplaatst. Vanwege het belastingverschil tref je aan de Spaanse zijde een aantal winkels aan. De weg over de pas is in 1909 in gebruik genomen. Het is (aan beide zijden) een belangrijk skigebied.

Een paar kilometer verder op Spaanse grond ligt Camping Gavin, zonder Ascikaartje vrij prijzig maar wij mochten voor 17 € aan de stroom, onder de douche en W in het zwembad. Vandaag strakblauw en 28 graden, morgen tien graden kouder.
Een mooie reisdag!

V: 99.689; A: 99.880