noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 23 april 2017

bentelo en appelscha

donderdag 20 april: @ bentelo

Even twee daagjes alleen er tussenuit: W heeft teveel verplichtingen met teveel vriendinnen (mijn woorden, niet de hare). Kan ik kennismaken met twee relatief nieuwe camperplaatsen. Gasflessen (laten) vullen – 16 kg opgestookt in zes weken, valt toch mee? – en op naar Bentelo. De route ging vlak langs Mariaparochie, waarbij opgemerkt moet worden dat dat gehucht er eerder was dan Herman Finkers maar dat even geheel terzijde.
https://www.youtube.com/watch?v=-tfbS0kO2pU
 
En als je dan denkt dat je "Kroamschudd'n in Mariaparochie echt kent, volgt hier de test:
http://www.upcoming.nl/kim/15420/hoe-goed-ken-jij-het-twentse-kroamschuddn-in-mariaparochie.

Een paar kilometer buiten Bentelo ligt CamperCamping Bentelosche Esch (code Campercontact 50505), een plek waarvan je zegt “Daar klopt alles!”, ofwel: gewoon een topplek. Wifi, toiletten, douches, afwasplekken, kantine en keuken: perfect in orde en gloednieuw. Uitstekend uitgangspunt om te fietsen en te wandelen. Tijdelijke aanbieding 12 € all-in. En Bentelo zelf? Daar valt niet veel meer over te vertellen dat er op 18-11-2016 een mannenoverschot was (865 mannen tegen 860 vrouwen); bron: Wikipedia. Mooi weer, dus stoeltje buiten en e-reader aan, net als de vijf andere campers.
vrijdag 21 april: @ appelscha

Met schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik Appelscha in de verkeerde provincie geplaatst heb: ik twijfelde nog tussen Groningen en Drenthe, maar koos voor Groningen. W vond dat de plaats bij Drenthe hoorde. Beiden fout: hier wappert fier de Friese vlag (Friesche Vlag is wat anders maar ziet er hetzelfde uit). Het misverstand is overigens verklaarbaar: aan de Friese kant waar zo ongeveer de grenzen van de genoemde drie provincies elkaar raken horen we Appelscha te situeren.
Appelscha: bekend van bezoekerscentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer en attractiepark Duinen Zathe (waar deze winter het oude verkeerscircuit van Assen is opgebouwd; Verkeerspark Assen heeft dus een tweede leven gekregen).

Ik kwam echter voor het bezoekerscentrum noch voor Duinen Zathe, maar voor Camperplaats Appelscha (code 49872) en zal er ongetwijfeld nog een keer terugkomen, maar dan samen met W: aan de ene kant het Drents-Friese Wold (dus wandelen en fietsen) en aan de andere kant de dorpskern, waar je echt niet van honger of dorst hoeft om te komen. Erik (de eigenaar) is nog druk om eigenhandig het sanitair aan te leggen. Op zijn Haags: de schijthuispijpleidingen liggen er al, nu de dozen nog een plekkie geven. Uniek is overigens dat je op de website (http://www.camperplaats-appelscha.nl/) kunt zien hoeveel van de 10 plekken er bezet zijn, sensoren op de stroompaal tasten de camperplek af. Toen ik er was klopte het precies: vijf van de 10 plekken waren bezet en de juiste nummers werden op de website weergegeven. Overigens voor de jongens met een hele grote: op plaats 9 en 10 zal je camper niet passen (wat aan de korte kant). In mijn eentje 11 € (inclusief stroom).
In de middag begon het te regenen en dan ga je nadenken over alle vreemde dingen in deze wereld. Vandaag waren rare woorden aan de beurt: volledig, bitterzoet, waterland, gasolie, traplift, huurkoop, waterijs. Het kostte behoorlijk wat moeite om het geleerde op de oude kweekschool weer boven water te toveren: basaltwoorden, woorden die een innerlijke tegenstrijdigheid hebben (afgeleid van bas-alt). Bijna net zo’n nutteloze informatie als het weetje dat de Italiaan Pellegrino Turi in 1808 een houten schrijfmachine bouwde voor zijn blinde vriendin (ooit moeten leren om het Staatsdiploma Leraar Machineschrijven te kunnen halen). Waartoe regendruppels op het camperdak al niet kunnen leiden. (Leiden – lijden, weiden – wijden; tijd voor een nieuwe regenbui èn een nieuw campertripje).

zaterdag 22 april: @ home
V: 91.196 (donderdag); A: 91.503 (zaterdag)