noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 8 april 2017

dolen 2: eems-dollardgebied

vrijdag 07 april: @ Ditsum

Na een “reichhaltiges Frühstück”, een wandelingetje van W en een telefoontje naar de garage (weer eens een brandend waarschuwingslampje, bij de laatste beurt vergeten iets te resetten) op weg naar …? Tja dat was de vraag. Misschien het Duitse Wad? Dus door het veengebied van Groningen (wat een lintbebouwing en wat zijn hier ontzettend veel huizen te koop) naar Duitsland (bij Nieuweschans konden we de grens over). Het landschap is links en rechts van de grens hetzelfde en een polder heet in Duitsland ook een polder.
Zelfs een verlaat is in het Duits een Verlaat (bitte Gross geschrieben). We probeerden namelijk eerst de camperplaats bij Ditzumerverlaat (Freizeitgelände, campercontact 650); niet goedgekeurd ondanks alle lovende recensies: te winderig en niets te beleven (een ander noemt dat “erg rustige ligging”, maar dat terzijde). Niet meer 100 % zeker van de betekenis van “verlaat”, dus snel even opgezocht (spelling van 1858): “een met deuren en schuttingen voorzien zijl of sluis, om al te hooge water af te laten of af te keeren”. Dus verder naar Ditzum, waar twee camperplaatsen te vinden zijn. We kozen voor Lebensmittelmarkt Blank (campercontact 4739); € 7,00 en één eurootje in de stroomautomaat. Rustig plekje. Nog even het plaatsje bewonderd. Ditzum is een oud vissersdorp dat in de 8e eeuw aan de Eemsmonding is ontstaan. In de haven tref je ook nog een scheepswerf aan dat al eeuwen houten schepen bouwt. Tegenwoordig moet Ditzum het hebben van het toerisme, het is dan ook een “staatlich anerkannter Erholungsort”. Opmerkelijk is dat de kerktoren van de oude kerk (13e eeuw) de vorm heeft van een vuurtoren (opmerking van W: maar ik heb nog nooit een vuurtoren met een klok gezien). Een molen en een Siel (Duits voor zijl) maken het dorpje compleet. Een paar kroegen zorgen voor een natje en een droogje. Je bent hier overigens wel aan het einde van de wereld, omdat vaste oeververbindingen met de overkant van de Eems ontbreken. Wel is er een pontje, maar wat ik er van begreep was deze momenteel uit de vaart vanwege jaarlijks onderhoud. In het zomerseizoen zijn er bootdiensten met Borkum en Delfzijl.
 
 
 
 

De Eems mondt uit in de Dollard, dat op zijn beurt eigenlijk een grote inham van de Waddenzee is. Ook de Westerwoldse Aa laat zijn water in de Dollard lopen. Deze rivieren maken de Dollard uniek, omdat ze namelijk zoet water aan dat zich geleidelijk met het zoute water van de Waddenzee vermengt. Zo vormt zich een brakwatergebied. Er zijn maar weinig gebieden waar zoet en zout water geleidelijk bij elkaar komen. Doordat het gebied in contact staat met de Waddenzee vind je in de Dollard de invloed van het getij terug. Het verschil tussen hoog- en laagwater kan wel drie meter zijn.

V: 90.395; A: 90.491