noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 27 september 2017

najaarstocht 2017 – 13: op bedevaart

maandag 25 september: @ lourdes

Het laatste stuk Spanje vandaag: eerst van Pamplona naar Jaca via de N240, de nieuwe autovia wordt aangelegd en is deels open. Typisch Spanje: hebben ze een N-weg, leggen ze er een autoweg naast, waardoor de N-weg geen enkele functie meer heeft. Dan vanaf Jaca pal naar het noorden. De Col du Somport hebben we nog nooit bedwongen. Je kunt het laatste stuk ook met de tunnel, maar dat is “niet echt”. Boven stonden we wel in de mist; beetje jammer, maar je kunt niet alles hebben in dit leven. Opvallend was dat het aan de Franse kant al echt herfstachtig was: niet alleen het weer, maar ook de bomen.
 
 
 
Op naar Lourdes, even mijn religie-allergie op een laag pitje zetten. We zijn er al eens eerder geweest, toen onze kinderen nog klein waren en de eigenaar van de de-Waard-tenten nog een camping exploiteerde in de Pyreneeën, waar wij overigens met onze Walker best mochten staan. Ome Tom vond dat we via de Col d’Aubisque naar Lourdes moesten. Gezien de laaghangende bewolking zijn we “stout” geweest en hebben een alternatief via Pau gekozen.
Lourdes heeft plenty campings en twee camperplaatsen. Plaats één was gratis, maar aan een drukke weg, dus: afgekeurd. Plek twee kostte een tientje op een stil afgesloten en bewaakt parkeerterrein, dus: goedgekeurd. Wandelschoenen aan en via de kermis van souvenirshops en reliwinkels naar de plek waar het in 1858 allemaal begon toen Bernadette Soubirous naar men zegt 18 verschijningen van Maria gehad heeft. Sindsdien is Lourdes uitgegroeid tot de belangrijkste katholieke bedevaartsplaats van Frankrijk: per jaar doen vijf miljoen pelgrims en toeristen dit plaatsje aan. Voor de inwoners van Lourdes is het big business: volgens de laatste telling zijn er 189 hotels. We hebben ons niet gelaafd aan het bronwater van de grot, waaraan heilzame kwaliteiten toegedicht worden.

Eventuele wonderen werden vroeger getoetst door “het Bureau van de medische vaststellingen”, opgericht in 1905. Sinds 1947 is die taak weggelegd voor het “Internationaal Medisch Comité van Lourdes”. We zagen met eigen ogen een rolfiets in de rivier de Gave liggen, iemand had die schijnbaar niet meer nodig. Toch een wonder? Ik besluit maar met de wijze woorden van wijlen mijn vader: “Als mensen denken er wat aan hebben dan is het goed dat het er is”.

V: 102.407; A: 102.699