noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 2 april 2017

luther natuurlijk 7: fietsen langs de saale

zondag 02 april: @ Jena

Onze Puzzel stond vandaag niks te doen op Camping Unter dem Jenzig (code campercontact 47.152; Acsi-tarief € 17,00), waarbij de Jenzig een bultje van 385 meter hoog is waar we op uitkijken. Een gezellig, kneuterig, knus, klein campinkje, waarbij de rekening op een prentenbriefkaart wordt uitgeschreven. Je houdt van dit type camping of juist niet. In een recensie valt te lezen “het sanitair is van een knullig DHZ-niveau” en dat klopt wel zo’n beetje: op de wc tref je onderdelen met verschillende kleurstelling aan, maar het geheel is zoals gebruikelijk meer dan de som der delen: het functioneert en het wordt wel schoon gehouden (er hangt zelfs een handdoekje). En waar tref je een oud tramstel als campingreceptie aan?. Wifi doet het dan wel niet na de winter en de wasmachine gebruiken kan “im Laufe des Tages” (is ongeveer hetzelfde als: zal waarschijnlijk niet lukken deze week). Wat wifi betreft: we hebben ons eigen netwerkje en wastechnisch gezien kunnen we nog wel even vooruit met 10 schone onderbroeken. We houden wel van dat soort fröbelwerk.
Fietsen langs de Saale stond op het programma. Nu stroomt een rivier meestal maar één kant op, maar je kunt wel twee richtingen op: Quelle of Mündung (aangegeven met een Q of een M op de bordjes - soms). Wij gingen op de camping maar rechtsaf, dus naar de monding. Normaal wordt zo’n ritje langs het water gekenmerkt door vlakke weggetjes, echter niet dit stukje van de Saale Fernradweg. Je schrikt je toch het apezuur als je een bord tegenkomt met “pas op: daling 15 %”, vooral als je weet dat je straks dezelfde weg terug moet en je dan waarschijnlijk een soortgelijk bord tegenkomt, maar dan met de helling net iets anders getekend.


 
Tussen de twee borden door namen we een flinke pauze in Camburg, ons keerpunt. W ontdekte daar een schitterende Biergarten, waar we de enige gasten waren. Het menu stond op een krijtbord en de “Soljanka” leek ons wel wat. Volgens de vriendelijke ober is dat een maaltijdsoep van Russische oorsprong met een hoog DDR-gehalte. Zo’n geweldige soep waar je al je restanten in kwijt kunt, zodat je niets hoeft weg te gooien, zo’n soepje dus. Zonder het soepje onder een vergrootglas te leggen determineerden we veel vlees, uien, een schijfje citroen, tomaat, augurk, een dot room. Best te pruimen: receptje maar eens opzoeken thuis. Het branderige gevoel in de mond kon geblust worden met een pot bier (B) en een Fanta (W).
 
Het heeft wel wat zo’n fietstochtje door een modelspoorbaanlandschap. Zonnetje erbij, niet te warm, en die heuveltjes? We hebben trapondersteuning. Vijfenveertig kilometer, vier uur en een paar lege accu’s later waren we weer thuis. En voorlopig is thuis daar waar ons puzzeltje staat. En Luther? Misschien komt die morgen nog even om de hoek kijken, misschien ook niet. Onze Lutherweg wordt meer een weg zonder Luther, dit in tegenstelling tot de Biergarten: je kunt je toch geen Garten zonder bier voorstellen?
 

 

 
 Het treintje was net verdwenen (boven) en nog een klein opknappertje uit DDR-tijd (beneden)