noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 23 april 2024

in blijde verwachting – 2b: gendringen is ook vandaag gratis

Kreeg vanmorgen in alle vroegte al een bericht van dochterlief, ook bekend als trouwe lezeres F te P: “Die is echt fout zeg...” en daarbij doelde ze op dat mooie tegeltje waar ik gisteren het verslag mee afsloot. Heb nog wel meer foute tegeltjes. Wat vind je van bijgaand exemplaar?


dinsdag 23 april: @ home

Een koude nacht, volgens Weeronline werd de 0 aangetipt. Kachel maar ietsje aangelaten om de voorkomen dat de vorstbeveiliging in werking zou treden en al het water zou weglopen. Is gelukkig niet gebeurd. Drie dekbedden hielden me warm en vanmorgen om 7 uur de kachel maar wat hoger gedraaid, 6 graden is te koud om op te staan. Toch vreemd: wist zeker dat er een Spanjaard naast me stond gisteravond. Was in de loop van de nacht getransformeerd in een Duitser. Vier units is de max hier. Weet niet wat ze gaan doen als je met je campertje als vijfde (of meer) ergens anders op het parkeerterrein gaat staan. Uitgebreid ontbeten en deksel van het Omniaoventje stuk. Heeft tien jaar dienst gedaan. Willen we afbakbroodjes en witlof met ham en kaas dan zullen we een passende oplossing voor het probleem moeten vinden. Afscheid genomen van de twee kerken van Gendringen. Overigens schijnt de katholieke Martinuskerk al geen kerk meer te zijn: aan de eredienst ontrokken zoals vele kerken in Nederland. De voornaamste reden: er komt geen hond meer naar de kerk. Je mag het ook netjes zeggen: er is sprake van een ernstige terugloop van het kerkbezoek. Soms is het gemakkelijk een herbestemming voor een kerkgebouw te vinden, vooral wanneer er initiatief uit de gemeenschap komt. Kijk bijvoorbeeld naar de kerken van Lievelde, Harreveld en Vragender. Hier in Gendringen heb ik nog niks vernomen van een herbestemming.

Er is nog een tweede kerk in Gendringen, een hervormde kerk. Mooie naam: Sint-Maartenkerk. Aan de naam kun je zien dat de oorspronkelijke kerk (gebouwd in de 15e eeuw) van oorsprong rooms-katholiek is. Tijdens de reformatie ging het gebouw over naar de protestanten. De kerk ging in 1830 in de fik en brandde grotendeels af. Vijf jaar later al stond er een nieuwe kerk. Lijkt een beetje op de Evangelische Kirche die we afgelopen weekend in Isselburg gezien hebben. Isselburg ligt net over de grens. Een rijksmonument, dus we mogen niet te veel aan Sint Maarten vertimmeren.

Kachel aangehad, dus ook warm water. Wel handig als je moet afwassen. Was eigenlijk een afwasje van niks: gisteren een witlofsalade (met hamblokjes, paprika en pasta), hoefde niks te koken, alleen te husselen en als je alleen bent kun je ook heel goed uit de pan eten. Een kopje, twee glazen, een vork en een mes; oeps vergeet het bakje voor de pelpinda's en het plankje voor het brood. Tegen enen weer naar huis. Dit plaatsje in Gendringen blijven we onthouden. In een klein half uurtje terug, graad of 10.