noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 8 april 2017

dolen 3: de heks van anjum

zaterdag 08 april: @ anjum

Vrij matig weer in Ditzum, volgens mij is er ook Saharazand naar beneden gekomen vannacht: Puzzel ziet er niet uit. Naar het westen toe wordt het weer beter, zeggen "ze". Vervolgens: overleg of voldongen feit? We laten in het midden! Is ook eigenlijk helemaal niet interessant. Geen Duits wad vandaag of morgen dus, maar op naar Anjum. Bekend van de heks van Anjum aka de Satan van het Moddergat. We schrijven kerst 1997: in de tuin van het oude stationsgebouw van Anjum worden twee lijken gevonden. Kranten koppen met “horrorpension”. Biologe Marianne van der E. heeft van het stationsgebouw een pension gemaakt en wordt ervan beschuldigd twee mannen een mokerslag te hebben gegeven, waardoor bij één “de hersenpan spleet als de schaal van een ei” en vervolgens als voer aan de wormen aangeboden (onder de grond gestopt dus). De gebroeders Anker (advocaten te Akkrum) konden de schade beperken tot 6 jaar plus tbs. Een station in Anjum? Jazeker: eindpunt van het Dokkummer Lokaeltsje, een spoorlijn die het dorp via Dokkum met Leeuwarden verbond (treintje liep volledig van 1913 tot 1935, daarna nog een tijdje alleen goederentransport). Overigens schijnt Marianne van der E. in 2010 geheel vrij te zijn gekomen, nadat haar tbs een paar keer is verlengd. Ze is de daden altijd blijven ontkennen.

Anjum, een terpdorp daterend van ca. 1.000 na het begin van onze jaartelling, heeft een mooie camperplaats. It Tún-Hûs (campercontact 25.991) laat je voor 12 € volledig verzorgd genieten van een nachtje rust, alleen de douche komt eventueel nog bij genoemde prijs. Voor belangstellenden: het geheel staat te koop (info op de website van het tuinhuis). We hebben voor twee nachtjes betaald, daarna zien we wel verder.




Een ommetje op de fiets naar Dokkum, 36 km via knooppunten. Mooie route: eerst langs het Lauwersmeer, daarna vanaf Dokkumer Nieuwe Zijlen langs de Ee naar Dokkum en daarna (minder aantrekkelijk want delen via een fietspad langs de grote weg) terug naar de bus. Ganzen moeten hier wel bijzonder intelligent zijn: er zijn speciaal borden voor hen ontwikkeld die vertellen dat ze gedoogd worden. Overigens mogen ze niet overnachten (of telt dat tentje niet voor een gans?). Ik heb het stuk regelmatig met de boot afgelegd, heb nu het geheel eens vanaf het droge kunnen bekijken. Weer een totaal andere ervaring. Morgen een rondje Lauwersmeer.
V: 90.491; A: 90.612 (binnendoor)