noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 8 april 2017

dolen 1: de maandelijkse jaarvergadering

donderdag 06 april: @ Westerbork

Onder de werktitel “dolen” gaan we verder. Dolen omdat alleen het eindpunt van deze dag vaststaat en waar we daarna heengaan: Jelle zal wel zien. Vandaag gaat het via Dwingeloo (eindje wandelen) naar Westerbork.
In Twist mochten we het “leergoed niet parkeren” (mooie vertaling van “Lergut nicht parken”, oftewel je mag er je lege flessen niet neerzetten; niet zelf verzonnen!), dus konden we alleen ons restafval kwijt. Nog even een blik geworpen op het Bargerveen, maar nu van de westkant en via de oude veengebieden naar Dwingeloo gereden, waar we bij Spier een stevige wandeling door bos en hei gemaakt hebben, met af en toe leuke vlonderpaadjes.

 
 
 
 

Puzzel parkeerden we op de oprit van vrienden in Westerbork. Al een jaar of 35 ga ik met een clubje zeilen. Aanvankelijk twee keer met een gehuurde skûtsje en een keertje met een aantal Snekermeerjachten. Drie heren richtten een vereniging op, haalden hun vaarbewijs en kochten daarna een tjalk, de Nieuwe Zorgen, waarmee jaren gevaren werd: eerst op het zoete water, wat later werd ook het zilte nat onveilig gemaakt. Toen de mannen wat ouder werden en de reumatiek, de artrose en nog meer van dat ongerief om de hoek kwam kijken, waardoor de zeilen wat moeilijker naar boven gingen en het opdraaien van de zwaarden eigenlijk met een elektrische lier zou moeten gebeuren, werd de boot verkocht (zij vaart nu onder Ierse vlag) en ingeruild voor een Wadder (de onderste foto is niet een afbeelding van de Wadder in kwestie, maar een "voorbeeldje" van internet geleend). Na een paar jaar "wadderen" werd de vereniging opgedoekt en kocht één persoon de mede-eigenaren uit (het af en toe samen zeilen gebeurt nog steeds). Wat ook bleef waren de jaarlijkse vergaderingen die al snel wat frequenter werden en tegenwoordig maar gemakshalve “maandelijkse jaarvergadering” worden genoemd. Het werd tijd dat ik een vergadering ging bijwonen. Het werd een gezellige (natte) bijeenkomst waarbij overigens niet genotuleerd werd, en dat is misschien maar beter ook.

de Nieuwe Zorgen in Ierland

 
een Wadder

V: 90.303; A: 90.395