noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 27 april 2017

even de grens over

donderdag 27 april: @ Raesfeld

Puzzeltje laten wassen: 2,5 man van Carwash Lichtenvoorde zijn er bijna een half uur mee bezig geweest, Puzzel mag namelijk niet in de wasstraat en wil dus graag helemaal met de hand gewassen worden. De jongens van Carwash fixen dat voor € 25,00. Een gewassen buscamper dus en even geen verplichtingen tot zaterdag, dat biedt perspectieven.
We hadden nog een belofte aan onszelf in te lossen: “Een algehele ongesteldheid van B zorgde er voor dat we wel even Raesfeld bezocht hebben, maar al snel weer in het Puzzeltje zaten met als eindbestemming “thuis” [….]. Raesfeld is één van onze eerste bestemmingen in het nieuwe jaar.”
 
 
 
 
 
(Her)Lees eventueel http://berrynales.blogspot.nl/2016/11/herfstkleuren-in-de-harz.html. Nu staan er al wel 46 overnachtingen in ons camperspreadsheet van 2017, maar vooruit: voor de gemiddelde Nederlander is het camperjaar pas begonnen.
Raesfeld dus: we hebben net de 65e verjaardag van de “stellvertretende Bürgermeister der Gemeinde Raesfeld, Hans-Dieter Strothmann” gemist (de 26e april), maar we hebben genoeg te stellen met andere jarigen. W heeft vandaag letterlijk de handen vol aan Willem-Alexander en zijn bezoek aan Tilburg: ik rij en W kijkt tv op haar smartphone, fijn zo’n onbeperkt internetabonnement van T-Mobile, wel een beetje “stotteren” bij de grens en niet overal een vlekkeloze verbinding in de Duitse binnenlanden, maar het is redelijk te volgen.

Raesfeld: eerste vermelding dateert uit 889. Het serieuze “slotje-bouwen” begon rond 1100. Rond 1650 werd de burcht omgebouwd tot Residenzschloss in de Renaissancestijl. Het is een Wasserburg, hetgeen wil zeggen dat het kasteelcomplex direct is omgeven door een brede gracht. De buitenmuren zijn meteen de belangrijkste verdedigingswerken.
We staan op camperplaats “Graf Alexander” (code Campercontact 41182): 8 plaatsen, 8 € per nacht en 1 € voor 12 uur stroom (er zijn overigens mensen die zeuren over het feit dat ze hier moeten betalen, terwijl je alle voorzieningen hebt, inclusief toilet). De camperplaats heeft zijn naam te danken aan Alexander II von Velen (1599 – 1675), graaf van het Heilige Roomse Rijk, Baron van Raesfeld en Bretzenheim, Heer van enz. enz. (info uit het foldertje “historische gegevens over de burcht Raesfeld). Hij was het dus die de burcht ingrijpend heeft laten verbouwen en er ook een Tiergarten heeft laten aanleggen, maar daarover direct meer.

Volgens W heb je een stappenteller niet voor niets en nadat we door de aardige juffrouw van het FremdenVerkehrsAmt waren voorzien van het nodige foldermateriaal – en ik even een snelle blik had geworpen op een tentoonstelling over elektriciteitsleidingen (zowel boven- als ondergronds) – op pad voor een route rood-blauw-groen-geel (samen “ausgeschildert” met de code A1) dwars door de Historischer Tiergarten achter het slot. We verwachten in eerste instantie nog even giraffen, olifanten en misschien een verdwaalde neushoorn aan te treffen, maar dat was helemaal mis gedacht: “Nehmen Sie einen Fotoapparat mit. Nicht selten begegnen Ihnen – je nach Jahreszeit – Rotwild, Specht, Reiher (reiger), Blindschleiche (hazelworm), Ente oder auch ein Eisvogel!”. Tja: “nicht selten”, nur vandaag niet. Een eekhoorn wipte nog even over de weg en een zwart-wit eendje (een Nonnetje volgens W) dobberde op het water, maar de rest van het beloofde gespuis was niet te bekennen. En beesten als giraffen hebben hier nooit geleefd. Het is/was een park voor reeën en herten, de wilde zwijnen hebben ze afgeschoten, want ze maakten teveel stuk. Weiden, meertjes, bossen en heidevelden en de “Wellbrockquelle” maakten het feest compleet. Het was wel een schitterende wandeling. Net over de grens, een kleine 40 kilometer van ons huis vandaan, maar nog nooit gezien. Als het weer zo blijft als vandaag wordt het morgen fietsen rundum Raesfeld.