noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 26 april 2024

in blijde verwachting – 3a: eindelijk in scherpenzeel

Er wordt gemorreld aan ons B-rijbewijs. Was het al sinds 1 januari 2023 zo dat je met je B-rijbewijs (max 3.500 kg en 9 inzittenden, inclusief de bestuurder) zero-emissie bestelauto's voor goederenvervoer mochten besturen (tot 4.250 kg), er komen nu nieuwe Europese richtlijnen die het mogelijk maken om met een B-rijbewijs campers en ambulances tot 4.250 kg te besturen. Er is al jaren voor gelobbyd in Nederland door onder andere de camperclub NKC en de KCI (de Nederlandse vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie). Deze organisaties menen dat een verhoging van 3.500 kg naar 4.250 kg veel mogelijkheden voor camperaars bieden. Er wordt wel eens beweerd dat 65 % van alle campers overbelast zijn en dat daarvan weer de helft ZWAAR overbelast is. Nu zetten camperfabrikanten hun producten wel een beetje vreemd in de markt: vier personen kun je over het algemeen niet in een camper vervoeren want dan ben je vaak al te zwaar, zelfs al neem je als bagage alleen maar een tandenborstel mee. Afgelopen winter zag ik in een verhaal van een collegablogger de term "nudistencamper" voorbijkomen bij een camper met dit soort gewichtspecificaties. Nee, ga je niet lastig vallen met termen als maximum toelaatbaar gewicht, rijklaargewicht en dat soort ongein. Tot heden toe is nog maar één echte methode om te kijken of je niet te zwaar op reis gaat: pak je camper in met alles wat je meeneemt (inclusief water en wederhelft) en zoek een weegbrug op. En camperaars, let op voordat je je rijk rekent: je rijbewijs laat dan misschien straks wel 4.250 kg toe, maar je camper moet dat ook nog mogen van de RDW – keuren dus.

Nog wat anders: "Scherpenzeel, da's toch in de buurt van Amersfoort?" Of ik wel op de hoogte was van het feit dat de plassende ijsbeer sinds eind januari van dit jaar niet meer in Amersfoort staat. Schijn vorig jaar door mijn verhaal op https://berrynales.blogspot.com/2023/07/de-utrechtse-heuvelrug-3.html de toeristencijfers in de stad Amersfoort erg te hebben beïnvloed (en dat op een positieve manier). De plassende ijsbeer is verhuisd, in eerste instantie terug naar de maker Florentijn Hofman uit Delfzijl. Polar mocht al een tijdje niet meer 's nachts plassen omdat omwonenden last hadden van zijn gezeik. De maker gaat een nieuw plekje voor hem zoeken. Wil je zo'n zeikertje in de tuin? Bel de maker!


vrijdag 26 april: @ scherpenzeel

Het duurde een tijdje, maar eindelijk zijn we in Scherpenzeel terechtgekomen. Gelderland inderdaad, we kennen ook nog een Scherpenzeel in het noorden van het land, Friesland dus, zo'n miniversie van Scherpenzeel ergens tussen Wolvega en Kuinre met pak-hem-beet 180 daken, dus eigenlijk te klein om er woorden aan vuil te maken. We wilden er vorig weekend al heen maar toen hadden Peter en Myran van Endless on Wheels de toko afgehuurd vanwege een kennismakingsweekend voor hun groepsreis naar Griekenland en toen zijn we in Bocholt terecht gekomen. Ook leuk, maar Scherpenzeel bleef trekken. Scherpenzeel, oorspronkelijk ‘Scarpenzele’, zo'n naam dat er om vraagt om geanalyseerd te worden. Het laatste deel van het woord “zeel” is afgeleid van H“zale” of “sale”, dat zaal of huis betekent. Het eerste deel “scherpen” kan een aanduiding zijn van de aanwezigheid van staketsels ofwel een rij scherpe palen. Het zou in dit geval dus kunnen gaan om een versterkt huis omgeven door een rij palen, het prototype dus van een oude burcht of kasteel. Nu nog even het gezeur: Utrecht of Gelderland? In de Franse tijd kwam Scherpenzeel onder de provincie Utrecht, maar sinds 19 september 1814 hoort Scherpenzeel weer bij Gelderland.

Dit jaar is weer het jaar van de wapens. Nee, niet die dingen die ze overal ter wereld gebruiken om iets aan de overbevolking te doen (een van de weinige voordelen van een oorlog) maar die dingen die elke zich respecterende gemeente en adellijk huis heeft: zo'n ding voor aan de muur en in het briefhoofd. De beschrijving van het wapen van Scherpenzeel luidt: “In azuur 6 zilveren lelien, geplaatst 3,2 en 1. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen." Het was ook het wapen van de vroegere heerlijkheid Scherpenzeel. In de vorige alinea een afbeelding van het stulpje op het landgoed in de 18e eeuw. In de loop der jaren heeft het pand steeds een iets andere vorm (en eigenaar) gehad. Uiteindelijk droeg de gemeente Scherpenzeel in 2005 het huis Scherpenzeel met bijbehorend park, poortgebouw en koetshuis in erfpacht over aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Uitgangspunt voor onze Scherpenzeelse verkenningen vormt Camperplaats de Pol aan de rand van het dorp in de buurt van het Valleikanaal in een mooie, landelijke omgeving. Bij de boer, dus het kan af en toe stinken. Ruimte voor 24 campers op verharde plekken omgeven door groen en voorzien van alle gemakken (geen douche) voor € 17,00 per nacht all-in. “Kunnen we fijn meedoen met de activiteiten van Koningsdag Scherpenzeel”, zei W en gaf een samenvatting van het programma. Eigenlijk was het enige interessante het horecaterras, maar W noemde ook een voorstelling met Jan Klaassen en Katrijn, panna voetbaltoernooi, live muziek met een of andere dj en niet te vergeten een spectaculaire show van meesterillusionist Winfried (met als bijnaam “de nieuwe Uri Geller”). Kortom: een veelbelovend programma!

Eerst nog wat vrijwilligerswerk, het is vrijdag vandaag tenslotte: museumdag. Alhoewel: deze week al eerder geweest om de gifspuit ter hand te nemen. Vandaag overleg over de definitieve inrichting van het Los Hoes. Mooie foto van dat gebouw, qua natuur zijn we nog niet zover gevorderd dit jaar.


Tegen enen klaar, inpakken en via de Aldi naar Scherpenzeel. Zuslief vroeg gisteren wanneer we eindelijk gingen want ze was dat voortdurende “gezeik over Scherpenzeel” op het blog inmiddels beu (voor de goede orde: het woord “gezeik” is niet door haar gebruikt). Als je maar lang genoeg wacht kom je er vanzelf een keertje. Goed half vier stonden de vier wielen op de grasbetontegels van plek 14, lag de bus aan het stoominfuus en had ik de gasbus weer aangesloten. Om een of andere duistere reden draaien ze tijdens de APK altijd de koppeling los. W naar het dorp, sorry de stad en ik aan een koude Steenbrugge Blonde. Vreemd: geen statiegeld. V: 207.843, A: 207.936. Rijtemperatuur tussen 12 en 15 graden.