noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 13 april 2017

dolen 8: oostvaardersplassen en utrechtse vecht

 
donderdag 13 april: @ Weesp

Langzaamaan richting Delft waar we de paasdagen willen doorbrengen. Weesp ligt dan zo ongeveer halverwege. Daar heeft W namelijk een camperplek gespot met de naam “Vecht en Weide”, ongeveer 4 km buiten de oude vestingstad en met een geweldig uitzicht over de weilanden. Code Campercontact 42.269, 12 € all-in en lovende kritieken. Op naar Weesp, maar dan wel via de Oostvaardersplassen, het moet leuk blijven.

W heeft wat met de Oostvaardersplassen, maar kon toentertijd niet lang naar “de nieuwe wildernis” kijken (je weet wel: die natuurfilm uit 2013 van Mark Verkerk en Ruben Smit, ook in drie delen door de Vara op de tv uitgezonden), want heel saai. Het uitzicht over de steppe werd vandaag vanaf de Praambult (zie kaartje) nog verlevendigd door voorbijrazende treinen. Afwisselend overigens: dubbeldekkers en Sprinters, de helft ging naar links (Almere), de andere helft naar rechts (Lelystad). Misschien is het wel de laatste keer dat we de grote grazers gezien hebben. Als het aan de SGP en VVD ligt moet er meer toerisme in het gebied komen, waarvoor de grazers moeten wijken, immers: de toerist wil geen kale vlaktes, maar bomen zien en teveel grazers vreten de bomen op. Volgens deskundigen stort op deze manier het hele ecologische systeem in elkaar: minder grazers -> minder ganzen -> meer riet -> alles groeit vol -> geen ruimte voor flora en fauna. We zullen het blijven volgen.
Buiten is het 9 graden, maar binnen zit ...
Opvallend hoe de opvolgers van de Noordoostpolder (oostelijk Flevoland en zuidelijk Flevoland) een totaal andere look-and-feel hebben dan dat stuk drooggevallen landbouwgrond: het ziet er allemaal veel afwisselender en verzorgder uit. Kwestie van voortschrijdend inzicht?

Op de camperplek in Weesp aangekomen was onze eerste reactie: “Veel te veel voor één dag!” Onze trouwe volgers weten inmiddels dat vooral W van “een programma” houdt. Weesp en omgeving biedt een scala aan mogelijkheden, dus een van de verslagen in de nabije toekomst zal ongetwijfeld over Weesp (en omgeving) gaan. Vandaag beperken we ons tot de Vecht (de Utrechtse Vecht om deze te onderscheiden van de Vecht die door Overijssel loopt, waarbij opgemerkt moet worden dat de Utrechtse Vecht ook door Noord-Holland kronkelt, maar om het ding nu de Utrechtse en Noord-Hollandse Vecht te noemen is teveel van het goede). Het watertje is maar zo’n 42 kilometer lang en komt uiteindelijk uit bij Muiden in het IJmeer.
 
In de Middeleeuwen was de Vecht een zeer belangrijke scheepvaartverbinding tussen (de voorloper van) de Zuiderzee en de Rijn. Vooral Dorestad (Wijk bij Duurstede) heeft er een paar centen aan overgehouden. Tegenwoordig gaat de commerciële vaart over het Amsterdam-Rijnkanaal en probeert men de watersporters op de Vecht te laten dobberen. De Vecht moest dus bewaakt worden en daarom werden er op strategische plekken kastelen gebouwd (Nijenrode en het Muiderslot bijvoorbeeld). De Vecht maakte ook onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie.

Ons fietstochtje (langs de Vecht en andere watertjes) begon onder het motto “ook al is het geen weekend schat, ik heb echt wel zin in dat” (vrij naar Robert Long), dus kreeg ik in Nederhorst den Berg een bakje kibbeling (niet zo lekker als het bakkie van zondag want nu een keertje opgebakken om weer warm te worden). We vergaapten ons aan de stulpjes langs het water. Nu weten we dat er in de Gouden Eeuw veel buitenplaatsen gebouwd werden door rijke Amsterdamse stinkerds (letterlijk) om in de zomermaanden de stank, de drukte en de pest van en in de stad te ontlopen, maar in recente tijden is er ook leuk stenen-gestapeld. Het werd een leuk tochtje waar we een blik mochten werpen op Vreeland, Loenen aan de Vecht, Oud-Loosdrecht en Ankeveen (en natuurlijk de bijbehorende plassen). Je kunt bijna zien dat spaarcenten op de bank niets meer opbrengen: overal wordt getimmerd, gemetseld, geschilderd, geknutseld.
 
buitenplaatsen langs de Vecht
 
 
doorkijkje in Loenen aan de Vecht
 
 
 
Het zonnetje werkte mee, nu de kachel buiten nog aan.

V: 90.833; A: 90.927