noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 1 april 2017

luther natuurlijk 6: buchenwald

01 april: @ jena

De drie camperplekken in Gotha (Am Marstall; code campercontact 18.567) waren alle drie vannacht bezet. De grote je-mag-me-eigenlijk-geen-camper-noemen stond er gistermiddag al en was vanmorgen voor zeven uur al verdwenen, een klein prutsbusje kwam laat in de avond aanzetten (met veel kabaal volgens W) en de bewoners waren vanmorgen aan de uitslaap bezig toen wij ruim na negenen vertrokken.
Erfurt bezoeken lag wel in de planning van W, maar is het uiteindelijk niet geworden. We weten dat Bonifatius er in 742 een bisdom gesticht heeft, dat het een romaans-gotische dom, een citadel, een mooi marktplein en een schitterend stadhuis heeft (de wijsheid komt allemaal uit de boekjes). En we weten dat Erfurt sinds 1392 een universiteit heeft (met een onderbreking van 1816 tot 1994). Het was in de 15e eeuw de grootste van Duitsland. Maarten Luther studeerde er van 1501 tot 1505, nadat hij drie jaar onderwijs op de Eisenacher Lateinschule had genoten.

Veel minder bekend is dat in Erfurt het bedrijf heeft gestaan van Top und Söhne, de bouwers van crematoriumovens van de concentratiekampen. Het bedrijf heeft ook ontluchtingsinstallaties voor de gaskamers ontworpen en gasdichte deuren geïnstalleerd. En dat verhaal is dan tevens het bruggetje naar Buchenwald, waar we een groot gedeelte van de dag doorgebracht hebben.
We waren net op tijd in Gedenkstätte Buchenwald om een rondleiding mee te maken. Een zeer gedreven dame kon niet klokkijken en vertelde in plaats van anderhalf uur ruim 2,5 uur van alles en nog wat over Buchenwald. We zijn er een jaar of tien geleden ook al eens geweest, maar een rondleiding geeft net meer achtergrondinformatie dan een foldertje (zelfs al is dat in het Nederlands geschreven). Het concentratiekamp Buchenwald werd in 1937 in directe nabijheid van Weimar gebouwd. De SS deporteerde mannen, jongeren en kinderen voor wie geen plaats in de nationaalsocialistische volkerengemeenschap was naar het concentratiekamp op de Ettersberg. Daaronder bevonden zich politieke tegenstanders van het Naziregime, zogenaamde asocialen en criminelen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen, joden, Sinti en Roma. Met het begin van de Tweede Wereldoorlog deporteerden de nationaalsocialisten uiteindelijk mensen uit nagenoeg alle Europese landen naar Buchenwald: op het tijdstip van de bevrijding van het kamp was 95 % van de gevangenen niet uit het Duitse Rijk afkomstig. Van 1937 tot 1945 werden er in totaal ruim 250.000 mensen uit meer dan 50 landen gevangen gehouden. Hoewel Buchenwald géén vernietigingskamp was zijn er toch zo’n 56.000 om het leven gekomen; zij werden willekeurig gedood, kwamen om van de honger, overleden aan ziektes of aan de gevolgen van medische proeven. Sommige gevangenen, zoals de in totaal meer dan 8.000 Sovjet-Russische krijgsgevangenen werden gericht vermoord door de SS.
 
 

Na de oorlog werden de gebouwen van Buchenwald gebruikt door de Sovjet-Unie. Van 1945 tot 1950 werden hier aanvankelijk opgepakte nationaalsocialisten ondergebracht, later werd het een bergplaats voor een ieder die andere ideeën had dan de Sovjet-Russen. In 1950 werd het kamp overgedragen aan de DDR.
In de DDR-tijd (1954-1958) werd het bombastische “Nationale Mahn- und Gedenkstätte Buchenwald opgericht met onder meer een beeldengroep en een klokkentoren. Pas na 1990 kreeg het huidige Buchenwald zijn uiteindelijke vorm als herinneringsmonument.




Na het bezoek aan al deze doffe ellende hadden we alleen nog maar behoefte aan een luie stoel in het fijne zonnetje. Die plek vonden we in Jena op Campingplatz Jena “unter dem Jenzig”, waar we eerst helemaal tot rust konden komen in het zonnetje buiten en vanaf een uur of half zes in het busje met een regenbui die ons puzzeltje weer blinkend schoon maakte. Wel deed W even de doppen in en de gordijntjes achter in het busje dicht om het onweer niet zo bewust mee te hoeven maken.


Het leven kan mooi zijn, zelfs met regen, bliksem en donder. Dat we ook Weimar vandaag maar geskipt hebben is dan bijzaak.
V: 89.495; A: 89.573